Voor ons geplande ontbijt bij Mlondozi dam zitten we voor dag en dauw om 06.30 uur – met een lege maag – al in de wagen. Halverwege en met de slaap nog in onze ogen drentelt er een hyena voorbij met in zijn muil een bloederig impala karkas. Hij is kennelijk nog vroeger op pad gegaan dan wij. Het ziet er ‘vers’ uit, dat weerspreekt de veronderstelling dat hyena’s uitsluitend aaseters zouden zijn. Zij hebben de naam dat zij de kill overlaten aan de grotere katachtige roofdieren en zij er dan lafhartig met het overgebleven aas vandoor gaan. Dit plaatje geeft toch de indruk dat het om een recente kill gaat. In feite is dit ‘d’h-ond/tbijt’ de Kruger-variant van een bakfietsvader of -moeder uit de stad, die al vroeg op de dag in de weer is met boodschappen te doen, om het ontbijt voor het altijd hongerende kroost op tijd in huis te hebben. A fin, onze trek in een vegetarisch ontbijtje met een warme kop koffie is er in ieder geval niet minder om geworden. Ik wil maar zeggen: het is een alles behalve saai begin van onze nieuwe dag in het Krugerpark.

Mlondozi dam - SX30, Kruger 26 jan. 2011 047Over het Salitjepad zijn we al vroeg onderweg naar de Mlondozi dam. Dit is fraai en hooggelegen uitkijkpost annex picknickplaats. De overdekte picknickplaats kijkt uit op een enorm waterreservoir van de Mlondozi rivier. Op deze plek memoreert de ‘veldwagter-Wolhuter-se-leeu-aanval-gedenk-plaat’ aan een ongetwijfeld heldhaftige strijd van de veldwagter met een ongekroonde koning van de jungle, een echte Afrikaanse leeu. Getuige het mes en de leeuwenhuid-met-gat heeft heelaas de leeu het onderspit moeten delven. De leeuwenhuid en andere gedenkwaardige parafernalia zijn te bezichtigen in de tentoonstellingsruimte van de Majoor James Stevenson-Hamilton Library van het Skukuza restcamp. ( Een tip voor regenachtige dagen. ) Verder wordt de bezoeker aan het begin van de Mlondozi dam picknick plaats eraan herinnert dat hij zijn voertuig op eigen risico verlaat. Alleen waar de plaats schoongehouden is, is het veilig. Een alles behalve vrolijk ogende buffelschedel bovenop het waarschuwingspaneel lijkt een subtiele verwijzing naar de ernst van de aanbeveling om binnen de aangeharkte paden te blijven.

Het panorama, wat zich voor onze ogen aan de Mlondozi dam ontrolt, doet de betreurenswaardige gebeurtenis met de gesneuvelde leeuw al snel vervagen. Het uitzicht op het enorme stuwmeer en de iets verderop gelegen Muntsche-hoogte op 435 meter is adembenemend. Wij zijn de eersten, die ons tafeltje gedekt hadden met een fantastisch ontbijt, waaraan zelfs de gesneden Peijnenburg ontbijtkoek ( een versnapering ingebracht door Femke ) niet ontbreekt. Hierbij overtreft Marjo zich zelf als cateraar-op-grote-hoogte. Al gauw komen de verrekijkers en fototoestellen te voorschijn. In het dal ver beneden ons worden meteen olifanten, neushoorns en nijlpaarden gespot en direct voor het nageslacht vastgelegd.

SX30, Kruger 26 jan. 2011 040Aan de linker oever liggen een groot aantal nijlpaarden in de zon zich op te warmen. Er lopen vier of vijf van die pasgeboren koddige dikzakjes tussen door. Rechts zien in de verte drie neushoorns achter elkaar onze kant op komen. Helemaal achter in de uitgestrekte laagvlakte trekt een groep olifanten richting Mlondozi rivier. Wildlife te over in ons gezichtsveld. Van onze argeloze, maar erg gefocuste belangstelling voor de ongerepte natuur werd dankbaar misbruik gemaakt door een brutale aap, die ons vanuit het struweel al een tijdje in de gaten had. Die rakkers weten precies wat, waar en wanneer er iets te halen valt. Femke was al wel steeds op haar hoede voor de rappe rakkers, maar nu was – voor we het alle vier goed en wel in de gaten hadden – een banaan op tafel het welgekozen mikpunt van een pijlsnelle en succesvolle actie. De hapklare delicatesse was onder onze ogen verdwenen, voordat we realiseerden wat er gebeurde. Dat zijn natuurlijk echte apenstreken, waar je geen verhaal op kunt doen bij de Krugerdirectie. Je kunt er hooguit een verhaaltje over doen. Er zat trouwens een hele familie in de bosjes,  ook een moeder met ape-jong en ik heb wel eens gehoord dat, wanneer je echt niets te eten hebt, je best een banaantje mag stelen van een zo rijk gevulde dis.

 

picknick bij Mlondozi dam