Krugerpark klimaat
Het Krugerpark klimaat wordt gekenmerkt door een gematigd savanneklimaat. Dat wil zeggen: er heerst een tropisch klimaat met een droge en een natte tijd. Er zijn niet zoals in Europa vier echte seizoenen te onderscheiden. De zomers op het noordelijk halfrond corresponderen met de winters op het zuidelijk halfrond en omgekeerd. Wanneer het in Europa winter is, is het zomer in Zuid-Afrika. Het Krugerpark klimaat kent dus een regentijd die afgewisseld wordt met een periode van weinig of geen neerslag. De zomers zijn vrij nat, de winters daarentegen droog. De kans op regen in de wintermaanden is vrij klein en de zon schijnt in deze periode uitbundig. Een savanne is een tropisch of subtropisch graslandschap met verspreid voorkomende bomengroei.
De temperatuur is gemiddeld rond de 25°C. De temperatuur verschillen tussen winter en zomer zijn niet groot wat betreft de middagtemperaturen, maar ’s nachts zijn er wel redelijke verschillen. In de zomermaanden is het ook ’s nachts warm en zwoel, in de wintermaanden kan het redelijk afkoelen in het park.
Het Krugerpark klimaat leent zich er goed voor om te bezoeken in het winterseizoen, wanneer het in Zuid-Afrika voor Europese begrippen dus volop zomert. Door de droogte is de begroeiing dan minder dicht en hoog, waardoor de dieren beter kunt te spotten zijn. Daarnaast zijn de temperaturen aangenamer voor mens en dier. Dat vertaalt zich in beduidend meer activiteit bij het wild in het park. Dit is vooral in de ochtend goed te merken. Het winterseizoen is voor de meeste safarigangers de beste periode om naar het Krugerpark te gaan.
De droogte in de winter komt het fotograferen tijdens een safari ook vaak ten goede. Hoewel de lucht soms dan wat minder fel aftekent door stof en wat vocht in de lucht, is lichtsterkte groter waardoor er ook op grote afstand goede foto’s genomen kunnen worden.