kaart Mozambique:


Grotere kaart weergeven

ligging van Mozambique in oost Afrika

Mozambique (in het Portugees: Moçambique), officieel de Republiek Mozambique, is een land in het zuidoosten van Afrika. Het grenst aan Tanzania, Malawi, Zambia, Zimbabwe, Zuid-Afrika, Swaziland en de Straat Mozambique (Indische Oceaan), met aan de andere kant het eiland Madagaskar.

De kust is 2655 km lang.
Dwars door het land stroomt de Zambezi rivier vanuit het buurland Zambia naar de oceaan.
Het land is bijna 20 keer zo groot als Nederland en 26 keer zo groot als België. In 1498 ontdekte Vasco da Gama Mozambique onderweg naar India. In 1505 kwamen de eerste militaire posten in Sofala. De Portugezen raakten al gauw geïnteresseerd in het goud en ivoor uit het binnenland. Toen Vasco da Gama, de Portugese ontdekkingsreiziger, de kust van Mozambique in 1498 bereikte, trof hij daar verschillende Arabische handelsnederzettingen aan. Zij waren daar al meerdere eeuwen gevestigd. De kustgebieden werden beheerst door verschillende lokale sultans. Een groot deel van de lokale bevolking hing in de 15e eeuw de islam aan. Het land kreeg pas de naam Mozambique bij de ontdekking door de Portugezen.

De dekolonisatie van Mozambique

De dekolonisatie in de tweede helft van de 20e eeuw verliep gewelddadig omdat de Mozambikanen het slecht hadden onder het koloniale systeem en moesten toezien hoe de Portugezen hun rijkdommen stalen en hen uitbuitten. De vruchtbaarste grond was in bezit van de blanke boeren, en voor de Mozambikanen resteerden de kleine stukken grond om in leven te blijven terwijl deze grond ook nog vaak in een slechte staat verkeerde. Er werden verzetsgroepen gevormd. Het bevrijdingsfront FRELIMO voerde tien jaar oorlog tegen de Portugezen. Na de Anjerrevolutie in 1974 verlieten de Portugezen het land vrijwel van de ene op de andere dag. De onafhankelijke Republiek Mozambique werd uitgeroepen op 25 juni 1975.

Mozambique telt 6 nationale wildlifeparken en 6 nationale reservaten.
Deze parken en reservaten beslaan ongeveer 12 % van het totale landoppervlak van het land.