wildlife Brabant
Wildlife Brabant. Het is natuurlijk niet zo spectaculair als in het Krugerpark waar een honingdas in het holst van de nacht door de buitenkeuken scharrelt wanneer je daar een blog zit te schrijven of waar je in je bed opgeschrikt wordt van het gebrul van leeuwen, die op zebrajacht zijn. Maar toch, ook Nederland kent ‘natuur’! Misschien niet in de betekenis van de Chinese karakters waarin ‘natuur’ ‘van-zelf-zo’ betekent, want de natuur in Nederland is ‘gemaakt’. Toch huizen overal allerlei soorten dieren vanzelf-zwijgend in die natuur.
Ook Nederland kent zo zijn wildlife in de natuur: dieren die in hun natuurlijke omgeving wonen. Wie is niet verrast wanneer hij enkele herten in de vrije natuur ziet, een vos, een uil, ooievaar of buizerd ontwaart? Dorst ligt midden in een bosrijke omgeving: Boswachterij Dorst, een uitgestrekt bosgebied tussen Rijen, Oosterhout, Teteringen en Dorst. Samen met de Seterse Heide meet het gebied 1.117 ha. Het is eigendom van Staatsbosbeheer.
In de Boswachterij van Dorst ligt een aantal leemputten die ontstaan zijn door graafactiviteiten van de voormalige steenfabriek “De Vijf Eiken”, die in Rijen jarenlang bakstenen leverde. Momenteel is het een populair ‘natuurgebied’, waarin de mens een groot aandeel heeft gehad in het ontstaan ervan. Eigenlijk een ‘natuurtuin’ tussen Tilburg en Breda, dat van heinde er verre wandelaars en vogelliefhebbers trekt. Voorheen was het ook populair als natuurbad Surae, maar het zwemwater is nu een natuurlijke drinkplas voor de Schotse Hooglanders en een broedplaats voor vogels en eenden. Een soort ‘nieuwe wildernis’.
boswachterij Dorst
In en nabij die leemputten vindt men weliswaar geen savanne, jungle of bush. In de boswachterij Dorst is wel een interessante vegetatie te vinden met diverse grassen en korstmossen en onder meer Geelgroene zegge, Liggende vleugeltjesbloem en Grondster. Ook levendbarende hagedissen voelen zich thuis op de droge zanderige grond. Broedvogels zijn onder meer: sperwers, boomvalken, nachtzwaluwen en diverse soorten spechten. Van de dagvlinders dwarrelen er bruine eikenpages, heideblauwtjes, bonte dikkopjes, groentjes en kleine ijsvogelvlinders in het rond. Met de hulp en de inzet van Schotse Hooglanders wordt de kern van het recht-toe recht-aan productiebos organisch omgebouwd tot een ruig, avontuurlijk, uitdagend en spannend natuurbos. Dat de Schotse Hooglanders goed gedijen in de bossen van Dorst blijkt wel uit een gezonde natuurlijke aanwas van kleine kalveren.
Het grotere wildlife in Brabant bestaat uit reeën, konijnen, hazen, egels en vossen. De reeën lijken hoe langer hoe minder schuw en hoe langer hoe meer gewend aan mensen. Het aantal wordt geschat op 8 tot 12 exemplaren. Maar ze blijven, althans tot op heden in het bos. Hoewel, er verschijnen met enige regelmaat rond de deemstering van de avond reeën aan de bosrand bij de Gors. Anders dan de reeën komen wel de egels en vossen verder het dorp in. Dat gebeurt ’s nachts, dan komen de vossen en de egels te voorschijn.
wildlife in de nacht
Het lijkt een beetje op De Indische Waterlelies van het sprookje van Fabiola in de Efteling. In dit sprookje gaan midden in de nacht om klokslag 12.00 uur de Indische waterlelies open en dansen daar elfjes in. In de nacht gebeuren er in de natuur – in het echt – ook allerlei dingen, waar je meestal geen weet van hebt. In de nachten van Dorst komen de vossen en de egeltjes uit het bos …………. en sluipen rond de donkere gesloten huizen waar de mensen slapen. Ze zijn op zoek naar eten en dat is geen sprookje maar werkelijkheid. Het is echt natuurlijk wildlife in Brabant. Vaak vinden de dieren ook wel iets wat eetbaars is. Soms zijn er mensen die juist wat buiten zetten voor deze dieren. Zo is er een aardige mevrouw in Dorst die ’s avonds voordat ze naar bed gaat etensresten buiten op haar plaatsje in de tuin zet voor haar katten. Dat daar ook egeltjes en zelfs een vosje op af komt, vindt ze niet erg. “Die dieren moeten hun kostje ook bij elkaar scharrelen”, zegt ze.
Haar schoonzoon heeft een webcam in de tuin geplaatst en die geeft een kijkje op het nachtelijke wildlife Brabant: