Werelddierendag 2017
Op woensdag 4 oktober 2017, Werelddierendag, werd in de Koninklijke Burgers’ Zoo de Dag van de Natuur 2017 gevierd. Een bijzondere dag met een bijzonder feestelijk diner en een veiling. De veiling, onder leiding van de welbespraakte veilingmeester Willem Reimerswerd, werd georganiseerd door GlobeGuards. Zij dient als ondersteuning van kleine natuurbeschermingsorganisaties. Marjo had me uitgenodigd om deze bijzondere gebeurtenis in Arnhem mee te maken. Een uitnodiging waar ik graag gehoor aan gaf.
GlobeGuards
is een federatie voor internationale natuurbescherming.
GlobeGuards heette tot 4 oktober 2015 de FIN (Federatie voor Internationale Natuurbescherming) en is opgericht in 2001. Het is een non-profit federatie van 22 Nederlandse organisaties die zich richten op natuurbescherming over de hele wereld. Jaarlijks viert GlobeGuards in samenwerking met Koninklijke Burgers’ Zoo en All for Nature Travel op 4 oktober de Dag van de Natuur. Hier is een veiling van bijzondere natuurbelevenissen aan gekoppeld.
Alle leden van GlobeGuards zijn helden van kleine natuurbeschermingsorganisaties. De projecten waar zij aan werken zijn klein, overzichtelijk en worden uiterst doeltreffend uitgevoerd. De GlobeGuards zijn op de plek waar het gebeurt. Samen met lokale mensen gaan ze voor die spreekwoordelijke tank staan. Zij voorkomen dat bedreigde soorten volledig verdwijnen. Door hun werk te steunen kunnen zij ervoor zorgen dat toekomstige generaties vele soorten dieren nog steeds in het wild kunnen observeren.
Sporen, speuren en spanning tijdens het diner
Tijdens het diner werd er volop geboden op de verschillende projecten. Het hoogste bod biedt de mogelijkheid om tevens ter plekke een kijkje achter de schermen te nemen. Om met eigen ogen te zien waar hun geld aan besteed zou worden is fantastisch. Een unieke ervaring. Onverwacht hoorde ik de veilingmeester roepen dat Marjo Hoedemaker met zijn hoogste bod op The Painted Dog Conservation Project een reis naar Zimbabwe gewonnen had. Verrast draaide ik me om. Heb jij daarop geboden? vroeg ik mijn broer. Ja, je moet wel zorgen dat je dan vrij bent, antwoordde hij. Ineens lag er avontuur vol sporen, speuren en spanning op mijn bordje. Een aangename verrassing aan tafel. Dit toetje overtrof die van de maaltijd, dat ook al een culinair hoogstandje was.
The Painted Dog Conservation Project
Het in 1992 opgerichte Painted Dog Conservation Project heeft als doel de Painted Dogs (Afrikaanse wilde honden) te beschermen. Zij doet dit niet alleen door middel van actie, maar ook door voorlichting en onderzoek. Jaarlijks sterven er veel dieren in strikken en door aanrijdingen. Speciaal getrainde eenheden verwijderen dagelijks duizenden strikken. Ook houden zij regelmatig stropers aan. De opzet is om het aantal door stroperij veroorzaakte sterfgevallen te verminderen. Daarom heeft de Nederlander Martin Stiemer in 2001 anti-stropersunits opgezet. Dagelijks gaan de eenheden op patrouille en halen ze strikken weg. Over de jaren zijn er ruim 10.000 strikken verwijderd. Tenminste 10% van de strikken is effectief. Dit betekent dus dat er zeker 1000 dieren van een gruwelijke dood gered worden. De teams zijn bovendien bevoegd om stropers die betrapt worden, aan te houden en over te leveren aan de politie. Door deze bevoegdheid heeft het patrouilleren ook een preventieve werking.
9 dagen in het spoor van de painted dogs
De hoogste bieder wordt een 9-daagse reis naar het Painted Dog Conservation Project in Zimbabwe aangeboden. Hij krijgt niet alleen de mogelijkheid om de Afrikaanse wilde honden te bewonderen, maar ook om ze daadwerkelijk te steunen. Tijdens het verblijf krijgen wij bovendien goed inzicht in hoe een lokaal natuurbeschermingsproject wordt geleid. We gaan kennis maken met veldmanager Peter Blinston en kijken met hem achter de schermen van dit bijzondere project. Met spoorzoeker Jealous gaan we op pad om de Painted Dogs te zoeken. We bezoeken eerst het opvangcentrum en daarna de net geopende dierenkliniek. Ook lopen we mee op patrouille met de anti-stropers eenheden, op zoek naar valstrikken. Na een bezoek aan het Conservation Center gaan we op Big Five-safari met de lokale kinderen. Omdat we vlak bij de Victoria Watervallen zijn, krijgen we tenslotte de mogelijkheid om dit natuurfenomeen te bezoeken. Het is één van de zeven natuurlijke wereldwonderen.
Op de foto krijgt een van de painted dogs een ‘collar’ om, een kraag met een ingebouwde zender. Wilde honden kunnen zo op een diervriendelijke manier voor studie doeleinden via een satellietverbinding opgespoord worden.
Als ‘jonge’ honden tussen de Afrikaanse wilde honden
Op 3 september vertrekken we van Amsterdam. Vervolgens vliegen we via Johannesburg naar Vic Falls. Als gedomesticeerde jonge honden mengen we ons tussen de painted dogs. De Afrikaanse wilde honden. Hoeveel dichter bij de natuur kun je komen?
We houden onze trouwe blogvolgers op de hoogte van onze ‘wilde’ avonturen. Houd de Krugerpark-Wildlife-Afrika site dus als het even kan goed in de gaten.