landschappen in Zuid-Afrika

Een reis dwars door Zuid-Afrika is als een uitstapje in het prentenboek van de aarde.
In het noorden bevindt zich de Kalahari-woestijn, een schitterend mooie zandwoestijn, overgoten met rode zandhopen.
In het midden van het land bevindt zich een hoogvlakte die vaak met een omgekeerde braadpan wordt vergeleken. De vlakte bedekt een groot deel van Zuid-Afrika. In de winter (juli, augustus) is het daar erg koud. De Drakensberg omsluit deze vlakte aan de oostkant en aan het zuiden. Daar bevindt zich de hoogste berg van Zuid-Afrika: de Champagne Castle van 3377m hoog. In het waterrijke gebied Drakensberg ontspringt de belangrijkste rivier van Zuid-Afrika, de Oranjerivier. Aan de Oostkust, aan de Indische Oceaan, is het voortdurend heet en vochtig. Hier heerst een subtropisch klimaat. Dat bevordert de groei van prachtige planten.
Het westen heeft een gunstig klimaat voor fruit-, wijn- en graanteelt. De vruchtbaarheid, de uitgestrektheid, het licht en de stilte deze landstreek tot een paradijs.
In het zuiden loopt de kust steil naar beneden, met veel gevaarlijke klippen en een stormachtige zee. De eerste zeevaarders waren er al onder de indruk van en waagden het niet om aan de Kaap de Goede Hoop aan te leggen. Beide zeeën die Zuid-Afrika omkleden, ontmoeten elkaar op dit punt: de Atlantische Oceaan en de Indische Oceaan.
In de omgeving van Kaapstad heerst eerder een Middellands Zeeklimaat. In de zomer (januari/februari) is het heet en droog en in de winter vochtig en zacht. Bij Kaapstad ligt de beroemde Tafelberg, waarop vaak voor korte tijd sneeuw ligt.

klimaat in Zuid-Afrika

Het klimaat in Zuid-Afrika wordt bepaald door hoogteligging, afstand tot de zee, de heersende winden (de luchtstromingen), de richting van de bergreeksen en de zeestromen. Over het algemeen heeft Zuid-Afrika een warm gematigd klimaat met weinig neerslag en veel zon. Doordat Zuid-Afrika op een hoog plateau van 2000 tot 1000 meter hoogte ligt, kent het veel verschillen tussen de gemiddelde temperaturen in zuid en noord.
Zuid-Afrika is een droog land, het kent hoge temperaturen en lage luchtvochtigheid in de winter, en dus hierdoor een hoge verdamping. Dit is de oorzaak van een groot milieuprobleem in Zuid-Afrika, het tekort aan zoet water. Er zijn in Zuid-Afrika weinig meren (vijf in totaal) en weinig rivieren. De mensen verbruiken meer water dan er is. Ook wordt er van het al het weinige beschikbare water veel vervuild door de landbouw en steden.

luchtstromen in Zuid-Afrika

Ook de luchtstromingen zorgen voor de verschillen tussen de gemiddelde temperaturen in Zuid-Afrika. Aan de oostkust stroomt de Agulhas-stroming. Deze is erg vochtig en stroomt tussen de Drakensbergen en Natal. Aan de westkust stroomt de Benguelastroom. Dit is een stroom die veel koude lucht bevat. Door deze stromen bestaat er een verschil in jaartemperatuur van wel 6 graden tussen Port Nolloth in het westen en Durban in het oosten. Dit terwijl beide wel op de zelfde breedtegraad liggen, 30° Z.B. In Durban valt 1000 mm neerslag per jaar en in Port Nolloth maar 100 mm.

vegetatie in Zuid-Afrika

Zuid-Afrika heeft met meer dan 20.000 verschillende soorten planten, zo’n 10% van alle bekende plantensoorten op Aarde, een bijzonder grote biodiversiteit. Zuid-Afrika’s meest voorkomende bioom is grasland, vooral op het Hogeveld, waar de plantengroei overheerst wordt door verschillende grassen, lage struiken en doornenbomen, vooral kamelendoorn en witdoorn. De vegetatie wordt zelfs nog dunner in het noordwesten ten gevolge van de lage regenval. Er zijn verschillende succulenten die water bewaren zoals aloë’s en nabomen in het erg warme en droge Namakwaland.

De gras- en doornensavanne verandert langzaam in bosveld in het noordoosten van het land, met dichtere plantengroei. Er is ook een beduidende hoeveelheid Afrikaanse baobabs in dit gebied, nabij de noordelijke punt van het Krugerpark. Het Krugerpark is een van de bekendste http://www.sanparks.org/parks/ en het continent. Enkele andere grote en bekende parken en reservaten in Zuid-Afrika zijn het Agulhaspark, het Augrabiespark, het Karoopark, Rietvlei Nature Reserve, en Natuurreservaat Mpofu.