bomen en planten in Zuid-Afrika
Er zijn meer dan 22.000 verschillende soorten inheemse zaadplanten in Zuid-Afrika. Ze zijn gerangschikt in een 2.180 orden en dan weer in 227 familie’s. Dat tekent de enorme biodiversiteit van het Afrikaanse continent. Biodiversiteit of biologische diversiteit is een begrip voor de graad van verscheidenheid aan levensvormen (soorten, genen etc.) binnen een gegeven ecosysteem, bioom of een gehele planeet. De biodiversiteit wordt vaak gebruikt als een indicator voor de gezondheid van een ecosysteem. Voor de variëteit aan bomen en planten in het Krugerpark kijk op Krugerpark vegetatie.
Zuid-Afrika heeft met meer dan 20.000 verschillende soorten bomen en planten. Zij vertegenwoordigen zo’n 10% van alle bekende plantensoorten op aarde, hetgeen getuigt van de in principe gezonde natuur in het land. Zuid-Afrika’s meest voorkomende bioom is grasland, vooral op het Hogeveld, waar de plantengroei overheerst wordt door verschillende grassen, lage struiken en doornenbomen, vooral kamelendoorn en witdoorn. De vegetatie wordt zelfs nog dunner in het noordwesten waar de regenval door het jaar heen lager is in de omliggende gebieden. Er zijn verschillende succulenten die water bewaren zoals aloë’s en nabomen in het erg warme en droge Namakwaland.
De gras- en doornensavanne verandert langzaam in bosveld in het noordoosten van het land, met dichtere plantengroei. Er is ook een beduidende hoeveelheid Afrikaanse baobabs in dit gebied, nabij de noordelijke punt van het Krugerpark. Baobabs is een van de oudste levensvormen op aarde. Het Krugerpark is een van de bekendste wildparken van Zuid-Afrika en het continent. Enkele andere grote en bekende parken en reservaten in Zuid-Afrika zijn het Agulhaspark, het Augrabiespark, het Karoopark, Rietvlei Nature Reserve, en Natuurreservaat Mpofu.