Dierentuinen en Dierenparken in Nederland

 1. Aqua Zoo Friesland
 2. AquariOm Delfzijl
 3. Artis (Amsterdam)
 4. Beekse Bergen
 5. Burgers Zoo (Arnhem)
 6. Kabouterland (Exloo)
 7. Kasteelpark Born
 8. NatuurDoePark Insektenwereld
 9. Ouwehands Dierenpark (Rhenen)
 10. De Apenheul (Apeldoorn)
 11. Dierenpark de Vleut (Best)
 12. Dierenpark Amersfoort
 13. Dierenpark Emmen (Emmen)
 14. Dierenpark Wissel (Epe)
 15. Dierenrijk Europa (Mierlo)
 16. Diergaarde Blijdorp (Rotterdam)
 17. ’t Dierenrijck (Reuver)
 18. Dolfinarium Harderwijk
 19. Reptielen Zoo Serpo (Delft)
 20. Reptielenhuis De Oliemeulen (Tilburg)
 21. Reptielenzoo Iguana
 22. Safaripark Beekse Bergen
 23. Schildpaddencentrum
 24. Sea Life Scheveningen
 25. Stichting De Paardenkamp (Soest)
 26. Uilen- en dierenpark de Paay
 27. Utropia
 28. Ecomare (Texel)
 29. Fazanterie de Rooie Hoeve (Heeswijk-Dinther)
 30. Fort Kijkduin (Huisduinen)
 31. Gaiapark (Kerkrade)
 32. Griendtsveenpark
 33. Vlinderparadijs Papiliorama
 34. Vogelpark Avifauna (Alphen a/d Rijn)
 35. Vogelpark Taman Indonesia (Kallenkote)
 36. Zee Aquarium (Bergen aan Zee)
 37. Zeehonden creche Pieterburen
 38. Zoo Labyrinth Boekelo
 39. Zoo Parc Overloon

Een beschrijving van de 8 grootste dierenparken en dierentuinen van Nederland:

01. Artis Amsterdam.: Dierentuin Artis is Nederlands oudste dierentuin die werd geopend in 1838 in Amsterdam met ruim 9600 dieren en zo’n 700 verschillende diersoorten. De meeste van deze dieren zijn ongewervelde dieren, ongeveer 4000 insecten en spinnen. Er zijn hier ruim 250 soorten vogels en zoogdieren, samen in totaal 1400 dieren. Artis is in 1838 opgericht onder de naam Natura Artis Magistra door “de drie W’s”: de heren Westerman, Werlemann en Wijsmuller.

Artis heeft een mix van allerlei verschillende diersoorten, zoals katachtige, apen, beren, vissen, zeezoogdieren, vogels, grote roofdieren, reptielen, insecten, knaagdieren en slangen. In Artis zitten de dieren in ruim opgezette verblijven waarbij wordt geprobeerd enigszins de natuurlijke leefomgeving van de diersoort na te bootsen. Dierentuin Artis is de ideale manier om een dagje uit te gaan. Elke dag krijg je zelfs de mogelijkheid om te kijken, hoe sommige van de dieren worden gevoederd.

En misschien krijg je zelfs de kans om een vis te gooien naar een van de zeeleeuwen of pinguïns. Verder heeft artis een speeltuin, planetarium, geologisch museum, en een restaurant (de twee cheetahs). Voor meer informatie klik op de link om naar de artis pagina met allemaal informatie en fotos over Artis. Artis

02. Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.: Diergaarde Blijdorp in Rotterdam. In een van Europa’s mooiste dierentuinen is van alles te ontdekken en te beleven voor het hele gezin. De zoo is thematisch opgedeeld in werelddelen. Al wandelende maakt de bezoeker contact met de dieren die bijzonder zijn voor dat continent. Bizons in Noord-Amerika, wolven in Europa, de koraalriffen van Oceanium, en de kamelen op de Mongoolse steppe zorgen voor een bijzonder en intrigerend bezoek.

Diergaarde Blijdorp richt zich op het fokken en in stand houden van bedreigde diersoorten. Door het laten zien van dieren en planten en het geven van informatie probeert Blijdorp haar bezoekers bewust te maken van de bijzonderheid en de waarde van de natuur en de organismen die daarin leven. Diergaarde Blijdorp is het gehele jaar, iedere dag geopend! In Diergaarde Blijdorp is van alles te ontdekken en te beleven. Jaarlijks bezoeken 1,5 miljoen mensen Diergaarde Blijdorp.

Wandel door het Aziatische moerasgebied, ga kopje onder in het Oceanium en strijk dan met en koel drankje neer op een van de terrassen. Kinderen leven zich uit in de Afrikaanse speeltuin, de Oewanja Kinderjungle. Diergaarde Blijdorp is ook een botanische tuin. Een van de belangrijkste doelstellingen is het instand houden, beheren en uitbreiden van de plantencollectie binnen de dierentuin. Voor meer informatie klik op de link om naar de Diergaarde Blijdorp pagina te gaan met alle informatie en foto’s over Diergaarde Blijdorp in Rotterdam.

03. Ouwehands dierenpark in Rhenen: Met ruim 180 diersoorten is Ouwehands dierenpark een leuke en geschikte maar ook een kindvriendelijke dierentuin voor een gezellig dagje uit. Op 18 juni 1932 opende Ouwehands dierenpark voor het eerst haar deuren. Dr C.W. Ouwehand is de oprichter van het park vandaar de naam Ouwehands dierenpark. In de ruime en natuurlijke verblijven leven bijzondere diersoorten waarvoor het voor de dieren een goed onderkomen is.

Spelenderwijs leren de kinderen over het dierenrijk van toen en nu. Je kan onder een slingerende aap doorlopen en waar kom je dichter bij een ijsbeer dan in het neus aan neus verblijf van de ijsberen, dit is alleen mogelijk in Ouwehands dierenpark. Alleen omdat er speciale verblijven zijn gebouwd voor de dieren. In 1993 werd het 20.000 m² grote nagemaakte wildernis in gebruik genomen waar wolven en beren een vrij bestaan hebben. Ouwehands dierenpark is het eerste dierenpark die zo’n grote wildernis heeft ook wel genoemd het berenbos. Hier wonen de bedreigde beersoorten die een slecht bestaan achter de rug hebben zoals een circusbeer en genieten hier van hun oude dag.

Als je over de loopbrug gaat kan je zien hoe ze leven zonder dat ze last hebben van de mensen. In Ouwehands dierenpark is er ook een speelplek voor de kinderen, te denken aan het speelsafari of het ravotaapia. Klimmen in de boomhutten of over een touwbrug naar de andere boomhutten klimmen en alles verkennen als kleine ontdekkers. Dus voor jong en oud een ideale manier om een leuke dag te beleven. Voor meer informatie klik op de link om naar de Ouwehands dierenpark pagina te gaan met alle informatie en foto’s over Ouwehands dierenpark

04. Burgers Zoo in Arnhem: Een dagje Burgers Zoo in Arnhem waarin u oog in oog komt te staan met tijgers, beren, apen, runderen, herten, slangen en varanen. Ondanks dat Burgers Zoo Arnhem bijna 100 jaar oud is, is het een modern dierenpark. Door de vele verschillende thema’s die zijn verwerkt in de leefgebieden kan je als bezoeker zelf op ontdekkingsreis. Zo heb je het Tropische koraalrif en regenwoud, en de Oost Afrikaanse Savanne, het tropisch vloedbos en de rotswoestijn.

De verschillende thema gebieden hebben tesamen een oppervlakte 45 hectare leefgebied voor de dieren. In Burgers Rimba , de nieuwste attractie kom je diersoorten tegen zoals varanen, slangen, tijgers en nog veel meer. Doordat de dieren niet gevoerd worden zijn ze aangewezen op hun eigen jachtinstinct, waardoor ze in zo’n natuurlijk mogelijke omgeving kunnen leven. Voor meer informatie klik op de link om naar de Burgers Zoo pagina te gaan met alle informatie en foto’s over Burgers Zoo in Arnhem.

05. de Apenheul in Apeldoorn: Leef een dagje tussen de apen en beleef het mee in de Apenheul. Voor een verrassend en leuk dagje uit is het prachtige apenbos op de Veluwe echt een aanrader. Zo kan je ineens oog n oog staan met een van de 200 apen die in het bos leven. Je hebt er verschillende gebieden, onder andere het Langoerenbos, het Dajak Farm Restaurant, het Wolapengebied en het Doodshoofdaapjesgebied en nog veel meer. In de apenheul ben je echt “op visite” bij de apen en zoals je de apen daar ziet zo in de vrij natuur dat zie je nergens. In 2008 is het park gerenoveerd en tussen de verschillende apengebieden hangt nu een amazonebrug van tweehonderd meter lang. Voor meer informatie klik op de link om naar de Apenheul pagina te gaan met alle informatie en foto’s over Apenheul in Apeldoorn

06. Safari Beekse Bergen in Hilvarenbeek: Het grootste wildlife dierenpark Nederland is het Safaripark in Beekse Bergen met 1500 dieren verdeeld over 150 soorten. In Safaripark Beekse Bergen waan je je in Afrika en kan je je dag vullen met een dag vol spanning en avontuur. Met een plattegrond in de hand ga je het hele park door en kom je de meest wilde dieren tegen vanuit je eigen auto, een safaribus, de safariboot of gewoon lekker wandelen.

Een kleine selectie van de dieren die je tegenkomt zijn leeuwen, giraffe en niet te vergeten Calimero de grootste olifant van europa. Op sommige dagen als het koud en nat is kan het zijn dat je bepaalde diersoorten niet ziet. Alle safarivormen komen bij elkaar achter in het park dan kan je mooi de pinguins en tijgers bezoeken. Voor meer informatie klik op de link om naar de Safari Beekse Bergen pagina te gaan met alle informatie en foto’s over Safari Beekse Bergen.

07. Dolfinarium in Harderwijk: Sinds 1965 bestaat Dolfinarium in Harderwijk de plaats voor de sterren van de zee. Met duizenden vissen en meer dan 70 zeezoogdieren is het een unieke plaats voor een spetterend dagje uit. Of je nu gaat met het gezin , met vrienden of als personeelsuitje er is ruimte om 5000 gasten te ontvangen en een onvergetelijke dag te bezorgen. In het vernieuwde gebouw heeft het de ruimte om een volledig dagprogramma te draaien, waaronder èèn van de spetterende shows of een film met 4D- effecten.

Voor de spetterende dolfijnenshow moet je in het dolfijnendomein zijn. Ook populair zijn het Odiezee Cafe, de Dolfijnendelta en het roggenrif waar je als je durft de roggen en de haaien kan aaien. De meest bekende bewoners van het dolfinarium zijn toch wel de dolfijnen, de walrussen en de zeehonden. Langs een 60 meter lange glaswand in de Odiezee sta oog in oog met de dolfijnen. Uw kind kan lekker spelen in een van de vier speeltuinen terwijl u geniet van een heerlijke maaltijd of een drankje in het restaurant. Voor meer informatie klik op de link om naar onze informatie pagina te gaan van Dolfinarium met alle alle informatie en foto’s over Dolfinarium in Harderwijk.

08. Noorder Dierenpark in Emmen: In het centrum van Emmen ligt het Dierenpark Emmen. Het dierenpark bestaat uit 2 delen het nieuwe deel dat in 2002 geopend is, is met een loopbrug dwars door het centrum wordt verbonden met het oude deel. Het overdekte deel bedraagt een oppervlakte van 17.000m2, dus met mooi en slecht weer kan je het park prima bezoeken. Het dierenpark Emmen is vooral beroemd om haar mooie tropische vlindertuin.

Voor de kinderen is er de Speelexpeditie Yucatàn,waar ze in de pueblo’s, de boomhutten, een scheepswrak en een piramidetempel kunnen glijden, varen en klimmen. Tevens is het een gastheer voor de Afrikaanse savanne met een kudde Aziatische olifanten, honderden pinguins en de Playa Pinguinos. Maar de favorietste dieren die het park kent zijn de tijgers, vlinders, giraffen, nijlpaarden,haaien, slangen, olifanten en natuurlijk de apen. Het leuke van dit park is dat je als je dicht genoeg bij de dieren kan komen je de dieren kan aanraken, alleen bij de krokodillen is dit niet toegestaan.

Je hebt er ook nog andere savannedieren zoals zebra’s en buffels. En als je genoeg hebt van de dieren dan kan je in de enorme binnenspeeltuin spelen. Elk jaar word het park door meer dan 1,5 miljoen mensen bezocht die de bijzondere wereld van planten en dieren willen leren kennen. Voor meer informatie klik op de link om naar onze informatie pagina te gaan van het Noorder Dierenpark in Emmen met alle alle informatie en foto’s over Noorder Dierenpark in Emmen.