Krugerpark Afrika Wildlife informatie
Nationaal Paul Krugerpark, in het Afrikaans: Nasionale Krugerwildtuin , is een omvangrijk wildpark in het noordoosten van Zuid-Afrika. Het ligt op de grens met Zimbabwe en Mozambique. Het park is een van de bekendste wildparken in Afrika. Jaarlijks trekt het park een grote aantallen bezoekers. Er zijn 25 omheinde kampementen om te overnachten, waarvan de kampen Skukuza, Lower Sabie, Letaba en Satara de grootste zijn. Een enorme omheining scheidt het park af van de ‘buitenwereld’. Acht toegangspoorten bieden entree to het park. Alleen op aangewezen ‘uitklimplekke’ zoals picknickplaatss Tshokwane, is het bezoekers toegestaan om uit de auto te stappen.
Krugerpark historie
Restcamp Lower Sabie ( Beneden Sabie ) is van historische betekenis. Hier hier en rond dit kamp is de ontwikkeling van het Krugerpark is begonnen. Paul Kruger indertijd president van de Zuid Afrikaanse Republiek ( Transvaal ), stelde in de Volksraad ( het parlement ) voor, om het wildbestand op bepaalde stukken staatsgrond te behouden. De aanleiding hiertoe lag in het feit dat in dit gebied steeds meer mensen kwamen wonen. Ondertussen werd het wildlife in toenemende mate geëxploiteerd. Dit voorstel heeft in 1898 uiteindelijk geleid tot de proklamatie van het Sabie-wildreservaat. Een gebied dat tussen de Krokodilrivier ( de huidige zuidgrens van het Krugerpark ) en de Sabierivier ligt. Het betrof op dat moment het zuidelijke deel van het huidige Krugerpark tussen de Krokodillenrivier en Sabie Rivier. Het Krugerpark is dus opgericht met de bedoeling om bescherming te bieden aan het wildleven dat langzaam aan door de intensieve jacht met uitsterven bedreigd raakte.
Krugerpark kaart
Klik op deze wegen kaart om wegwijs te worden in het enorme uitgestrekte natuurreservaat. Hierop worden de in- en uitgangen ( gates), de rustkampen ( restcamps ), de bush-camps, picknick plaatsen en de grotere ( geasfalteerde ) wegen op overzichtelijke wijze weergegeven.
Krugerpark lodges
Naast een selectie van privé safari logementen kent het Krugerpark 12 grote logeerkampementen. Daarvan geniet het kamp Skukuza verreweg de grootste populariteit. Dit kamp wordt het meest bezocht. Het oorspronkelijk oude houten toegangshek staat nog steeds bij de Paul Kruger Gate, de toegangspoort naar restcamp Skukuza. Skukuza ligt fraai aan de oevers van de Sabie rivier.
Een een oud handelsspoor overbrugt deze rivier. Lange tijd heeft een antieke locomotief met een aantal wagons op een verlaten perron dienst gedaan als een restaurant.
Daarnaast zijn er tal van faciliteiten zoals een behoorlijk grote winkel met veel fraaie locale producten. Ook het zwembad, een interessant museum en een internetcafé dragen bij aan het comfort van Skukuza. Bovendien ligt dit kamp erg zuidelijk en bijgevolg relatief dicht bij de luchthaven van Johannesburg, O.R. Tambo International Airport. Hierdoor is Skukuza een van de gemakkelijkst bereikbare restcamps. Een groot deel van de populariteit van restcamp Skukuza bij dagjesmensen en touroperators is daarom aan de geografische ligging van het kamp te danken. Maar ook omdat het een goede uitvalsbasis is voor het spotten van wildlife, dat zich in ruime mate in de buurt ophoudt.
Krugerpark Afrika in maten en getallen
Het Krugerpark is 415 km. lang, behoorlijk groot naar Nederlandse maatstaven. Zeker wanneer je je realiseert dat de afstand van Groningen naar Maastricht ongeveer 310 km. is. De breedte is gemiddeld 75 km. en grenst aan de oostkant aan Mozambique. Er ligt ongeveer 800 km. afvaltweg door het hele park. Volgens de schatting van Marjo Hoedemaker kun je 2.000 km. nauwelijks verharde gravelroad berijden.
De grootste afstand tussen de kampen met logeer accommodatie bedraagt 453 km. De kampen openen hun toegangen tot het park afhankelijk van het seizoen. In de zomer (december) van zonsopgang om 04.30 en in de winter (juli) om 06.00 uur in de ochtend. In de avond dien je STIPT om tussen om 17.30 uur en 18.30 uur afhankelijk van de zonsondergang binnen het kamp te zijn. Na die tijd kom je het kamp niet meer binnen en moet je dus je overnachting buiten het Krugerpark zoeken. De acht toegangspoorten tot het Krugerpark hebben dezelfde allemaal openings- en sluitingstijden als de kampen. Er is altijd wel een hotel vlak in de buurt te vinden. Er zijn daarnaast ook nog 5 privaatkampen, 6 open bosvelden en 2 kampeervelden binnen de poorten van het Krugerpark.
Krugerpark ecologisch evenwicht
Het landschap en de fauna in het gebied zijn indrukwekkend en op een majestueuze wijze echt ‘natuurlijk’. In de natuurlijke loop van de rivieren wordt bijvoorbeeld niet corrigerend ingegrepen. Links en rechts zijn er waterpompen geslagen en windmolens opgesteld. De bedoeling is om een zo natuurlijk mogelijk en eco-vriendelijk energiebeleid te voeren. Een groot aantal bruggen verbinden de oevers over talloos veel rivieren. Waterlopen, die nog op een natuurlijke manier door de vrije wildernis meanderen.
Krugerpark weer en klimaat
Het park ligt in de provincies Limpopo en Mpumalanga. Het klimaat van het Krugerpark is een gematigd savanne klimaat. Er zijn niet echt vier seizoenen te onderscheiden. Op het zuidelijk halfrond is zomer en winter tegengesteld aan het noordelijk halfrond. Er is echter wel een regentijd en droge tijd. De zomers zijn vrij nat, de winters droog. In december en januari (zomermaanden) is de kans op regen het kleinst. De zon schijnt in deze periode uitbundig. De temperatuur ligt dan gemiddeld rond de 25°C.
De temperatuur verschillen tussen winter en zomer zijn niet groot wat betreft de middagtemperaturen. Tijdens de nacht zijn de verschillen groter. Gedurende de zomermaanden is het ’s nachts warm en zwoel. In de wintermaanden kan het redelijk afkoelen in het park. Kijk voor gedetailleerder informatie op Weer en Klimaat in het Krugerreservaat.
Krugerpark wildlife
Naast de grootte van het park is dit park ook bekend om de grote variatie aan diersoorten. Hiervan zijn de zogenaamde ‘Big Five‘ het meest bekend: de leeuw, de buffel, het luipaard, de neushoorn en de Afrikaanse olifant.
Krugerpark Big Five
In het Krugerpark leeft – in verhouding tot de beschikbare oppervlakte – de grootste populatie Afrikaanse olifanten ter wereld. Daarom is het park voor mijn broer, Marjo Hoedemaker, bekend als dé olifanten expert van Nederland, zo aantrekkelijk. Volgens de tellingen van 2010 is de olifanten populatie enorm toegenomen. Men spreekt nu over zo’n 16.000 dikhuiden. Deze aantallen geven problemen voor de vegetatie. Rond het kamp Punda Maria in het uiterste noorden van het park voert men daarom nu via afrasteringen een ontmoedigingsbeleid ten aanzien van olifanten. Men wil hier de bijzonder gevarieerde flora in in tact te houden.
Het aantal leeuwen blijft al enige jaren min of meer constant: rond de 1.500.
Er worden in het Krugerpark zo’n 30.000 Afrikaanse buffels geteld.
Daarnaast komen er ongeveer 10.000 neushoorns voor en nog plus-minus 1.500 zwarte/puntlip neushoorns.
Het aantal luipaarden of panters en het aantal jachtluipaarden of cheetah’s moet echter worden geschat. Zij laten zich niet zo makkelijk tellen. Het zijn waarschijnlijk 1.000 luipaarden ( panters ) en 350 jachtluipaarden of cheetah’s. Omdat deze laatsten zich niet zo gemakkelijk in het ‘openbaar’ vertonen, worden deze getallen onder voorbehoud gegeven. Overigens kunnen ook de andere cijfers behoorlijk variëren, al naar gelang de tijd wanneer en de plaats waar er geteld wordt. Deze ‘Big Five’ danken hun reputatie aan het feit dat ze gevaarlijk zijn om op te jagen. Overigens zijn de minder gevaarlijke bewoners van het park minstens zo interessant. In deze overweldigend fraaie natuur is veel meer dan de Big Five te ontdekken, reden te over om er de tijd voor te nemen.
Krugerpark Afrika Wildlife populatie
Naast de Big Five wordt het Krugerpark bevolkt door de giraffe, het nijlpaard, de koedoe, de impala, de wilde hond, de zebra, de cheeta, de hyena, de krokodillen, de bavianen. Verder vliegen en meer dan 500 vogelsoorten rond. In totaal leven er 200 zoogdiersoorten. Daarnaast kruipen er tientallen soorten reptielen en kleinere ‘organismen’, zoals kikkers, schildpadden en kameleons. Insecten soorten zwermen hier in ontelbare aantallen rond.
Op een van de eerste avonden in het Krugerpark, tijdens ons avondeten in de buitenkeuken van ons Afrikaanse huisje, schrok ik me te pletter omdat er een ‘wandelende tak’ tegen mijn bril aanvloog. Sommige ‘wandelende takken’ blijken dus ook nog te kunnen vliegen. Bij gevolg werd me in een klap erg duidelijk, dat deze dieren ook buiten de vitrines van een insectenmuseum voorkomen.
Krugerpark archeologische bezienswaardigheden
Tot slot – voor de bodem-onderzoekers: het park kent ruim 300 archeologische vindplaatsen, onder andere bij Masorini en Thulamela.
Krugerpark op YouTube
Klik op het Krugerpark YouTube-kanaal om alle op locatie opgenomen Krugerpark-filmpjes te zien. Hieronder vind je alvast een voorproefje: een olifant die uit de bush komt om zijn dorst te lessen op een plek waar al een groepje zebra’s aan het drinken zijn.