birds of paradise

Bij birds of paradise hebben we het over paradijselijke toestanden.

De laatste tijd krijg ik met enige regelmaat bijzondere en uitzonderlijk prachtige filmpjes opgestuurd. Ze hebben allemaal te maken met wildlife. Daar ben ik blij mee. Zij zijn een welkome aanvulling op de blog en ik put er inspiratie uit. De beelden uit dit filmpje combineren het bijzondere gedrag met de uitzonderlijke pracht van vogels uit Nieuw Guinea. Dit is een Indonesisch eiland: Pula Irian, Irian Jaya. De huidige naam van het eiland is Papoea. Net als de Galápagos islands heeft het door haar bijzonder geïsoleerde geografische ligging een unieke evolutionaire ontwikkeling doorgemaakt. Het eiland kent met name veel vogels die nergens anders ter wereld leven.
Dit filmpje Birds of Paradise’ is opgestuurd door mijn oudste broer Louis. Kennelijk hebben alle kinderen uit ons gezin ’tussen de bedrijven door’ iets meegekregen van de hobby van mijn vader: de liefde voor vogels. Wij zijn opgegroeid tussen voliéres, eierkoeken en krentenbollen. Naast brood- en banketbakker was mijn vader een zeer verdienstelijk kweker van vooral Australische parkieten.

Met name bij mijn broer Marjo Hoedemaker heeft die dierenliefde erg breed uitgepakt.

een nabericht van onze ornitholoog

Honi soit, qui mal y pense.

Van onze enthousiaste blog-volger en ornitholoog Gerard Kaal hoorde ik dat paradijsvogels zo polygaam zijn als de pest!!!!!
Dit interessant gevogel is voer voor wetenschappers die zich bezig houden met ethologie, diergedrag.  Zij onderzoeken hoe dieren zich gedragen en waarom ze zich op die manier gedragen. Soms worden er dan vergelijkende studies gemaakt met menselijk gedrag. Het is natuurlijk interessant te ontdekken of er een samenhang is tussen het paren met meerdere soortgenoten tegelijk tijdens het broedseizoen en de hoeveelheid energie die zij steken in de verleidingsmanoeuvres van hun tijdelijke partners. Feit is, dat deze birds of paradise alleen in het Aziatische deel van de wereld zo vrolijk van partner naar partner fladderen. In de westerse wereld is onder invloed van de hedendaagse Christelijke moraal polygamie heden te dage – bij mensen – niet meer toegestaan. Ondanks dat in bijbelse tijden veel eerbiedwaardige aartsvaders zich bekenden tot meerdere vrouwen.
Bij birds of paradise hebben we het over paradijselijke toestanden; zij leven misschien ook nog in een bijbelse setting. Schande dus over hem, die er kwaad van denk.