Kamp Satara bevalt goed. De huisjes staan in een cirkel rond een grote open plek en zijn allemaal in een typisch Afrikaanse stijl opgetrokken. De omgeving is rijk gevarieerd en er is volop wildlife te zien. Ondertussen is ons reisschema binnen het Krugerpark enigszins aangepast. In plaats van rustkamp Letaba staat na kamp Satara het kamp Punda Maria, in het uiterste noorden op het programma. Punda Maria is een plaats waar echt gemotiveerde Kugerpark liefhebbers aan hun trekken komen. Het ligt ver naar het noorden, meer dan 300 km ten noorden van kamp Skukuza en grenst in het oosten bijna aan Mozambique en aan Zimbabwe in het noorden. Het kamp is ‘very basic’ en, onterecht, een van de minst bezochte kampen. Je moet er een dagtocht voor over hebben, maar het is zeker de moeite waard wanneer je de ongestoorde rust in de natuur zoekt. Het zuiden en vooral het populaire kamp Skukuza wordt, zoals ik al eerder vermeldde, het ‘circus‘ van het Krugerpark genoemd. Het ‘circus‘ trekt vooral de ’toeristische’ bezoekers, die voornamelijk een dagje vermaak zoeken in de sensatie de BIG-VIFE in het wild te zien.
Het centrale gebied tussen Satara, waar we nu zitten met het erboven gelegen Letaba heeft de bijnaam ‘zoo’, het dierenpark van het Krugerreservaat. ‘Zoo-bezoekers’ kunnen hier de in wild levende dieren op de nodige afstand veilig observeren. In tegenstelling tot de klassieke dierentuinen, waar de dieren door tralies beperkt zijn in hun bewegingsvrijheid, nemen bezoekers nu alle tijd om zelf in hun ‘rijdende kooien’ het wildlife in hun natuurlijke omgeving te zien. Meer gemotiveerde park-bezoekers zijn er vooral in geïnteresseerd om in alle rust in de nabijheid van de dieren te zijn. Zij hebben vaak belangstelling hoe wildlife zich gedraagt, al of niet in interactie met de bezoekers zelf. Over het algemeen hebben deze park-bezoekers ook meer oog voor de plantenwereld en de jungle als biotoop en de variaties daarin. Punda Maria biedt hiertoe volop de gelegenheid. Uiteindelijk hebben natuurlijk alle bezoekers, die hier komen, ongetwijfeld een oprechte belangstelling voor de natuur en de dierenwereld en hebben ze daarvoor hun eigen motivatie. In het Krugerpark is iedereen welkom, die de natuur respecteert.
Vandaag is er bezoek uit Den Bosch op bezoek geweest in kamp Satara. Toevalligerwijs logeren zij tijdens hun rondreis door Zuid-Afrika momenteel in Skukuza. In de middag hebben zij met Marjo rondgetoerd in Timbavati, een privé wildreservaat 35 kilometer van kamp Satara. Het park deelt een grens zonder omheining met het Krugerpark. Onderweg treffen ze een een groep gieren, die bij een drinkplaats neergestreken zijn. Ook hebben ze een aantal giraffen kunnen spotten. Vanwege een grote groep buffels op de weg en omdat zij later aan twee kanten op een brug door olifanten ingesloten werden, waren ze om 18.08 in Sukuza.
Marjo en ik maken in de middag een rit naar Nsemani Dam waar een prachtig meer bij ligt. Het is ongeveer 10 km. op weg naar kamp Orpen en is een favoriete drinkplaats voor olifanten, wildebeesten, zebra’s, waterbokken en soms ook voor een schuwe nyala antilope. Nu en dan komen er leeuwen of een luipaard hun dorst lessen. Met de herinnering aan de fantastische scenes bij de drinkplaats van Mazithi Dam van de dag tevoren in ons achterhoofd, zetten we de auto bij Nsemani stil. We worden ook hier weer op onze wenken bediend. Ver achterin, bij een uitloper van het water, zien we een neushoorn aan het meer staan, die de hoeven moet nemen, wanneer er plompverloren een olifant op het toneel verschijnt. Met een verrekijker zien we achter een bosje een leeuwin in de schaduw liggen. Even later steekt er ook een grote kop met manen tussen het struikgewas op. Het wordt ineens spannend wanneer enkele antilopen nietsvermoedend richting die onzalige bosjes wandelen. Wat zich daar uiteindelijk afspeelt wordt door het dichte struweel aan onze sensatie beluste blikken onttrokken.
Een grote groep van wel dertig of veertig olifanten, met opvallend veel jonge, pas geboren dikhuidjes, komt bij Nsemani Dam een slurfje drinken en een (modder)bad nemen. Het gespat en gespetter is niet van de lucht. Ondertussen komt er iets verder op ook nog een nijlpaard met jong uit het water aan de kant, die daarna vrolijk in het water terug plonsen. We zien de hele stoet olifanten, na hun bad fris gewassen en gepoetst, de jungle in wegtrekken. Heel fraai allemaal, als een National Geografic film, maar dan voor onze ogen in het echt.