DierenPark Amersfoort

Dierenpark AmersfoortIn het bos van DierenPark Amersfoort wonen wel 1500 dieren: neushoorns, olifanten, giraffen, stokstaartjes, leeuwen en diverse soorten apen. Eigenlijk teveel om op te noemen.

Neushoorntje Sunanda is één van de jongste bewoners van het park. Samen met moeder Saar en vader Zimon is ze van dichtbij te bewonderen. Olifantje Kina is inmiddels een echte kleuter en loopt en rent tussen haar moeder en tantes door in het Rijk der Reuzen. In het najaar van 2012 wordt er weer een jong olifantje verwacht.

In De Nacht is het overdag donker. Hier zijn nachtdieren te ontdekken. Ook het Honderdduizend DierenHuis mag niet overgeslagen worden. Slangen, hagedissen, kameleons, maar ook honderdduizenden mieren zijn in dit huis te vinden. Ooit een spin gevoeld? Misschien ben jij de mazzelaar die een spin of slang mag vasthouden bij de Koele Knuffels.
In het DinoBos zijn levensgrote dino’s te zien. De 12 meter hoge Brachiosaurus is zeker een bezoek waard. Voor nog meer plezier zijn er in het DierenPark ook drie speeltuinen te vinden.

Oprichting op 22 mei 1948

Op 22 mei 1948 startten de twee oude schoolkameraden, Piet Knoester en Wim Tertoolen DierenPark Amersfoort (toen nog als Dierenpark Birkhoven). Piet had verstand van dieren en Wim was een echte horecaman; hij begreep de bezoekers. Ook Wim’s vrouw, Jo, speelde een grote rol in het bestaan van de dierentuin. Met z’n drieën werkten ze zeven dagen per week aan dit grote avontuur dat – inmiddels twee generaties verder – al meer dan 60 jaar voortduurt.

De bezoekers

Dat het park een succes was, bleek al snel. Het eerste jaar bezochten 5.000 bezoekers het park (tegen een entreeprijs van 40 cent!). Het tweede jaar wist het park al 40.000 bezoekers te trekken en werden de eerste abonnementen verkocht. De eerste twaalf abonnementhouders waren de leveranciers. Zonder abonnement mochten ze namelijk geen limonadesiroop, hooi of veevoer leveren.

De dieren

Het eerste jaar was de dierencollectie nog relatief klein: er waren onder andere een kraagbeer, een kameel, een dril en enkele boerderijdieren. Maar met het toenemende aantal bezoekers werd de dierencollectie al snel groter. Zo arriveerden in 1954 de eerste katachtige roofdieren: twee leeuwen en twee panters. In 1956 kwamen de eerste olifanten uit Thailand. Het oude muurtje van het olifantenverblijf kun je aan de bezoekerszijde nog steeds terugzien in het park. Inmiddels waren er ook ruim 80 apen, verdeeld over 20 soorten te zien.

Nog altijd een familiebedrijf

In 1964 werd DierenPark Amersfoort overgenomen door dochter Astrid en haar man Henk Vis. Astrid was geboren en getogen in de dierentuin en had haar hele leven tussen de wilde dieren doorgebracht. Zij zorgde met veel passie voor alle dierenkinderen, die in die tijd nog regelmatig met de fles werden grootgebracht.
Kort na de overname overleden in twee jaar tijd beide oprichters. Jo Tertoolen heeft nog tientallen jaren in het park doorgewerkt. Zij overleed in 1991 op vierentachtig jarige leeftijd.
Inmiddels zijn de zoons van Henk en Astrid, Fred en Ronald Vis, ook allebei werkzaam in het park. Fred als mededirecteur en Ronald als adviseur.

Uitbreiding

In 1959 kwam de dertienjarige scholier Marjo Hoedemaker in het park helpen. Hij werkt nog steeds met veel passie in het DierenPark. Met de uitbreiding van het park nam ook het aantal medewerkers steeds verder toe.

Ruim 60 jaar later

Ruim zestig jaar later is het DierenPark uitgegroeid tot een park met landelijke bekendheid, zo’n 700.000 bezoekers per jaar en een oppervlakte van 14 hectare. De familie Vis speelt nog steeds een grote rol in het park, Fred Vis is directeur. Sinds september 2011 is er een creatief directeur aangesteld: Bas Westerweel.

Kijk hier voor een overzicht van alle dierentuinen en dierenparken van Nederland