human-elephant-conflict

'Oerkracht uit het wild' is een onderdeel van Leven in de Frontlinie.

Pluk Media in actie / foto: Liesbeth Funk-Hoedemaker

Oerkracht uit het wild is een documentaire over het olifantenprobleem in Sri Lanka. Hierbij gaat het over de zogenoemde human-elephant-conflicten. Deze conflicten ontstaan de overlap van het leefgebied van olifanten en de bewoonde wereld. Wilde olifanten lopen vrij rond in de natuurlijke omgeving van dorpen op het platte land. Hier verbouwen boeren ook hun akkers en olifanten willen zich nogal eens te goed doen aan de oogst van de boeren. De MHEF ( Marjo Hoedemaker Elephant Foundation ) staat in Sri Lanka bij de human-elephant-conflicten zowel aan de kant van de boeren die hun landwillen beschermen, als de olifanten die leefruimte nodig hebben. In die belangenstrijd tussen mens en dier vallen soms helaas aan beide kanten dodelijke slachtoffers te betreuren. Door corridor aan te leggen, elektrische omheiningen te bouwen en boeren schadeloos te stellen worden beide partijen geholpen. Ook is voor locale bevolking een brug en een gemeenschapshuis gebouwd.
Afgelopen december ( 2013 ) zijn Marjo en Liesbeth naar Sri Lanka geweest voor opnames van een documentaire over deze problematiek. De documentaire is tot stand gekomen is door een samenwerkingsverband tussen PLUK MEDIA BV, de MHEF en de Stichting Vrienden van de Olifant en om deze problematische human-elephant conflicten op Sri Lanka onder de aandacht te brengen van een groter publiek.

oerkracht uit het wild

De documentaire ‘Oerkracht uit het wild’ is een onderdeel van Leven in de FrontlinieFilmmakers Annegré Bosman en Mildred Roethof van Pluk Media brengen wereldwijd vrouwen en mannen in beeld die ten strijde trekken om te vechten voor hun ideaal. Tevens wil de film, die ook op tv te zien zal zijn, fondsen werven om een hospitaal voor getroffen olifanten op Sri Lanka te realiseren.

Oerkracht uit het wild

Marjo Hoedemaker assisteert dr. Vijhita

Om de trailer van Oerkracht uit het wild te bekijken kun u klikken op ‘documentaire‘. In de documentaire is te zien hoe de wildlife-dierenarts van het Elephant Transit Home, dr. Vijhita, alles is het werk stelt om met mens-olifant conflicten tot een minimum te beperken. Er zijn opnames van hoe een baby-olifantje naast zijn stervende moeder wordt gered en hoe weesolifantjes liefdevol worden opgevangen in het olifantjesweeshuis Elephant Transit Home. Vanuit dit opvangtehuis worden de olifantjes, wanneer ze weer over ‘de oerkracht uit het wild’ beschikken, vrijgelaten in het er naast gelegen Udawalawe Nationaal Park. Dan blijken ze zich weer snel aan de natuur aan te passen en zich in een bestaande kudde in te voegen of een nieuwe kudde te vormen. Zo zijn er al in het wild jonge babyolifantjes geboren bij ouders die in ETH opgevangen zijn geweest.

De film wordt volledig op 30 maart 2014 vertoond op het olifanten-festival in Aalsmeer.