Namibië

De hoofdstad van Namibië is Windhoek. Een stad met 240.00 inwoners, naar een telling van 2004. Het land is met een lange afstand busreis te bereizen vanuit Zuid-Afrika.

kaart van Namibié

De Republiek Namibië (Engels: Republic of Namibia) is een land gelegen in zuidelijk Afrika. In het westen aan de kust met de Atlantische Oceaan – een kustlijn van 1572 km. – ligt Namibië tussen Angola en Zuid-Afrika. In het oosten grenst de republiek aan Zambia, Botswana en Zuid Afrika. De hoofdstad is Windhoek. Een stad met 240.00 inwoners, naar een telling van 2004. Het land is gemakkelijk met een lange afstand busreis te bereizen vanuit Zuid-Afrika.
Ook de Caprivistrook behoort tot Namibië. De Caprivistrook is de naam van een 30 km brede strook land tussen Angola en Botswana die sinds 1990 bij Namibië hoort. In het noorden vormen de rivieren Kunene, Okavango en Zambezi natuurlijke grenzen met Angola en Zambia, in het zuiden is de Oranjerivier de grens met Zuid-Afrika. De Okavangodelta in aangrenzend Botswana is de grootste binnenlandse delta ter wereld. Het gebied werd in juni 2014  aangeduid als UNESCO Werelderfgoed. Het was de duizendste toevoeging aan de Werelderfgoedlijst. De wateren van de Okavangodelta zijn onderhevig aan seizoensgebonden overstromingen. Eilanden kunnen geheel onder water verdwijnen tijdens de overstroming, en weer opduiken aan het eind van het seizoen.

Sinds 21 maart 1990 – het jaar van de onafhankelijkheid – is de SWAPO de regerende partij. Op 21 maart 2005 is president Hifikepunye Pohamba als staatshoofd aangetreden en Nahas Angula als regeringsleider.

In de republiek wonen ( telling van 2012 ) ruim 2.000.000 mensen op 824.268 km². Dat komt neer op een bevolkingsdichtheid van 2,6 km² per inwoner, daarmee is Namibië het op één na dunst bevolkte land ter wereld. Alleen Mongolië telt nog minder bewoners per km². Volgens het Ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties leeft in Namibië 49,1% van de bevolking van minder dan 1,25 US$ per dag. Cijfers over hoeveel mensen er onder de nationale armoedegrens leven waren niet beschikbaar. De reguliere godsdienst is het christendom ( 80-90% ) en vaak samengaat met traditionele gebruiken.

biomen

Namibië kent verschillende biomen, waaronder woestijn, halfwoestijn, savanne en wetlands.

De bekendste woestijn van Namibië is de Namib-woestijn. Het is de oudste woestijn op aarde en ligt langs een groot deel van de Namibische kust.

maanlandschap van de Namib woestijn

De bekendste woestijn van Namibië is de Namib-woestijn. Het is de oudste woestijn op aarde en ligt langs een groot deel van de Namibische kust. Het noordelijke deel van de Namibwoestijn wordt de Kaokoveldwoestijn genoemd. Een befaamd natuurgebied in de Namib-woestijn is dat van de Sossusvlei, waarnaast ook de Dodevlei zich bevindt. De Dodevlei is omgeven door een aantal van de hoogste duinen ter wereld, waarvan de hoogste 300 tot 400 meter hoog is.
De kustdelen bestaan met name uit zandwoestijn met zandduinen, terwijl meer landinwaarts grindwoestijn ligt. Korte grassen zoals duingras en struikachtigen zoals de potloodplant, de dollarstruik en Welwitschia mirabilis zijn de dominante flora.

Er valt slechts 10 tot 80 mm regen per jaar, met name in de zomerperiode, hoewel droge periodes van vier tot vijf jaar voorkomen. Daarnaast komt tot 50 km landinwaarts vochtige en koude mist voor, veroorzaakt door de koude Benguelastroom langs de kust. Insecten leven van de vochtdruppels uit die woestijnmist.

De Kalahari, Land van de Grote Dorst, is een halfwoestijn in Namibië.

Kalahari woestijn

De Kalahari, Land van de Grote Dorst, is een halfwoestijn. De dominante vegetatie zijn grassen en lage struiken zoals driedoring en bitterbos. Kleine bomen als de soetdoring (Acaciasoort) en de tamarisk vinden vocht tientallen meters onder de grond. Er valt 100 tot 520 mm regen per jaar, die in de zomerperiode rivieren van één dag veroorzaken. Aan die ééndagsrivieren en de typische vegetatie heeft onder meer de woestijngiraf zijn overlevingskans te danken. De regenval in de regentijd ( varieert per regio, maar ruwweg van november tot maart ) geeft de Kalahari jaarlijks een compleet ander aanzien en beïnvloedt natuurlijk ook de dierenwereld. Water stort zich van het hoogland van Angola het dal in, de rivier Okavango in het noorden zwelt op en het water vormt uiteindelijk een drassige delta, een netwerk van vlakke meertjes en lagunes. Al snel is er vis in overvloed en talrijke vogels vliegen aan om voedsel te zoeken en te nestelen. De veranderingen in de woestijn zorgen voor geweldige migraties van grote groepen buffels, olifanten, springbokken, gnoes en zebra’s. Ze trekken in het vochtige jaargetijde naar het zuiden. In de droge tijd trekken ze weer naar het noorden op zoek naar het laatste beetje drinkbaar water.

De savanne kenmerkt zich door een onderlaag met grassen en een bovenlaag met struiken en bomen van één tot twintig meter in hoogte. Gebieden met een bovenlaag van lage struiken en kleine bomen worden aangeduid als ‘shrubveld‘, terwijl gebieden met dichte begroeiing ‘woodland‘ worden genoemd. De tussenliggende vormen, met een bovenlaag van drie tot zeven meter, staan bekend als ‘bushveld‘. Tot de algemeenste bomen van de savanne behoren de Afrikaanse baobab of apenbroodboom, de Afrikaanse ebbenboom en verschillende Acacia-soorten. De meeste planten zijn goed bestand tegen branden. De neerslag bedraagt 235 tot 1000 mm per jaar, wat in gematigde streken voldoende zou zijn voor een gesloten bos, maar niet in tropische gebieden met hun veel hogere verdamping. Er is afwisselend een nat en droog seizoen.

In de wetlandgebieden zijn rietachtigen, cypergrassen en de anaboom de dominante flora.

flora en fauna

plantenwereld: Welwitschia en de Kokerboom

dierenwereld: Namibische woestijnolifanten zijn mogelijk een ondersoort van de Afrikaanse savanneolifant, deze laatste wordt op het moment mogelijk gepromoveerd tot een unieke soort in plaats van een ondersoort. Namibië heeft meerdere grote gebieden met een bijzondere natuur en veel wildlife. De bekendste gebieden zijn Etosha nationaal parkNaukluft nationaal park en de Caprivi gameparken.

De Caprivistrook bestaat tegenwoordig grotendeels uit natuurparken:

  • bij de ‘watervallen’ van Popa in de Okavango rivier bevindt zich het kleine Popa Falls Park
  • het 204 km lange gedeelte tussen de rivieren Okavango en Kwando vormt het Bwabwata Game Park en het Mahango Game Park
  • het Mudumu National Park bevindt zich langs de rivier de Kwando
  • het moerassige en doorgaans moeilijk begaanbare Mamili National Park is gelegen tussen de rivieren Kwando en Linyanti