kaart van Zimbabwe


Grotere kaart weergeven

Zimbabwe ( voorheen Rhodesië en Zuid-Rhodesië ) heet officieel de Republiek Zimbabwe. Het land grenst aan Zambia,Mozambique, Zuid-Afrika en Botswana.

Begin 2012 besloot de Europese Unie om een deel van de aan Zimbabwe opgelegde sancties, zoals reisbeperkingen, op te heffen. De EU zei dat het land goed op weg was om democratische verkiezingen te organiseren. Men sprak zelfs van ‘historische veranderingen’. Human Rights Watch had eerder de EU juist opgeroepen om de sancties niet te versoepelen. Sancties speciaal gericht tegen Mugabe bleven in stand.In maart 2013 werden er nog meer EU-sancties opgeheven. Dit nadat er een referendum was gehouden. Ruim 9o% van de Zimbabwaanse kiezers hadden gestemd voor een wijziging in de grondwet.  Hierin zou de macht van de president in de toekomst beperkt worden. Ook ditmaal bleven de sancties tegen Mugabe zelf van kracht.

Victoria watervallen

De befaamde Victoria watervallen zijn gelegen in de Zambezi, op de grens tussen Zambia en Zimbabwe.

Een bezoek aan de watervallen in Zimbabwe is het meest spectaculair tijdens regentijd en dat is van april tot en met juni. IMG_4144De Victoria watervallen zijn de breedste watervallen van Afrika, zij vormen een watergordijn van 1708 meter breed en 100 meter hoog en hebben een maximale valhoogte van 128 meter. Maar liefst 500 miljoen liter water per minuut valt over de rotswand. Een bezoek aan de watervallen is het meest spectaculair tijdens regentijd en dat is van april tot en met juni.

De eerste blanke die de watervallen heeft gezien en wereldkundig heeft gemaakt is de Schotse missionaris en ontdekkingsreiziger David Livingstone op 17 november 1855.  Hij schreef: “Geen enkel ander uitzicht in Engeland kan de schoonheid hiervan overtreffen.” en “zulke lieflijke beelden moeten de engelen met bewondering bekeken hebben tijdens hun vluchten.” Dr. Livingstone week bij de naamgeving van deze watervallen, voor de eerste en enige keer in zijn leven, af van zijn gewoonte om de plaatselijke namen te behouden. Hij noemde deze watervallen naar de toenmalige koningin van het Verenigd Koninkrijk, koningin Victoria.

Livingstone

Buiten de inheemse Afrikanen waren waarschijnlijk de Arabieren de eerste buitenstaanders die deze watervallen bezochten. Volgens Livingstone waren deze watervallen bij de lokale bevolking bekend als Mo ku sa tunya musi, “daar waar er steeds rook opstijgt”. Livingstone beweerde dat de oorspronkelijke oude inlandse naam voor de watervallen shungwe of shongwhe zou zijn. Dit betekent in de Tonga-taal De dampende rook. Het is dus mogelijk dat dat de naam Mosi-oa-Tunya door Arabische ontdekkers werd gegeven. Het betekent in het Arabisch Het einde van de wereld. In 1989 werden de watervallen door UNESCO tot Werelderfgoed verklaard.