under African sky

IMG_3198The African sky is een veel bezongen onderwerp. En terecht. Marjo heeft tot diep in de nacht under the sheltering African sky in de hide gezeten, waar zich aan de drinkplaats onwaarschijnlijke taferelen afspeelden. Een dorstige buffel werd aan de poel verrast door een even dorstige leeuw.  Mister Buffalo, een rasechte vegetariër, duldde echter geen vleeseter naast hem bij de waterput. Met enkele niet mis te verstane uitvallen diende de koning van de jungle onverwijld het veld te ruimen. Het waren letterlijk ‘niet te filmen’ taferelen, want het was er ondanks de verlichting, die aangelegd is aan de poel, aarde donker. Het is hier net nieuwe maan geweest.

De sterrenconstellatie, het zuiderkruis, dat alleen op het zuidelijk halfrond voorkomt en waar onze voorvaderen in vervlogen tijden op zee mee navigeerden, is hier duidelijk zichtbaar. Tussen al die flonkerende diamanten aan het inktzwarte firmament is een kruis-formatie te lokaliseren; de lange poot wijst naar het zuiden. In heldere nachten is de Melkweg als een magische sluier aan het firmament zichtbaar. Met dank aan Ankie Rijnen uit Breda – sterrenank – collega fysiotherapeut en amateur astronoom.

de nacht als dekmantel

neushoornhoornonzekere-wetgeving-2626s’ Nachts is – zeker in Punda Maria – de natuur vol avontuur. In sprookjesverhalen komen rond middernacht elfjes tot leven, hier heeft de zelfs werkelijkheid haar magie met vuurvliegjes en waterlelies, die na zonsondergang openbloeien. De nacht biedt echter ook Jan Rap en zijn maat een donkere dekmantel voor duistere praktijken, die het daglicht niet kunnen verdragen. Het loopt tegen de kersttijd en veel crimineel geboefte en rapaille is op zoek is naar een extra Kerstbonus. Voor goed en geld verkopen gewetenloze lieden niet alleen hun ziel en zaligheid, maar ook neushoorns van illegaal gestroopte neushoorns. We spreken hier enkele leden van het ranger-team, dat zich dag en nacht inzet tegen stropers. Juist nu treffen zij hun voorbereidingen; over 28 dagen is het volle maan en op maanverlichte nachten pleegt het criminele gespuis toe te slaan. Om hun Kerstinkopen te financieren, schieten zij, op afstand, met verdovingsgeweren bewustzijnsverlagende middelen in de dieren, die daardoor minder alert kunnen vluchten. In de nacht worden helikopters ingezet om de neushoorns te doden en de hoorn af te zagen.
Kennelijk bestaat Kerstmis – vrede op aarde is voor mensen van goede wil – voor sommigen mensen alleen uit een Kerstbonus .

criminele stroperij

tegeltjeswijsheidimagesNog steeds worden in het Kruger dagelijks neushoorns het slachtoffer van meedogenloze stropers. Een kilo neushoornpoeder brengt op de zwarte markt 65.000 euro op.  Per hoorn van 5 of 6 kilo komt dat neer op zo’n 350.000 euro. De afzetmarkt is vooral Azië. In Aziatische landen kent men aan het poeder van de neushoorn-hoorn magische krachten toe en wordt het gebruikt als potentie verhogende middelen voor zwak potente mannen en als nep-medicijn tegen kanker en aids. Op de zwarte markt worden niet alleen nietsvermoedende patiënten bedrogen en misleid, maar ook unieke en onvervangbare schakels in de kwetsbare natuur – onomkeerbaar – met uitsterven bedreigd. Bij het ‘grote publiek’ zijn deze louche praktijken niet bekend. Mensen weten niet dat voor het veelgevraagde neushoornpoeder illegaal neushoorns gedood moeten worden of dat olifanten moeten sterven voor een ivoren beeldje in de kast of een ivoren armband om de pols. Zo blijken hele volksstammen te veronderstellen dat het ivoor in de jungle zo maar voor het oprapen ligt, omdat olifanten hun tanden bij het ‘wisselen’ zouden verliezen! Aan de kant van de consumenten-markt moet er nog veel aan voorlichting en bewustzijnsvorming gedaan worden. De bijgaande tegeltjeswijsheid geeft op een wat onwelvoeglijke wijze, welke aansluit bij de huidige actualiteit, een snaakse oplossing voor een serieuze probleem. 

Punda Maria

Overdag spelen zich under the African sky in Punda Maria heel wat onschuldiger taferelen af. Hier en daar dartelt tussen de huisjes en de keuken een familie groene meerkatten vrolijk in het rond. Omdat ik niet meer tot diep in de nacht wil gaan zitten bloggen – dit in verband met rondspokende vleermuizen en honingdassen – zit ik nu overdag, wanneer het kamp stil en verlaten is, rustig in de gemeenschappelijke keuken, een fantastisch open lucht kantoor tegenover ons huisje, aan de blog te werken. Het is stil in het kamp, de meeste bezoekers zijn op pad het park in. Nietsvermoedend laat ik de deur van het huisje openstaan. Een absolute beginnersfout. Daar weten doorgewinterde Krugergangers alles van. Regel een hier is: laat nooit een deur of een raam open staan.  Op het terrastafeltje staat een enorme doos met geurige gemberkoeken van Marjo, waarmee met gemak een paar klasjes van de basisschool zoet gehouden zou kunnen worden. A fin, om kort te gaan, die waren snel verdeeld onder de goed georganiseerde bende van ondernemende brutale meerkatten. Het pakje koekjes van mij met droge kaakjes bleef onaangeroerd. Het was waarschijnlijk te simpel bevonden door de kieskeurige smulpapen. Ik ben nu erg benieuwd hoe onze dierenvriend bij thuiskomst zal reageren.

Bij de hide van Punda Maria, goed beschut tegen de zon die met 40 graden in de schaduw de jungle – under the African sky – bijna onbegaanbaar maakt, komen grote groepen buffels, verschillende soorten antilopen, vogels en een wrattenzwijn op de drinkpoel af.

 

Morgen vertrekken we naar Skukuza, een afstand van 333 kilometer under the African sky dwars door het Krugerpark. Om daar vóór zes aan te komen, willen we het kamphek niet gesloten aantreffen, moeten we om acht uur achter het stuur zitten.