olifantenslurf

olifanten begroeten elkaar

Een olifantenslurf is een reuze handig attribuut aan zo’n enorm kolossaal lijf. Het is een fijne neus, twee armen, een hand en vingers tegelijk. Oersterk in kracht en tevens uitgerust met ongekend fijne motoriek. Of het nu gaat om een boom te ontwortelen of om een marulavrucht – zo groot als een pruim – op te pakken, het kan allemaal met zo’n slurf. Zelfs een muntje pakt een ervaren olifantenslurf met gemak op. Dit bijzonder soepele lichaamsdeel bevat geen enkel bot maar wel zo’n 150.000 spieren en heeft tal van handige functies. In oude Vedische teksten uit India heet een olifant Hastin: dier met een hand. De slurf is dan ook een middel waarmee olifanten elkaar begroeten. Om elkaar te kunnen herkenen, besnuffelen ze elkaar. Ook geven ze elkaar met de slurf een soort soort van knuffel of omhelzing.
Hij kan er mee drinken – zuigt er water mee op om het in zijn mond te spuiten -, gebruikt zijn olifantenslurf om een zanddouche te nemen. Het zijn slurf communiceert een olifant. Hij trompettert ermee en kan er flinke meppen mee uit delen.  Kleine olifantjes houdt hij ermee op het rechte pad, door ze als het ware bij de hand te nemen. In diep water wordt hij als snorkel gebruikt. Tenslotte kan een olifantenslurf ook gewoon goed ruiken.

Heel erg handig allemaal, maar het duurt even voordat het dier weet wat hij allemaal kan met zijn olifantenslurf. Met name voor de kleintjes is het vooral wennen aan die lange zwieberige slinger aan hun gezicht. Soms trappen ze er zelfs op. Baby’s drinken gewoon met hun mond bij hun moeder. Wanneer ze aan vast voedsel gaan beginnen doen ze dat aanvankelijk ook nog met hun mond. Aan het begin van hun opvoeding bijten ze dan ook gewoon in voedsel om het op te eten. Langzaamaan komen ze er achter dat een nette olifant zijn voedsel met zijn slurf oppakt. “Je snapt het pas als je het door hebt,” is de wijsheid van Johan Cruijff die natuurlijk ook voor kleine olifantjes geldt.

slurfmotoriek problemen

Opgroeien en opvoeden zijn allebei zaken waar olifanten ook mee te maken krijgen. In het volgende filmpje heeft het baby olifantje duidelijk nog moeite met het wennen aan die lange slinger in zijn gezicht. Het oudere broertje of zusje lijkt bij het oversteken ook nog te kampen met puberale aanpassingsproblemen, waarvoor het door de moeder en tantes wordt gecorrigeerd. Maar misschien is het gewoon hooikoorts, dat kan natuurlijk ook gemakkelijk met zo’n lange neus.