krokodillen
Met een flinke zoomlens is het mogelijk de krokodillen van Sunset Dam in het vizier te krijgen. Het meer aan de dam in het Krugerpark oogt voor de niets vermoedende toeschouwer oppervlakkig als mooie spiegel voor een diepblauwe hemel, maar dat is een verraderlijk beeld. In werkelijkheid is het een immens diepe en onheilspellende plas water. Aan de kant liggen enkele gigantische afschrikwekkende pré historische monsters zich in het zonnetje op te warmen. Eenmaal onder het waterspiegel voeren zij ongezien een waar schrikbewind uit. Daar geen enkele vredige viervoeter, die daar zijn dorst komt lessen, veilig voor. Drinkende grote hoefdieren als zebra’s en antilopen maar ook leeuwen worden van de kant af onder water gesleurd, schreef ik al in de vorige blog. Zelfs drinkende giraffen zijn niet veilig voor deze reuze krokodillen. Met hun krachtige kaken en meerdere rijen tanden scheuren zij het vlees van hun prooi af, of sleuren het slachtoffer onder water waarbij zij zichzelf om hun lengte as omdraaien om het dier te verdrinken. Dit heet de ‘dodenrol’ in jungle terminologie.
razendsnelle rovers
Naast een beet kan een krokodil ook levensgevaarlijke verwondingen met zijn staart toebrengen. De nijlkrokodil is een van de gevaarlijkste soorten en verantwoordelijk voor honderden doden per jaar in Afrika. Ook mensen worden regelmatig het slachtoffer van deze veelvraten. Dit is gelukkig is in het Krugerpark nog nooit voorgekomen. Maar het blijft raadzaam en het is absoluut niet de bedoeling om uit de wagen te stappen voor een leuk familiekiekje te schieten. Op de korte afstand zijn krokodillen erg snel en kunnen zelfs een stukje rennen. Ook kunnen ze onverwacht hoog uit het water aan de oever opspringen. Het is, zelfs op straffe van een fikse boete, om de auto te verlaten. Krokodillen zijn opportunistische jagers die een prooi in een hinderlaag afwachten of er onder water geluidloos op af glijden en snel toeslaan. Vaak wordt een prooi door meerdere krokodillen tegelijk aan stukken gescheurd. Veel dieren die aan de plassen komen drinken kennen die verraderlijke strategie en speuren het wateroppervlak op onheilspellende rimpelingen af. Als er een boomstam over het wateroppervlak lijkt te drijven. Pas dan op, het kan een krokodil in camouflage zijn.
krokodil als prooi
Van onze trouwe correspondent uit Pretoria, Tjeerd de Wit, kreeg ik een reactie op de voorgaande blogaflevering, waarin ik schreef over krokodillen als de onverschrokken tyrannieke alleenheersers van het water. ‘Krokodillen of niet, ook zij moet soms het onderspit delven,‘ scheef hij. In het volgende filmpje, dat hij opstuurde, zijn de rollen omgedraaid. Veel medeleven wekt zo’n aanval op krokodillen meestal niet op. In ieder geval anders dan wanneer een klein huppelend antilope-bokje ten prooi valt aan een roofdier. Spreekwoordelijk in zo’n situatie zijn de ‘krokodillen tranen’ – tranen die krokodillen plegen te plengen tijdens het opeten van hun prooi – die bekend staan als geveinsde tranen bij gehuicheld verdriet of gespeeld berouw, maar enkel traanvocht is met de functie om vuiltjes en overtollig zout uit de ogen van krokodillen af te voeren.