African style

Mopani rups

Spiegelreflex Kruger 6 jan. 2011 005Laddes werkt als medewerkster van het Krugerpark aan de poort van het Mopanikamp. Zoals alle werknemers van het Krugerpark is zij Zuid-Afrikaans en weet dus alles van Zuid-Afrikaanse gewoonten en gebruiken. Zo onthult Laddes onder meer de ‘geheimen van de Zuid-Afrikaanse kok’ waarmee de Mopani-rupsen omgetoverd worden tot een lekkernij. Mopani-rupsen worden gegeten als snack en gelden in Zuid-Afrika als een probaat middel tegen allerlei klachten. Het is een flinke opvallend gekleurde rups en in het voorjaar van de Mopane boom geplukt worden. Voor de mopani-worm is het blad van de mopane de belangrijkste voedselbron. Het beestje is – in zijn voorstadium als vlinder – een rood-geel gekleurde worm, die zich na zijn coconperiode  ontpopt als een familielid van de nachtpauwogen. Zij horen bij de middelgrote tot grote vlinders. Sommigen nachtpauwogen behoren tot de grootste vlinders ter wereld. De vlinders leven maar enkele weken en zijn meestal na zonsondergang actief. Heel hun leven is gericht op het voortbrengen van nageslacht.
N.b.: voor Mopani-rupsen dient u in Afrika te wezen. Ik heb ze niet bij AH zien liggen.

recept Mopani-rups – African style

Voor de fijnproevers volgt hier het recept voor een smakelijke mopani-rupsbereiding:
Men neme een Mopanirups ( eentje die al behoorlijk op maat is, zo ongeveer een kleine pink dik ) Wacht niet te lang met de voorbereidingen, omdat er anders een nachtpauwoog uit te voorschijn komt. Om de exquise smaak volledig tot zijn recht te laten komen, dient men de volgende aanwijzingen nauwkeurig op te volgen. Na het verzamelen van de rupsen – in het zomer seizoen kunt u ze het best van de Mopane boom plukken – dient u ze voorzichtig – van de kop af naar beneden – uit te knijpen om ze van hun darmen te ontdoen. Deze kunt u rustig weggooien. Dan de rupsen in lauwwarm water opzetten en langzaam 15 tot 20 minuten laten pruttelen ( deksel op de pan ). Pas wanneer ze gekookt zijn kunt u de kaken ervan verwijderen. Nu volgt het belangrijkste! Het drogen van de wormen: bij voorkeur in de volle zon. Laat ze drogen totdat ze enigszins knapperig en krokant aanvoelen. Bon appetit! Wij kregen ze aangeboden tijdens mijn knipbeurt – African style.

trouwerij – African style

Home-made mopani-rupsen worden vaak bij een bijzondere gelegenheid aan de gasten aangeboden. Zo’n gelegenheid is bijvoorbeeld een huwelijksfeest. Daarbij is het de gewoonte dat de aanstaande bruidegom de waarde van zijn bruid aan haar ouders tot uitdrukking brengt met een bruidsschat, een “lebobo“. Laddes is indertijd met 10.000,- rand en 5 koeien ‘vergoed’ aan haar ouders. Zij is nu 37 jaar en in de tijd van haar huwelijk was dat een respectabel bedrag. Momenteel heeft ze met haar vaste aanstelling in het park een goede baan en een eigen inkomen. Daaraan ontleent ze een flinke portie ‘eigenwaarde’, want daarmee is ze behoorlijk zelfstandig.

stomen bij verkoudheid – African style

Een andere locale gewoonte is ‘stomen met olifantenpoep‘. Heilzaam voor allerlei aandoeningen aan de luchtwegen. Hiervoor worden een paar flinke olifantenmoppen verzameld en met een laagje water in een 3-potige ijzeren pot op een open vuurtje langzaam aan de kook gebracht ( tip: buiten in de open lucht! ). De patiënt gaat dan voor de pot zitten met een laken over hem en de pruttelende pot heen. Zo ongeveer als in Holland nog wel hier en daar met kamille gestoomd wordt bij een verstopte neus. Maar dan iets anders; ’s Lands wijs, ’s lands eer, nietwaar.

Hollanders op safari – African style

Op hun dagelijkse tour door het park spotten Marjo en Fred bij een waterdrinkplaats, waar zij eerder al een olifanten karkas aantroffen, een groep zebra’s met een aantal hengsten, die in een dominantie strijd verwikkeld lijken. “Helemaal achter op het veld zien we een groep van wel 15 Tsessebe’s lopen, een ondersoort van de lierantilope.  In die groep loopt ook een Liechtenstein hartenbeest mee. Een uiterst zeldzame antiloop, die een aantal jaren geleden hier her-ingevoerd is. Overigens zonder erg veel succes. Dit exemplaar heeft zich, als eenling, bij het Tsessebe gezelschap aangesloten.”
Op de foto staat een tsessebe antilope afgebeeld.

De gieren waren vanmorgen niet te zien in de bomen bij de ingang van het kamp, dus het kan zijn dat de leeuwen zich vannacht te goed hebben gedaan aan hun prooi. Deze avond zaten weer wel netjes bij in de boom en was de kadaverlucht weer goed te ruiken.

Verder meldt Fred dat de ooievaars zich al voorbereiden op de terugtocht naar het noorden van Afrika en de gebieden rond de Middellandse zee. Menige ooievaar is al vertrokken. De zwaluwen nog niet. Zij beginnen zich al wel te verzamelen en zullen aan het eind van deze maand aan hun vlucht naar Europa beginnen om zo rond half april daar aan te komen.

waterwerken – African style

We hebben vanochtend de Engelhard Dam bezocht, die ligt in de Letabarivier, net onder het gelijknamige kamp. De dam zorgt ervoor dat ook in drogere tijden voldoende water door de rivier blijft stromen. Nu zijn wij, als Nederlanders, door de bijzondere ligging van ons landje in de Rijn-Maas-Waal delta, altijd behoorlijk in de weer geweest met dijken en dammen. En nog steeds.
Nederland heeft een wereldreputatie op dat gebied en is gewend aan de meest geavanceerde en ingenieuze waterprojecten.
Maar dit werk, midden in de bush, maakt ook grote indruk op mij. Het is uitgerust met uitgebreide zogenaamde vistrappen, die de visstand in de rivier op peil houden. En dat is weer van belang voor de van vis afhankelijke dieren in het eco-systeem. Zo komen ook de krokodillen het droge seizoen door. Er is kennelijk gedegen over nagedacht en dan is het nog goed uitgevoerd ook. Het mooie was ook, dat je de dam aan beide zijde kon bekijken en zo was goed te zien voor functie de dam gehad heeft bij de overstromingen van de laatste weken.”

Engelhard dam

De Engelhard Dam ligt er sinds 1981 en is vernoemd naar een groot industrieel, die met een flinke grote donatie de realisatie ervan heeft mogelijk gemaakt. Sinds 1981 is de dam in bedrijf.
Omdat in de natte seizoenen de bouw ervan stil heeft gelegen, heeft het 10 jaar geduurd voordat die voltooid was.
Voornaamste doel: de water doorstroom reguleren. Het bekken kan zo’n 3,8 miljoen kuub water vast houden en is, gerelateerd aan de grote oppervlakte, tamelijk ondiep. Voor de realisatie is zo’n 120.000 m3 beton benodigd geweest.
In die tijd zijn ook de 2 vistrappen in de constructie opgenomen.

Naast al deze ‘African style’ inside information, waren de gebruikelijke olifanten, zebra’s, nijlpaarden en bovendien nog een Afrikaanse vis arend natuurlijk ook van de partij.