Krugerpark giraffe veulen kill
Het is geen alledaags tafereel, zelfs niet in het Krugerpark. Een leeuwin die in haar eentje een giraffe veulen aanvalt. Het moet de wanhopige honger geweest zijn, die het won van haar voorzichtigheid. Giraffen zijn geen gemakkelijke prooi. Alleen al vanwege hun buitengewone afmetingen zijn giraffen lastig aan te vallen. Bovendien kunnen zij met hun enorme poten dodelijke trappen uitdelen. Er zijn maar weinig leeuwenfamilies die zich de strategie hebben eigen gemaakt om succesvol op een giraffe te jagen. Zij wagen er zich gewoon niet aan. Juist daarom is deze fotoserie zo uitzonderlijk. Een leeuwin die zonder dat zij in een groep jaagt, er in slaagt om een giraffe te slaan.
De foto hiernaast laat zich aanzien als een fraai Krugerparkplaatje waar een volwassen giraffe op een mooie zomerdag rustig aan de waterkant loopt te grazen met twee veulens. Maar schijn bedriegt; links in het struikgewas, goed gecamoufleerd door het hoge savannegras, loeren een paar hongerige ogen. Het sluipende roofdier is ook op de foto lastig te ontdekken.
raar maar waar
In augustus maakt de nieuwsbrief van WILD melding van een ongewoon voorval in het Krugerpark bij de Leupan waterput. Op het moment van de kill waren Anja en Riaan Kruger ter plekke aanwezig op de H1-2 tussen Skukuza en Tshokwane. “Aanvankelijk hadden we niks in de gaten” aldus Anja Kruger. “Het gebeurde allemaal in een flits. Er liep veel wildlife langs de waterkant en we hadden er geen notie van dat er een leeuwin in het struikgewas rondsloop. We waren echt totaal verrast toen de leeuwin plotseling uit het niets opsprong. Op hetzelfde moment vloog de leeuwin naar de nek van het ongelukkige giraffe veulen. De vredige idylle was ineens verstoord. Geschrokken stoven de impala’s van de onheilsplek weg. De volwassen giraffe en het overgebleven veulen sprongen opzij en zagen bewegingsloos op een paar meter afstand het onverwachte voorval gebeuren. Het aangeslagen veulen bleef 20 minuten door de shock verdoofd liggen. Daarna sleepte de leeuwin het dier weg om de kill af te maken. Ik had nooit gedacht dat de leeuwin er in zou slagen het veulen te doden.”
uitzonderlijke kill
Een dergelijke kill is ongewoon. Niet alleen omdat de leeuwin in haar eentje jaagt, maar ook omdat ze zo’n grote prooi aanvalt en er dan ook nog in slaagt die met succes te doden. Dr. Francis Bacon, docent aan de Universiteit van die Vrijstaat, bevestigt het uitzonderlijke karakter ervan: “Het is bekend dat leeuwen vaak op de loer liggen op drinkplaatsen waar veel dieren samenkomen. Maar voor de giraffen hebben de leeuwen meestal geen interesse. Ze zijn te groot en te gevaarlijk om aan te vallen.“Op de vraag hoe deze kill uiteindelijk toch kon plaatsvinden, antwoordt hij: “Het is mogelijk een oppas-moeder geweest. De jonge dieren blijven bij een van de volwassen giraffen, terwijl de andere volwassen dieren elders op zoek zijn naar voedsel. Een moeder zou haar jong zeker verdedigd hebben.” De beide giraffe veulens zijn dan waarschijnlijk ook geen tweeling geweest, zoals Anja Kruger vermoedde. Het was een uitzonderlijke situatie met een ongelukkige afloop. De wetten in het wild zijn meedogenloos: out there is het dodelijk om niet op je hoede te zijn; de sluwste en de sterkste overleeft.