wereldreizen

Wereldcontact reizen met Marjo Hoedemaker, wereld reizen

De eerste reis die Marjo met Wereldcontact maakte naar Zuid-Amerika is al weer bijna een jaar geleden. Maar de reis heeft bij alle deelnemers een onvergetelijke indruk achtergelaten. Het was in het voorjaar van 2013 toen Marjo Hoedemaker een reis naar Ecuador en de Galápagoseilanden begeleidde.
De thuisblijvers konden deze reis virtueel op deze blogsite volgen. Het blijkt dat onverwacht veel mensen dat doen, getuige de grote bezoekersaantallen op de desbetreffende site-pagina’s. Met name het verhaal over lama’s, alpaca’s, guanaco’s en vicoenja’s is de meest bekeken blogaflevering op de Ongebaande Paden blog site. In totaal hebben bijna 1.000 bezoekers deze pagina bezocht. De sitepagina is niet alleen de meest bekeken, maar op deze pagina zijn ook de meeste reacties binnengekomen. Duidelijk een reis dus die veel mensen aanspreekt. Vooral de Galápagos blijkt een bestemming, waarin veel mensen geïnteresseerd zijn. Het staat bij velen hoog op hun ‘bucket lijst’. De combinatie Ecuador en Galápagos is een schot in de roos gebleken. Een geweldige combinatie van cultuur en natuur in één reis.

Voor dit jaar staan er meer boeiende wereldreizen op het programma van Wereldcontact Reizen, waarbij Marjo gevraagd is om enkele van deze reizen te begeleiden. Reizen waarbij de dierenwereld centraal op het programma staat. In Oeganda zijn dat chimpansees en gorilla’s. Deze mensapen komen voor in de praktisch ondoordringbare tropische wouden van Centraal Afrika, waar de Witte Nijl ontspringt. Het klinkt als een ongeschonden oord en een paradijs voor de berggorilla’s van Oeganda, maar hun leefgebied krimpt.

Oeganda

Oeganda is door de Nijl en het uitgestrekte Victoriameer één van de waterrijkste landen van Afrika. Het land ligt in de tropen, maar door de ligging boven de 1000 meter is het er met temperaturen van 16ºC tot 26ºC wat koeler dan de in de rest van Centraal Afrika.

oeganda-bwindi-impenetrable-national-park-gorillaDeze habitat is door zijn hoge ligging in Oeganda uitermate geschikt als leefgebied voor de Afrikaanse mensapen. Ondanks die uitstekende leefomstandigheden worden de dieren helaas ernstig bedreigd. De voornaamste redenen zijn verlies van leefgebied, jacht en ziektes. Als de mensapen niet effectief worden beschermd, zouden de apen nog in de 21e eeuw – volgens natuurbeschermers – kunnen uitsterven. Ondertussen groeit wereldwijd het besef dat dit een onherstelbaar verlies zou zijn. Wereldwijd pogen wetenschappers dit doemscenario te voorkomen en zetten zijn zich samen met natuurbeschermingsorganisaties zich in voor het behoud van deze bedreigde diersoorten. Het lijkt erop dat deze inspanningen zijn vruchten beginnen af te werpen: op verschillende locaties herstellen zich heel langzaam de aantallen weer. Het Bwindi Impenetrable National Park is zo’n leefgebied, waar het weer wat beter gaat met deze dieren. Hier huist in de nagenoeg ongerepte jungle momenteel een populatie van ongeveer 300 zeldzame berggorilla’s.

In Kibale National Park en in Budongo leven grote groepen chimpansees. Deze mensapen zijn verre verwanten van de mens. Ze zijn zelfs voor 98% genetisch verwant aan de mens. Jane Goodall, over de hele wereld bekend door haar boeken zoals ‘My Friends the Wild Chimpansees’ en de vele documentaires die over haar werk zijn gemaakt, wijdt haar hele leven aan de studie van de chimpansees. Bekijk hiervoor de blogaflevering over: De ontmoeting van Marjo met Jane Goodall in dierenpark Amersfoort in 2012. Tijdens deze reis gaat Marjo op zoek naar de bijzondere gorilla’s en chimpansees. Tijdens een wandeling in Bwindi of Kibale is er grote kans een groepje van deze vrolijke lawaaimakers te zien of op z’n minst te horen. Ook al spannend!

Krugerpark

De volgende reis die Marjo begeleidt is voor hem eerder thuiskomen dan op reis gaan. Jaarlijks is hij gemiddeld een week of zes te vinden in het Krugerpark van Zuid-Afrika. Op 26 september staat een 15 daagse reis door Natuurnatie Zuid-Afrika op het programma van Wereldcontact. De natuur van Zuid-Afrika is niet met één woord te omschrijven. Of het nou het Krugerpark is met zijn gevarieerde wildleven, de spectaculaire Drakensbergen, die in 2000 als gemengd natuurerfgoed en cultuurerfgoed zijn toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van UNESCO of het vogelrijke natuurgebied rondom Lake St. Lucia, waar een boottocht gemaakt wordt, het zijn allemaal plaatsen in Zuid-Afrika die zoveel indrukken achterlaten dat je er niet gemakkelijk los van komt. Ontdek Zuid-Afrika met zijn verbazingwekkend wildlife, levenslustige steden, en uitstekende klasse-wijnen op Rough Gides, places to visit in South-Africa.

Wereldcontact reizen met Marjo Hoedemaker, wereldreizen

foto: Femke Roos, 2012.

Dag vijf, zes en zeven worden besteed aan een bezoek aan het Krugerpark en de omgeving waaronder Hazyview. Het Krugerpark en de regio rondom het park is een gebied dat Marjo al meer dan 20 jaar minstens een maand lang per jaar bezoekt. Sinds zijn pensioen is daar zelfs meerdere keren per jaar te vinden. Hij kent het gebied als zijn broekzak. Binnen het Krugerpark zelf is er geen plekje dat hij niet kent en geen pad wat hij niet begaan heeft. Overal heeft hij herinneringen aan en deelt Marjo met liefde en plezier zijn ervaringen in het Krugerpark. Het moge – wellicht ten overvloede – duidelijk zijn dat Marjo op de foto hiernaast niet met een ’trofee’ staat afgebeeld. Het iseen imposante schedel van een buffel, die ter plekke op een picknickplaats in het Krugerpark een natuurlijke dood gestorven is.

Op weg naar Hazyview wordt er een bezoek gebracht aan een wereldwijd gerespecteerd Centrum voor bedreigde diersoorten in Hoedspruit. Hier krijgt de bezoeker een ‘kijkje achter de schermen’. Er worden hier dieren uit natuur opgevangen, die door bijzondere omstandigheden in een kwetsbare situatie terecht gekomen zijn. Soms gaat het om jonge dieren, die door de moeder verlaten zijn of waarvan de moeder overleden is. Soms gaat het om wilde dieren die beschoten zijn door lokale boeren. Roofdieren zijn namelijk ongenode gasten op het erf van de boer, die daar zijn vee heeft rondlopen. Ook doet de boer er alles aan om zijn oogst te beschermen Daarbij schiet hij met scherp op de belagers van zijn kostwinning, waar hij het hele jaar voor in de weer is. De medewerkers kiezen partij voor de dieren en stellen alles in het werk om hun kwetsbare levens te behouden en waar mogelijk te redden. Bezoekers van het centrum in Hoedspruit krijgen hier een goed idee wat voor een inspanningen er dagelijks geleverd moeten worden om het leven te redden van verweesde, zieke en aangeschoten dieren. Ondertussen heeft het centrum regionaal, maar ook nationaal en zelfs internationaal met hun ervaring een grote naam opgebouwd.

Er is veel te zien en te doen in Zuid-Afrika. Kijk hiervoor ook op Bookmundi: Things to do in South Africa.

Israël

Tenslotte ligt er nog een 13-daagse Wonderful Israël reis op de plank. Van 13 november tot 25 november organiseert Wereldcontact een groepsreis naar het kleinste en tegelijk meest besproken land van het Midden Oosten. Israël is niet alleen de bakermat van de 3 grote wereldgodsdiensten Jodendom, Christendom en Islam, de religies-van-het-Boek. Het land kent ook een buitengewoon grote variëteit aan wilde planten- en diersoorten. Israël is een smal, langgerekt land en kent van west naar oost drie landschappelijke gebieden: de kustvlakte, het westelijk bergland en de slenk van el Ghor. Het zuidelijke gedeelte van Israël wordt gevormd door de Negev-woestijn. Deze woestijn beslaat de helft van het land. Aan deze geografie dank het land haar verrassend grote verscheidenheid aan klimaten en biotopen.

Afhankelijk van de on-line verbindingsmogelijkheden, worden de verslagen van de Wereldcontact reizen, die Marjo begeleidt op twee reisblogs weergegeven. Kijk voor deze verslagen op Ongebaande Paden en/of Krugerpark-Afrika-Wildlife.