beren op de weg

de leeuw is losWie in Nederland beren op de weg ziet, ziet in verreweg de meeste gevallen meer dan er is. Ervaren chauffeurs en een altijd nuchtere BOB hebben er dan ook meestal geen last van. Het zijn vaak de bijrijders die van een mug een olifant maken. Het kan natuurlijk wel zo zijn, dat je vroeg puberende (klein-) kinderen tijdens een veel te lange vakantierit hun knuffels uit het raam hebben gegooid. Maar over het algemeen zijn die beren op de weg hersenspinsels en kun je gewoon doorrijden. Loesje, die overal een positieve draai aan kan geven, weet dat als er beren op de weg zijn er vast ook flamingo’s bij wandelen 😊.  

Maar die beren zitten niet altijd ’tussen de oren’. Zo kun je in Roemenië en Slovenië of zelfs in Zweden niet zomaar denken dat beren op de weg slechts een boze droom is. Wanneer je in die gebieden rondtoert kun je maar beter even je voet van het gaspedaal halen. Daar is het echt geen fata morgana wanneer je een aantal bruine lobbesen voor je op de weg ziet waggelen. Altijd aardig om te weten, toch? Ook al is het stil en rustig in die afgelegen streken, voor de beren is het daar geen komkommertijd. Dus, wees op uw hoede.

koeien op het dak

de leeuw is losBinnen het vaste land van Europa geldt overigens niet overal dat je niet hoeft op te kijken wanneer er iets ongewoons onderweg in het vizier komt. Zelfs in de buurt, net over de grens, gebeuren de vreemdste dingen. Op vakantie in bijvoorbeeld Oostenrijk of Zwitserland, komt het plaatselijk ‘wild’ zomaar, op de meest ongebruikelijke plekken te voorschijn. Dat is dan soms echt en geen gezichtsbedrog. Zo komen er wel eens koeien op het dak terecht. In plaats van beren zijn het koeien die aan de wandel zijn. Volgens de Ster-reclame maken ze er in de Alpen chocola van. Dat komt voornamelijk en uitsluitend voor in die landen, waar de koeien paars zijn en waar Heidi Milka er met zilverpapier omwikkelde repen van maakt. Bij dergelijke praktijken willen die koeien natuurlijk wel tijdig een veilig heenkomen zoeken. Wie zou ze dat kwalijk willen nemen? Gekheid zit dus niet alleen op een stokje, maar soms ook op het dak. Gewoon doorrijden is dan ook het reisadvies van de ANWB.

de leeuw is los

de leeuw is losDe realiteit in Afrika is een stuk vervaarlijker. Daar geldt sinds kort letterlijk de leeuw is los en dan niet binnen de veilige omheining van het Krugerpark. In juni 2015 slaagde de leeuw Sylvester erin om onder een elektrisch hek door te kruipen. Daarna deed hij zich wekenlang tegoed aan schapen in de omgeving. Rangers vonden Sylvester uiteindelijk toen het dier een dutje deed. In maart van 2016 meldde South African National Parks dat de leeuw, die in het jaar daarvoor drie weken vrij rondliep, opnieuw is ontsnapt. Het dier was aan de wandel in een dunbevolkt gebied in de bergen. Waarschijnlijk weer ontsnapt door onder een hek door te kruipen. Voor leeuwen is dat echt geen probleem. Er werd een helikopter ingeschakeld om hem te zoeken. De kans dat hij een mens aanvalt, is niet groot, stelt een woordvoerder van SANParks. Wel moeten mensen bij hem uit de buurt blijven. Het is dezelfde leeuw die vorig jaar in juni ook ontsnapte. Ik denk dat we Sylvester voortaan Houdini moeten noemen, waarmee hij de reputatie krijgt van de legendarische Hongaars-Amerikaanse illusionist, die zich altijd uit zijn ‘verpakking’ kon vrij maken. Op zijn zwerftocht door de dunbevolkte berggebieden van enkele honderden kilometers groot, doodde Sylvester een grote groep schapen voordat hij werd gevonden. Er zijn naar verluid geen mensen ten prooi aan Sylvester gevallen.

Leeuwinnen blijven hun hele leven bij dezelfde groep, mannetjes meestal niet meer dan drie of vier jaar. Mannetjes die niet bij een groep horen, leiden een zwervend bestaan, solitair of met andere mannetjes. Los van de groep volgen ze hun neus op zoek naar prooi. Daarbij laten zij zich niet weerhouden door een afrastering van het Krugerpark. Het nationale natuurreservaat bakende eind 19e eeuw haar grenzen af, maar daar storen niet alle dieren zich aan. Het park is een van de grootste natuurreservaten in Afrika en beslaat ongeveer 19.000 vierkante kilometer, waarvan het grootste deel omringd is door hekken. Het is niet de eerste keer dat een leeuw uit een natuurpark ontsnapt.

meer leeuwen los

de leeuw is losIn mei van dit jaar ontsnapten er vijf roofdieren in de buurt van Komatipoort, een plaats met ongeveer vijfduizend inwoners vlak bij het Krugerpark. Na de ontsnapping waarschuwden rangers van het Krugerpark dat de dieren een gevaar zouden kunnen vormen voor inwoners en vee in het gebied met meerdere dorpen en boerderijen. Gewapende boswachters en agenten hebben dinsdag vier leeuwen gevangen die uit het Krugerpark waren ontsnapt. De gevangen leeuwen zijn teruggebracht naar het park. De vijfde leeuw, is nog niet teruggevonden. Een woordvoerder van het natuurpark zei dat de zoektocht naar die vijfde leeuw in de nacht wordt voortgezet.
In juli 2017 verscheen het volgende bericht: Zondagnacht zijn vier leeuwen ontsnapt uit het Krugerpark. Parkwachters zijn nog op zoek naar de dieren. De vier mannetjesleeuwen zijn voor het laatst gezien in het dorp Matsulu. Iedereen die de leeuwen tegenkomt wordt gewaarschuwd om uiterst terughoudend en voorzichtig te zijn. Het is nog onduidelijk hoe de dieren zijn ontsnapt. In mei waren sommige leeuwen ook al uit het wildpark losgebroken. Toen ontsnapte er een vijftal dieren. Een dag later waren er vier weer gevangen. De vijfde leeuw is nooit teruggevonden.