Mahonie loop
Vandaag staat de Mahonie loop, een relatief korte ronde van 25 kilometer rond Punda Maria, op het programma. Een fraai diep roodgekleurd aarden zandpad slingert door de heuvels rond het kamp. Steeds nieuwe vergezichten en allerlei soorten prachtige, vol uitgegroeide bomen maken de tocht verrassend en gevarieerd. Veel eeuwenoude indrukwekkende Afrikaanse baobabs, die er van een afstand al echt uitspringen in het landschap. Als imponerende natuurmonumenten regeren ze de regio. Van de vruchten wordt gezegd dat ze op hangende dode ratten lijken. Apen eten die vruchten, vandaar de naam ‘apenbroodbomen’. Mensen eten ze ook, vers of gedroogd en dan later geweekt in water of melk. De bomen zouden meer dan duizend jaren oud kunnen worden. Om dat vast te kunnen stellen wordt de C14-datering methode gebruikt, omdat dat op gebruikelijke manier, met groeiringen, niet goed mogelijk is. We komen verder nauwelijks auto’s tegen op de Mahonie loop. Er waait een droge warme wind, vol met zware bloesemgeuren. Een strak stralende zon houdt de temperatuur constant boven de 30 graden.
Wel zien we in dit gebied langs de Mahonie loop heel veel termietenheuvels, waarvan sommigen ruim 3 meter hoog zijn. Een termietenheuvel bestaat uit aarde (vaak modder) en droog gras als bindmiddel. Binnenin bevindt zich een doolhof van gangen en kamers. Meestal bouwen termieten rond een omgevallen boom of een boomstronk en worden deze heuvels niet hoger dan 2 à 3 meter. Andere heuvels worden rond een rots gebouwd en dan kunnen ze hoger zijn. Een termietenheuvel kan zowel onder als boven de grond gebouwd zijn, soms zelfs allebei. In zo’n termieten bouwwerk bevindt zich een doolhof van gangen en kamers met als voornaamste onderdelen: de ingang, de broedkamers met eieren, de kamers van de soldaten en werksters en de kamer van de koningin. Via een open gangen stelsel wordt de temperatuur permanent op 35 graden gehouden; een technisch hoogstandje van luchttoevoer en circulatie . Van een verlaten termietenheuvel maken andere kleine dieren als muizen en eekhoorntjes dankbaar gebruik, een soort woningruil maar dan in één richting, dus.
Punda Maria bird hide
Omdat de Mahonie loop niet zo lang is zijn we weer vroeg terug in het kamp. Nu blijkt er op het kamp, naast de camping, ook nog een mooie bird hide met een grote waterpoel te zijn. De waterstand in deze poel wordt constant door de rangers op nivo gehouden. Dat trekt in een droge periode, zoals nu, altijd dorstige dieren aan. En dat levert dan weer schitterende plaatjes op.