Rustkamp Satara is al wat ouder en geeft, in deze tijd, een beetje een ‘oubollige’ indruk. De ronde huisjes met hun rieten daken lijken zijn ontworpen naar traditioneel Afrikaans voorbeeld. Dat maakt het nu juist ook zo aardig om er te logeren. Ze zijn van steen en verder van alle comfort voorzien zoals een buitenkeuken met koelkast, een douche met toilet en zelfs een airco. Bij ieder huisje staat natuurlijk de onmisbare ‘braai’ of barbecue. De huisjes staan gegroepeerd in een grote cirkel rond een tuin-achtige binnenplaats waar sociale activiteiten kunnen plaatsvinden rondom een kampvuur. Dit heet een rondavel. Die opzet heeft juist de bedoeling om, net als in de Afrikaanse samenleving, de aanleg van de woningen aan te passen aan de natuurlijke behoefte om gemeenschappelijk en in samen-zijn te leven.

huisjes in een rondavel

De meer ‘sociale’ bouw in het rustkamp Satara staat in tegenstelling tot de structuur in Mopani, het kamp wat we zojuist verlaten hebben. In Mopani zijn de huisjes, naar de eisen van de nieuwe tijd, meer afzonderlijk gesitueerd. Dit rustkamp wordt vandaag de dag meer en meer door Europese toeristen bezocht, die hier komen om zich terug te trekken van hun drukke bezigheden en niet om sociale contacten te leggen. Vakantiegangers uit Europa zoeken hier vaak de rust in de natuur, die zij thuis ontberen. Er lijkt bij gevolg geen behoefte meer aan een open cirkel, die – naar Afrikaanse traditie – gelegenheid biedt ‘om die ervarings te deel.’ De standaard verschuift langzaam maar zeker naar ‘Europese’ normen, waar privacy meer prioriteit krijgt boven gemeenschapszin en het beleven van sociale contacten.

Centraal in kamp Satara is een grote open plek geschikt gemaakt voor een min of meer sociale activiteiten. Naast de onontbeerlijke braais – de Afrikaanse tegenhanger van de barbecue – is op het grote centrale grasveld een open-lucht bioscoop aangelegd. Hier worden dagelijks aan het begin van de avond educatieve films over het Krugerpark gedraaid. De films hebben een hoog informatief karakter en worden meestal druk bezocht. In fraaie beelden komen de parkbewoners, het wildlife, uitgebreid aan bod. Naast de geschiedenis en de betekenis van het park voor de bescherming van de wildstand, wordt ook de natuur zelf, de geografie, de vegetatie en de rivieren van het park  besproken om een beter zicht te krijgen op hoe het reusachtige en meest bekende natuurreservaat ter wereld in elkaar steekt. De bezoekers zitten in halve kringen op eenvoudige stenen bankjes in de open lucht voor een groot scherm. Af en toe wordt het publiek opgeschrikt door een meestal ongevaarlijke bewoner van het park, die in het donker tussen de bankjes en de benen van de bezoekers door scharrelt. Al met al een echte wildife-experience.

Soms is het ook wel echt oppassen geblazen binnen het rustkamp Satara. Er struint een flinke troep brutale apen rond, de zogenoemde groene meerkatten. Wanneer je geen stoel of tafel voor de koelkast schuift, trekken zij rustig tijdens jouw afwezigheid de deur ervan open. Je hoeft dan ook niet verbaasd op te kijken wanneer je zo’n brutaal apie, als een volleerde ‘hang-jongere-aap’met een zak chips ziet rondhangen. Verder zitten er genetkatten in het kamp, kleine bunzing-achtige katjes, die onverwacht op bezoek komen maar verder geen kwaad doen en geen hinder veroorzaken. De rond scharrelende honingdas, een Afrikaans dassen soort, met een brede witte streep van kop tot staart over de rug en met stevige klauwen en kaken, kun je niet aanhalen of benaderen, zij kunnen zich fel verdedigen of agressief gedragen.

Verder is aangenaam toeven in rustkamp Satara. Er heerst een ‘knus’ sfeertje. Het kamp is over het algemeen wel wat  drukker bezet dan de meer geïsoleerd gelegen kampen in het noorden. De meer zuidelijk gelegen rustkampen daarentegen, zoals Skukuza, liggen dicht bij de kust, de grote steden en de de internationale luchthavens en zijn dus gemakkelijker te bereiken, ook voor een bliksem bezoek of gewoon een ‘dagje Kruger’. Het is daar dan ook vaak drukker en bedrijviger. In het relatief rustige Satara geldt vooral: de vrye natuur wag op u……..