wildlife miniaturen
Insecten zijn als wildlife miniaturen een klasse apart in de dierenwereld en dragen ongezien – maar in belangrijke mate – bij aan biodiversiteit van flora en fauna. Geschat wordt dat er vele honderdduizenden tot enkele miljoenen soorten nog niet zijn ontdekt. Ze vallen onder de geleedpotigen. Hun poten bestaand uit onderdelen, uit ‘leden’. Dat wil zeggen het zijn koudbloedige dieren met een uitwendig skelet, waarvande poten een aantal gewrichten hebben. Met bijna een miljoen beschreven soorten is het verreweg de grootste groep van dieren. Ongeveer vier op de vijf diersoorten op aarde zijn geleedpotigen. Sommige insecten spelen een directe rol in het leven van de mens, zoals bij het overbrengen van ziekten, het opeten van de oogst of verzamelen van honing. Ze bestuiven ook voedingsgewassen en bevorderen zo de vruchtbaarheid van gewassen en de voorraad van voedsel voor de mensheid. Hoewel ze dus uitmate nuttig zijn voor het voortbestaan van het leven van de mens op aarde, staan ze niet in zo’n aanzien. We vinden over het algemeen, dat we er meer last dan gemak van hebben. Dat is overigens een vóór-onderstelling die niet klopt met de realiteit.
wildlife miniaturen in beeld
Entomologie is een heuse wetenschap, die zich bezighoudt met het bestuderen van deze zowel nuttige als schadelijke wezentjes. Ook in het Krugerpark wemelt het van die wildlife miniaturen. Dat levert soms verrassende ontmoetingen op. Zo staat een wandelende tak in mijn geheugen gegrift, sinds het onschuldige beestje me op een ongelukkig moment in de nacht tegen mijn bril aan vloog. Tot dat moment leefde ik in de veronderstelling dat wandelende takken alleen maar wandelden. Maar er zijn wandelende takken, die hun vleugels gebruiken om hun vijanden weg te jagen. Je moet het maar weten. Sommige soorten worden als snack gegeten, zoals sprinkhanen en Mopanirupsen, of gebruikt voor de voedselbereiding. Maar er kruipen ook wormen rond met een levensbedreigende hoeveelheid cyaankali in hun staart.
De insecten-wereld is vooral een onbekende wereld van wildlife miniaturen. En onbekend maakt onbemind. Maar uiteindelijk is het ook een wereld vol schoonheid, zoals het volgende filmpje laat zien. Je ziet dingen die je niet verwacht, zoals de geboorte van een plantluis.
Kijk ook eens op de site van Huub de Waard, een professionele amateur op gebied van macro-fotografie.