moederliefde

Moederliefde van een olifant

Als het om moederliefde gaat dan weet een Afrikaans olifantenwijfje haar mannetje te staan. Kinderbescherming is een oerinstinct dat zij van moeder natuur geërfd heeft. In diezelfde natuur kan het er wild aan toegaan. De buren zijn niet altijd even vriendelijk voor de opgroeiende jeugd in de buurt. En de kleintjes zijn vaak nog niet opgewassen tegen de rondhangende plaaggeesten en pestkoppen. In het geval van hyena’s zijn het zelfs voor een klein olifantje moorddadige monsters. Moeder olifant weet er echter wel raad mee, ook als het om een hele troep van dat gespuis gaat. Lieve woordjes helpen dan niet, dat weet ze wel. Ze zet met wapperende oren een luid getrompetter in en als dat niet helpt slaat ze vervaarlijk met haar slurf. Dat zijn klappen die flink aan kunnen komen. Ze haalt alles uit de kast en dat kan in haar geval heel wat stof doen opwaaien. Met een paar ferme schoppen wordt de familie hyena zodanig onderhouden, dat het stelletje onverlaten uiteindelijk met de staart tussen de benen het hazenpad kiest. Met zo’n moeder in de buurt red je het wel als olifantenbaby in een altijd dreigende wildernis.

 

moederliefde

Op FROOT.Nl is een indrukwekkende fotosessie verschenen waarin de moederliefde van een Afrikaanse olifant ingezet wordt om een baby olifantje uit de muilen van een troep hyena’s te redden. Dat de roofdieren hun zinnen – en ook hun wrede kaken – hebben durven zetten op dit kleine olifantje, heeft ongetwijfeld te maken met het feit dat de moeder alleen is met haar baby. Dit is juist ook de reden dat olifanten gebruikelijk in kuddeverband over de savanne trekken.

moederliefde

Ondanks dat hyena’s, zeker in groepsverband, meedogenloze en bloeddorstige rovers kunnen zijn en samen een babyolifantje gemakkelijk aankunnen, moeten zij het – onder triomferend getrompetter van de moeder – toch afleggen tegen de overmacht aan moederliefde van deze Afrikaanse olifant.

moederliefde