Krugerpark in coronatijd
De wereld is in de greep van het coronavirus. Een vooralsnog onbekend dodelijk virus waart vanuit Wuhan in China wereldwijd rond. Het maakt willekeurig talloze slachtoffers en jaagt ziekenhuizen en medische voorzieningen voor getroffenen over hun opvangcapaciteit heen. Binnen een tijdsbestek van enkele weken is sinds eind januari van dit jaar nagenoeg alle verkeer stilgelegd. Plaatselijk en internationaal. Wereldwijd zijn landsgrenzen op slot gegaan. Dat dit verregaande gevolgen heeft voor de privé-huishouding, de sociale omgang, de nationale economieën en de wereldeconomie laat zich raden. Ook dierentuinen, pretparken en andere gelegenheden voor vermaak en ontspanning hebben voor onbepaalde tijd hun poorten gesloten. Om verspreiding van het moorddadige virus zo veel mogelijk te beperken, mag er alleen nog vanwege strikt noodzakelijke redenen gereisd worden.
Er tekent zich nu een andere wereld af. In een wereldstad als Venetië, die in ‘normale’ tijden overspoeld wordt door massatoerisme, is het San Marcoplein nu leeg. In de anders zo druk bevaren kanalen staan de gondeliers verbaasd over broedende eenden aan de oevers van het Canal Grande en de terugkeer van hele scholen vissen in de lagune.
Krugerpark in coronatijd – wilde honden en leeuwen op de golfbaan
We hebben aan de ontmoeting met Tjeerd de Wit, die met zijn vrouw in Zuid-Afrika woont, goede herinneringen. Na onze ontmoeting in het Krugerpark zijn zij trouwe blogvolgers gebleven. Onlangs stuurde hij, met de gelukkige mededeling dat zij gelukkig gezond en wel zijn, het volgende bericht: ‘Het Krugerpark zit voorlopig op slot, en de wilde honden en leeuwen spelen op de golfbaan in Skukuza. De corona-piek wordt hier pas in september verwacht, dus ik denk dat Kruger nog wel een tijdje dicht blijft. De strikte regels hier behoren tot de strengste in de wereld. Verplichte mondkapjes, buiten joggen en dergelijke alleen tussen 06.00 en 09.00 uur, geen familiebezoek, geen bijeenkomsten en een avondklok vanaf 19.00 uur tot 05.00 uur. We mogen de provinciegrenzen niet oversteken, verkoop van sigaretten en drank is streng verboden en de meeste winkels zijn gesloten. Het gevolg is dat werkeloosheid en honger een groter probleem worden dan corona. In een land met veel HIV, Aids, Tuberculose en dichtbevolkte townships vreest men het ergste. Intussen wordt het verbod op drank gedeeltelijk opgeheven, verdwijnt de avondklok en mogen de winkels weer open. Dit alles per 1 juni.’
Ten zuiden van Kruger ligt KwaZuli Natal
‘Vorig jaar maart waren we voor de laatste keer in het Krugerpark. We zouden zo weer willen gaan’, schrijft hij verder. ‘Intussen waren wij in Ndumo en Umlalazi. Twee reservaten in KwaZulu Natal, die iets ten zuiden van het Kruger liggen. Ndumo is een klein en nogal afgelegen wildreservaat dat bekend staat om zijn koortsbomen. We waren er niet om die koortsbomen, die net als in Nederland bij de ruïne van de kapel van St. Walrick in Overasselt, de reputatie hebben allerlei kwalen en ziekten te genezen. We kwamen meer voor de vogels waar Ndumo om bekend is en kregen ook het huisje van een zekere bidsprinkhaan te zien, dat heel verrassend , – zoals de foto laat zien – met een soort ritssluiting gesloten lijkt. We waren daar voor een paar dagen de enige toeristen. Verder zijn we in Umlalazi geweest, een reservaat aan de noordkust van KwaZulu Natal, waar over een klein gebied mangrovebossen beschermd en bewaard worden. Ook huist hier de palmnootgier, een van de zeldzaamste aasvogels in Zuid-Afrika.’
Links, mangrovebossen aan de kustlijn van KwaZulu Natal en rechts de zeldzame palmnootgier.
Tjeerd en Diny zijn beiden zeer verdienstelijke fotografen. Op de fotostream van Flickr is een aantal prachtige opnames van hen te zien, waaronder een filmpje van het leven in het mangrovebos. In vorige blogs zijn filmpjes van schitterende macrofotografie van hun hand opgenomen. Zeer de moeite waard. Kijk daarvoor op miniaturen uit Zuid-Afrika en meer miniaturen uit Zuid-Afrika.
Krugerpark in coronatijd als reservaat
Het Krugerpark in coronatijd behoort weer aan het dierenrijk. Aan toeristen en liefhebbers van wildflife wordt de toegang ontzegd. De bedrijvigheid staat op een lager pitje. Voor rangers en medewerkers van het Krugerpark is dat een harde noo(d)t om te kraken. Het wildlife gedijt goed onder deze rustige omstandigheden. Stropers zouden nu wel van de situatie misbruik kunnen maken om hun slag te slaan. Of het gevreesde virus een zegen dan wel een ramp is, moet de tijd nog uitmaken. Er is in ieder geval vanuit veel hoeken nu aandacht voor de criminele handel in wildlife producten. De handel in ivoor en de hoorn van neushoorns staat al lang op de lijst van criminele handelswaar dat biodiversiteit vernietigt en wildlife met uitsterven bedreigt. Blijkens het verhaal Racing Extinction, dat het voortsnellend uitsterven in kaart brengt, treft het veel soorten: olifanten, neushoorns, dolfijnen, reuzenmanta’s, walvissen, bruinvissen, panters, walvishaaien en nog veel meer soorten. Dat economisch belang boven dierenwelzijn gaat, was/is een breedgedragen mening. Een opvatting die niet meer te onderschrijven valt. Nu is er iets anders aan de hand, het gaat immers om mensenlevens en bedreiging van onze gezondheid. Het nieuwe coronavirus is een zoönose, het sprong over van een dier op de mens. Een zoönose is elke infectie of ziekte die van nature door gewervelde dieren op mensen wordt overgedragen. EcoHealth Alliance is een niet-gouvernementele organisatie, die een ‘One Health’-benadering hanteert om de gezondheid van mensen, dieren en het milieu te beschermen tegen opkomende infectieziekten. Al in 2003 werden nauwe verwanten van het SARS-coronavirus ontdekt bij dieren in het wild. Kevin Olival van EcoHealth Alliance vraagt daarom om een verbod op alle handel in wilde dieren en het onverwijld sluiten van dit soort dierenmarkten. En dat is geen loze kreet. Het RIVM werkt samen met ONE HEALTH, dat als digitaal platform informatie uitwisseling en samenwerking van humane geneeskunde met diergeneeskunde faciliteert. Dit in het besef dat het gaat om één wereld, waarin mensen met dieren samenleven.
Verbod op handel in exotische dieren en sluiten van dierenmarkten voor consumptie is een win-win situatie
Als het om de ontwikkeling van nieuwe zoönoses gaat, komen drukke Aziatische markten, waar exotische dieren ter plekke worden geslacht en verhandeld, al snel in beeld. Een onrustbarende tv-documentaire deed laatst verslag van duizenden kilo’s pangolinschubben, die in Bangkok door de douane in beslag genomen waren. Kijk op dit YouTube filmpje voor de handel in pangolinschubben. Deze waren vanuit Zuid-Afrika op doorreis naar China, waar ze als medicijn vermalen worden. Het Chinese pangolinsoort is al nagenoeg uitgestorven. Embryo’s worden er als delicatesse in luxe restaurants opgediend. De Zuid-Afrikaanse pangolin wordt met uitsterven bedreigd. EcoHealth Alliance meldt het volgende: ‘Een van de ingrepen die je kunt doen is het beperken van de handel in wilde dieren en het sluiten van deze dierenmarkten. Het indammen van die handel is een win-winsituatie: je beschermt wildlife, en je beperkt de overdracht van nieuwe virussen op de mens,’
‘Als wij niets veranderen aan onze relatie met dier en natuur, is corona pas het begin’
waarschuwt Philip Elders op 26 maart in Het Parool. Mers, Sars, Ebola en zelfs HIV zijn allemaal infectieziekten die van dier op mens overgesprongen zijn, zoönotische infecties. Driekwart van de nieuwe infectieziekten zijn terug te leiden naar deze overdrachten van dier op mens. Het coronavirus dat de huidige pandemie veroorzaakt, is ook een zoönotische infectie. Het zal zeker niet het laatste virus zijn dat van dier op mens overspringt. Onderzoek van milieuorganisatie EcoHealth Alliance schat dat er bijna 1,7 miljoen zo goed als onbekende virussen in wilde dieren circuleren. Hiervan hebben honderdduizenden de potentie om op de mens over te springen. Als hieruit een les getrokken wordt en de handel in exotische dieren voor consumptie aan banden kan worden gelegd, dat komt er toch nog iets goeds voort uit deze coronacrisis.
Beste Henny, weer een genot om te lezen, informatief en terzake doende. Dank je wel en stay safe!
Bedankt Henny, ook voor de bijzonder mooie foto’s.
Ja, laten we hopen dat uit deze bizarre, voor veel mensen moeilijke tijd, ook veel positieve zaken voor mens, plant en dier voortkomen.
Hoop doet leven!
Lieve groetjes,
Maria
Hallo Henny
Beetje goed nieuws. Kruger is weer open, maar alleen voor dagbezoekers. Dat betekent alleen voor mensen die er dichtbij wonen, want we mogen geen provinciale grenzen over behalve als je een permit hebt voor werk of nooddiensten.
Voor buitenlanders nog verre van open, er komen geen buitenlandse vluchten binnen, behalve repatriatie vluchten.
Hartelijke groet
Tjeerd