olifanten

Er worden tee olifantensoorten onderscheiden: de Afrikaanse en de Aziatische. In het Krugerpark bevinden zich uitsluitend Afrikaanse olifanten. De olifant behoort momenteel tot de grootste landzoogdieren op aarde en vormen een familie uit de orde der slurfdieren. Olifanten onderscheiden zich van andere dieren doordat ze een lange slurf bezitten, die zij als grijporgaan gebruiken, bijvoorbeeld om voedsel op te pakken en zich met water en zand te bestrooien. Een mannetjes olifant wordt stier of bul genoemd, een vrouwtje heet koe en een jong is een kalf. Er zijn verschillende olifantensoorten.

olifantensoorten en ondersoorten

Er worden twee olifantensoorten onderscheiden: de Afrikaanse en de Aziatische. In het Krugerpark bevinden zich uitsluitend Afrikaanse olifanten. Deze verschillen van de Aziatische olifant door hun formaat, vaak zijn zo ook iets donkerder van huiskleur, maar vooral de robuustere slagtanden vallen op. De Indische olifant is een ondersoort van de Aziatische olifant en lijkt daar heel sterk op. Grappig is dat de oren van de Afrikaanse olifanten, qua vorm, enigszins overeenkomen met de vorm van het Afrikaanse continent. Terwijl de oren van de Indische olifanten gelijkenis vertonen met de geografische belijning van India. Een speling der natuur? Olifanten gebruiken hun oren om zich koelte toe te wapperen. Het aantal olifanten in het Krugerpark neemt de laatste tijd enorm toe. Het zijn vegetariërs, hun eetlust vormt een bedreiging voor de plantenwereld. Zo zelfs dat ze nu geweerd worden in het noorden van het park. Dit om hier de gevarieerde vegetatie te behouden.
In Namibië komen woestijnolifanten voor. Deze Namibische woestijnolifanten zijn mogelijk een ondersoort van de Afrikaanse savanneolifant. Zij zijn vooral kleiner van formaat dan de Afrikaanse olifanten. Momenteel wordt overwogen om deze woestijnolifanten te promoveren tot een unieke soort in plaats van een ondersoort. Overigens heeft de overheid van Namibië niet veel op met zijn bijzondere bewoners. Tim Kraaijvanger schrijft op 11 juli 2014 dat Namibië de jacht op deze zeldzame woestijnolifanten toestaat en daar zelfs jachtvergunningen voor afgeeft.

Marjo Hoedemaker Elephant Foundation (MHEF)

is de stichting die op 10 juli 2001 opgericht is bij gelegenheid van het 40-jarig jubileum van Marjo Hoedemaker, hoofd dierverzorging van de Amersfoortse Zoo. Dierenpark Amersfoort ondersteunt de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation. Met de ontvangen giften en subsidies ondersteunt de stichting projecten en onderzoek naar de instandhouding van de Aziatische Olifant in dierentuinen en andere olifantensoorten in het wild. Van de verschillende olifantensoorten wordt de Aziatische olifant en de Indische olifant het meest gebruikt als huis-, trek en lastdier voor de mens.

MHEF werkt nauw samen met de Stichting Vrienden van de Olifant en met Stichting Dierentuinen Helpen. Deze laatste stichting is opgericht door de Nederlandse Vereniging van Dierentuinen (NVD) met het doel projecten op locatie in het buitenland van de Nederlandse dierentuinen te stimuleren en coördineren. Samen zoeken zij naar niet te grote, overzichtelijke en voor een ieder herkenbare projecten. Verder dient de hulp direct te zijn en zonder tussenkomst van andere stichtingen of instanties.

Wil je ook een bijdrage leveren aan de instandhouding van de Aziatische Olifant? Dit kan door een donatie te storten op bankrekening NL17 ABNA 0597 9895 40 t.a.v. Marjo Hoedemaker Elephant Foundation.

 

activiteiten van de de Marjo Hoedemaker Elephant Foundation

De stichting Marjo Hoedemaker Elephant Foundation zet zich in voor de olifanten op het eiland Sri Lanka, in het gebied rondom het olifantenreservaat Udawalawe. Dit doen zij onder andere door te investeren in de locale bevolking. De afgelopen jaren zijn al heel wat activiteiten en projecten gerealiseerd. Hierover leest u meer op een andere pagina op deze blog en op nog een andere pagina.

Projectbus

De locale projectmedewerkers zijn de trotse eigenaar geworden van een prachtig nieuw busje! Deze nieuwe bus was broodnodig voor de uitvoering van de School Awareness Programmes.

Een brug voor ‘Thalikemayaya’

In januari 2005 is dankzij de financiële steun van de MHEF een brug aangelegd voor de “Thalikemayaya” dorpsgemeenschap. Vóór de komst van deze brug konden de kinderen tijdens het regenseizoen niet naar hun scholen gaan. Ook konden de bewoners tijdens het regenseizoen niet naar de markten om hun spullen te verkopen. Zelfs een doktersbezoek was tijdens dit regenseizoen niet mogelijk als je aan de ‘verkeerde kant’ van de rivier woonde!

Bouw community center

Eind 2006 is de fundering gelegd voor een nieuw dorpshuis. Het dorpshuis gaat onder meer dienst doen als trouwlocatie en als leslocatie voor cursussen en trainingen om activiteiten te ontplooien. De bedoeling is dat mensen zoveel mogelijk hun eigen inkomen genereren zowel binnen als buiten de dorpsgemeenschap. Het enthousiasme en de dankbaarheid van de inwoners van het dorp is enorm. De mensen vroegen zich na het zien van de bouwtekeningen zelfs hardop af of het niet te groot zou worden. Maar als je bedenkt dat het huidige dorpshuis gemaakt is van houten palen en plastic ‘wanden’, begrijp je dat voor deze mensen alles nieuw en groot is.

Elektrische afrastering

Op 8 augustus 2011 wordt in aanwezigheid van Marjo en zijn vrouw Liesbeth een plaquette onthuld vanwege de aanleg van een elektrische afrastering. Plaatselijke boeren ondervinden veel schade aan hun gewassen door loslopende olifanten. Het is geen uitzondering dat de boeren hun belagers afschieten. De omheining is aangelegd om deze human-elephant-conflicts te verminderen.

Op 8 augustus 2011 wordt in aanwezigheid van Marjo en zijn vrouw Liesbeth een plaquette onthuld vanwege de aanleg van een elektrische afrastering.

This electric fence was founded by ’the Marjo Hoedemaker Elephant Foundation’ 8 augustus 2011

School Awareness Programmes

Met de projectbus bezoeken de projectmedewerkers scholen in gebieden waar zogeheten human-elephant-conflicts plaatsvinden. In de afgelopen 2 jaar zijn al meer dan 300 scholen bezocht. Het doel hiervan is kinderen te vertellen over olifanten en hun leefgewoonten. En om ze bewust te maken van het belang van natuurbehoud en een goede relatie tussen mens en dier. Ondanks dat de lezingen slechts verplicht zijn voor de oudere basisschoolkinderen, schuiven alle broertjes en zusjes maar al te graag aan in deze les. Niemand wil het missen! Voor de MHEF is deze bewustwording bij kinderen een zeer belangrijk aspect van de projecten. Het combineert eigenlijk de leuzen ‘een beter milieu begint bij jezelf’ en ‘kinderen hebben de toekomst’!

Marjo Hoedemaker in beeld

Opname van het interview met Marjo bij de geboorte van het olifantje op 1 november 2012 in DierenPark Amersfoort.