de neushoorn

Neushoorn: De familie van de neushoorns (Rhinocerotidae) bestaat uit vijf soorten die voorkomen in Afrika en Azië.Neushoorn: De familie van de neushoorns (Rhinocerotidae) bestaat uit vijf soorten die voorkomen in Afrika en Azië.
1 ) Indische neushoorn of pantser neushoorn
2)  Javaanse neushoorn
3 ) Sumatraanse neushoorn
4 ) Witte neushoorn of breed-lip neushoorn
5 ) Zwarte neushoorn of punt-lip neushoorn

De neushoorn heeft een krom naar achteren groeiende hoorn net achter het beweeglijke deel van de neus. Drie soorten – de Indische, de breed-lip en de punt-lip neushoorn – hebben daarachter nog een kleinere stomp, maar bij de Javaanse en de Indische neushoorn ontbreekt die. Het zijn juist die hoorns die de dieren zo fataal zijn. Hun hoorn is opgebouwd uit keratine, zoals menselijke nagels en haar, en de materiaalstructuur doet denken aan die van hoeven, aan snavels en schildpadden. Dat is ‘dood materiaal’. Vooral in Aziatische landen wordt er een ‘magische’ kracht aan toegekend, die absoluut ongegrond is.

criminele volksverlakkerij

Er zijn dus nog vijf soorten neushoorns, waarvan de meeste in meerdere of mindere mate bedreigd worden in hun voortbestaan.   Deze serieuze dreiging heeft te maken met de hoorn van de neushoorns. Hoewel de hoorn uit alledaags materiaal bestaat – alleen de gelaagde opbouw van de hoorn, die een bot kern mist, is uniek –  bestaat er al sinds jaar en dag een levendige en tegenwoordig illegale handel in het zwaar overgewaardeerde materiaal. Het is in China zeer gewild vanwege ongegronde claims van potentie-verhogende eigenschappen, en in Jemen maakt er men graag mesheften en dolkschachten van.

strijd op leven en dood

Juist in januari, toen Marjo met zijn reisgenoten door het park toerden, kwamen er criminele stropers praktijken in de het Krugerpark aan het licht. Het werd wereldnieuws. Ik berichtte daar al over in de blog-aflevering van “Week twee in het Krugerpark” met het krantenartikel van 12 januari 2012 in Trouw onder de kop: Stropers doden acht neushoorns in het Krugerpark. Wie de vandalen waren, die zich met de stroperijen bezighielden was toen nog niet bekend, althans niet openbaar.

De werklast neemt immers behoorlijk toe vanwege de intensivering van de neushoorn bescherming. Hoop op verbetering van de situatie is realistisch dank zij de inzet van deze betrouwbare rangers. Wel speelde er iets anders. Het wereldkundig worden van de moordpartijen onder de neushoorns in het Krugerpark wekte mondiaal afgrijzen op. Er kwam wereldwijd veel meeleven in kringen van natuurbescherming, dat materieel uitgedrukt werd in substantiële donaties. Geld, om te besteden aan een effectievere bescherming van de getroffen dieren en aan het opsporen van de daders. Allemaal om de stropers-praktijken zo snel mogelijk een halt toe te roepen. Deze financiële injecties waren voor de onomkoopbare rangers van het park een reden om – voor het eerst van hun leven – te demonstreren voor een hogere arbeidsvergoeding. De werklast neemt immers behoorlijk toe vanwege de intensivering van de neushoorn bescherming. Hoop op verbetering van de situatie is realistisch dank zij de inzet van deze betrouwbare rangers. Het is dan niet meer dan billijk dat hun inzet financieel beloond wordt. Zij zetten zich in, soms met gevaar voor eigen leven. In de strijd tegen de neushoorn stroperij gaat het om veel geld. Het is een strijd op leven en dood.

neushoorn stroperij wereldnieuws

Een artikel uit Trouw van zaterdag 25 februari 2012.

Hoorns en slagtanden duiken op in Azië, olifanten en neushoorns verdwijnen uit Afrika. Een koffer vol Rolex-horloges, diamanten, goudstaven en 370.000 dollar aan cash. Dat vond de Amerikaanse politie in de koffer van Wade Steffen, een toeleverancier van hoorns van de zwarte neushoorn die met uitsterven wordt bedreigd. Steffen en zijn collega-smokkelaars Jimmy Kha (49), zijn vriendin Mai Nguyen en de 26-jarige zoon van Kha, Felix, werden donderdagnacht opgepakt in het zuiden van Californië. Vier andere smokkelaars werden al eerder gearresteerd in Los Angeles. De Kha’s kregen de afgelopen anderhalf jaar zeventien pakketten doorgespeeld van Steffen, met daarin 37 hoorns. De arrestanten maken deel uit van een internationaal netwerk dat de hoorns van de zwarte neushoorn verhandelt – in dit geval via de VS over zee naar Vietnam en China. De hoorns zijn gemaakt van keratine – dezelfde soort proteïne die ook in nagels zit. In sommige culturen is de stof een belangrijk bestanddeel in de medicijnen die kanker moeten bestrijden. Het handelen in de hoorns van de zwarte neushoorn, vooral afkomstig uit Afrika, is sinds 1976 verboden. Het dier wordt al jaren met uitsterven bedreigd. “De illegale handel op de zwarte markt heeft alles te maken met hebzucht”, zei Ignacia Moreno van het ministerie van justitie gisteren tegen persbureau AP. De afgelopen jaren is de handel toegenomen vanwege groeiende vraag uit Azië. Overigens is daar ook het ivoor, afkomstig van de met uitsterven bedreigde olifant erg populair. In Afrikaanse landen zijn steeds meer stropers actief die de olifanten illegaal afmaken. Gisteren werden tweehonderd olifanten in Kameroen gedood.

"Het karkas van een neushoorn in Kruger Park. Het dier werd vermoedelijk gedood om zijn hoorns." © reutersBijgaande foto werd gepubliceerd in dagblad Trouw – ANP. 29 februari 2012 – in dossier Dierenwelzijn.  “Het karkas van een neushoorn in Kruger Park. Het dier werd vermoedelijk gedood om zijn hoorns.” © reuters

Als dat al erg kwalijk is … het kan nog erger; getuige het artikel dat op 29 februari 2012 op de website van De Telegraaf verscheen. Daarin worden beheerders van het Krugerpark beschuldigd van illegale stroperij. Voorlopig althans onder voorbehoud, er wordt gesproken van ‘waarschijnlijk’. Dus mogelijk – hopelijk – is hier enige nuancering op zijn plaats. Hoewel het artikel het ergste doet vermoeden is er van officiële zijde geen bevestiging van het bericht verschenen. Ondertussen is de koptekst van het artikel uitgesproken duidelijk en zou er volgens de krant geen misverstand over bestaan over de beschuldiging aan het Krugerpark.

“Beheerders Krugerpark blijken stropers”

PRETORIA – Medewerkers van het Kruger Nationaal Park hebben zich waarschijnlijk schuldig gemaakt aan jacht op neushoorns. De organisatie van nationale parken in Zuid-Afrika maakte woensdag bekend dat vier medewerkers zijn gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij het doden van de dieren vanwege hun waardevolle hoorn. Kort voor de arrestatie waren twee pas gedode neushoorns aangetroffen in de Pretoriuskop-sectie van het uitgestrekte park. De dieren waren doodgeschoten en ontdaan van hun hoorns. Sinds januari waren er alleen in dit deel van het Krugerpark al 11 neushoorns om het leven gebracht. Verspreid over alle wildparken van Zuid-Afrika doodden stropers in de afgelopen maanden zeker 80 neushoorns. Sinds 2008 is de stroperij in de nationale parken in Zuid-Afrika fors toegenomen. Vorig jaar sneuvelden zeker 448 neushoorns door illegale jachtpraktijken. In 2008 ging het nog om 83 exemplaren. Voor een kilo hoorn wordt op de zwarte markt meer dan 41.000 euro betaald. Daarmee is het duurder dan goud, platina of cocaïne.

De hoorn van de neushoorn is opgebouwd uit keratine, zoals menselijke nagels en haar. Het is in feite 'dood materiaal'. Er wordt vooral in Aziatische landen een 'magische' kracht aan toegekend, die absoluut ongegrond is. Eos Kruger 13 jan. 2011 056Is het artikel uit Trouw al weerzinwekkend, de berichtgeving in De Telegraaf – er van uitgaande dat zij put uit betrouwbare bron – is ronduit ontluisterend. Het  werpt direct een smet op het onberispelijke imago van het park. Paul Kruger zou gechoqueerd en verbijsterd zijn. Net zoals ieder ander die de natuur en natuurbeheer een warm hart toedraagt.

In oktober van 2012, tijdens ons verblijf in Punda Maria, in het hoge noorden van het Krugerpark horen wij van de betrouwbare rangers dat het park ’s nacht vol donkere avonturen is. De nacht biedt Jan Rap en zijn maat een donkere dekmantel voor duistere praktijken, die het daglicht niet kunnen verdragen. Zelfs het Krugerpark ontkomt niet aan geboefte, dat momenteel op zoek is naar – vrede op aarde – een extra Kerstbonus. Voor goed en geld verkopen zij  gewetenloos hun ziel en zaligheid. Wanneer het daarbij zou blijven, zou dat voor hun eigen rekening komen, maar in het Krugerpark is de onschuldige neushoorn het slachtoffer.

Nog steeds wordt in het Kruger dagelijks een neushoorn het slachtoffer van meedogenloze stropers. Een kilo neushoornpoeder brengt op de zwarte markt 65.000 euro op.  Per hoorn van 5 of 6 kilo komt dat neer op zo’n 350.000 euro. De afzetmarkt is vooral Azië. In Aziatische landen kent men aan het poeder van de neushoorn-hoorn magische krachten toe en wordt het gebruikt als potentie verhogende middelen voor zwak potente mannen en als nep-medicijn tegen kanker en aids. Zo worden op die louche markt niet alleen nietsvermoedende patiënten bedrogen en misleid, maar worden ook unieke en onvervangbare schakels in de kwetsbare natuur – onomkeerbaar – met uitsterven bedreigd. We spreken hier met enkele leden van het ranger-team, dat zich dag en nacht inzet tegen stropers. Juist nu, in de aanloop naar de Kerst, treffen die hun voorbereidingen. Over 28 dagen is het volle maan en op maanverlichte nachten pleegt het gespuis toe te slaan. Om hun Kerstinkopen te financieren, schieten zij, op afstand, met verdovingsgeweren bewustzijnsverlagende middelen in de dieren. Daardoor kunnen zij minder alert vluchten.  Bij nacht komt het geboefte met een helikopter terug om ze te doden en de hoorn af te zagen. In een naburig privé park zijn onlangs zo vier neushoorns het slachtoffer geworden van de vandalen. Kennelijk ontvangen niet alleen mensen van goede wil een Kerstbonus.

De zeldzaam voorkomende zwarte neushoorn

De zeldzaam voorkomende zwarte neushoorn in het Krugerpark

Deze foto is genomen op 28 januari 2011 in het Krugerpark onderweg van Skukuza naar Paul Krugergate.