Krugerpark bush momenten
serval kat
Het is een van de Krugerpark bush momenten. Op weg naar Mlondozi dam zien Marjo en Fred een serval kat de bosjes inschieten. Een van de zeldzame bush momenten, want eenmaal in het struikgewas, vallen ze niet meer op en ‘smelten’ ze door hun camouflage vacht samen met de omgeving. De serval is een middelgrote katachtige die leeft op de Afrikaanse savanne. Hij heeft iets weg van een cheetah en houdt zich op in dicht struikgewas. Met zijn in het oog springende lange poten, een kort staartje, lange nek met een kleine kop met grote, afgeronde oren en een korte snuit is het een opvallende verschijning. De vacht is geelbruin van kleur, met een onregelmatige tekening van zwarte strepen en vlekken. Italianen noemen hem il gattopardo, letterlijk “de tijgerkat”. De belangrijkste prooi zijn muizen. Zijn dagritme past hij aan: als er veel dagactieve muizen voorkomen, dan jaagt hij overdag, zijn er vooral nachtactieve muizen dan jaagt hij voornamelijk ’s nachts. De prooi wordt besprongen met een snelle sprong. Zijn hoge poten komen goed van van bij snelle en hoge sprongen. Daarmee grijpt hij zelfs vogels – springend – uit de lucht. Bij pluimveehouders is hij niet bijzonder populair vanwege dit jachtgedrag. Hij kan flink huishouden onder de pluimvee bevolking.
krokodil
Ontbijten op de picknick plaats van Mlondozi is altijd weer groot genoegen. Het uitzicht op het in de diepte gelegen stuwmeer is fantastisch, op zich al een Krugerpark bush moment. Op die grote waterplas komt altijd wildlife af. Het is een drinkplaats voor olifanten en vanwege het malse gras op de oevers zijn er altijd wel grazers te vinden. Vanaf het picknick terras is het gesnurk van nijlpaarden altijd wel te horen. Gegarandeerd zijn er nijlpaarden in het water te zien en olifanten of neushoorns op de oevers. Vanaf de hoog gelegen picknickplaats bij Mlondozi dam naar Lower Sabie kamp is maar een kwartiertje rijden. Onderweg passeren Marjo en Fred Sunset dam, een grote waterplas, die vrijwel nooit droog ligt. Aan de oever van Sunset dam liggen een paar krokodillen zich op te warmen in de zon. Een reus van bijna 7 meter lang is er heer en meester. Een volwassen waterbok is voor het dier een snack tussendoor. Hij schijn zelfs ooit een drinkende giraffe het water in gesleurd te hebben. De andere krokodillen houden ‘respectvol’ afstand van het monster, want in tijden van voedselschaarste schroomt hij niet om een soortgenoot op het menu te zetten.
leeuwin
Tegen de avond is er weer volop leven langs de weg. De natuur in het park laat zich dan van zijn fraaiste kanten zien. Op dit gedeelte van de dag, de tussentijd tussen middag en avond, is het licht het mooist. De Engelsen noemen het ‘twilight‘, maar wij hebben er in het Nederlands ook een mooi woord voor de ‘deemstering‘. Tijd voor mooie Krugerpark bush momenten.
Aan de kant van de weg grazen twee neushoorns, verschillende giraffen en een groot aantal olifanten. Verderop trekken zebra’s en gnoes over de savanne. Het is een van die mooie Krugermomenten met veel verschillende diersoorten vredig bij elkaar. Plotseling, geheel onverwacht, wandelt er een leeuwin nonchalant met ons mee langs de langzaam rijdende auto. Leeuwen kunnen zomaar onverwacht uit het hoge savannegras te voorschijn komen. Het einde van de dag is de tijd voor vleeseters om op pad te gaan voor het dagelijks rantsoen. De leeuwin lijkt te komen kijken of wat er voor haar en haar gezin wat te halen valt op de savanne, alsof ze nog niets op het menu heeft staan voor de avond. In de verte graast een kudde impala’s, die ze waarschijnlijk allang gezien heeft. Deze elegante dieren grazen altijd gezamenlijk en in grote kuddes. Impala’s zijn nooit alleen, dat is gen toeval. Het maakt deel uit van hun overlevingsstrategie. In een groot gezelschap zijn ze, in geval van gevaar, immers weerbaarder. Maar leeuwen zijn altijd in de buurt en daarom zijn er altijd een paar die alert op de uitkijk zijn. Omdat ze snel en erg wendbaar zijn en vooral ook met velen, zijn het voor de leeuwen ook erg lastige prooien. De snelle impala’s kunnen hun achtervolgers uitputten en daarmee ontspringen zij de dans. De kleintjes zijn natuurlijk het meest kwetsbaar, daar hebben de leeuwinnen het dan ook meestal op voorzien. Het is weer een van die vele bush momenten, waarop er van alles kan gebeuren en een vredig tafereel zomaar kan omslaan in een strijd op leven en dood. Kruger bush momenten zijn nooit voorspelbaar.
Langzaam gaat de zon in een oranje rode gloed onder. Na een aantal fraaie Krugerpark buh momenten is het voor Marjo en Fred tijd om het restcamp op te zoeken. Deze keer voor de laatste overnachting in Crocodile Bridge. Vanaf morgen verblijven zij nog enkele dagen in het Skukuza kamp, om dan, na vier weken in het Krugerpark, weer op weg naar Nederland te gaan.