Kandy

Kandy 2 download (1)Kandy was in vroegere tijden door haar hoge ligging in een bergachtige omgeving een lastig te belegeren stad. Om die reden werd zij door de Sinhalese koningen van 1592 tot 1815 als hoofdstad gekozen. Tijdens de koloniale overheersing, eerst door de Portugezen en later door de Hollanders, bleef Kandy de hoofdstad van het laatste onafhankelijke Sinhalese koninkrijk op Sri Lanka. In 1815 maakten de Engelsen een eind aan de monarchie door de koning, Sri Wikrama Rajasingha, af te zetten. Het Britse koninkrijk ontnam alle kroonpretendenten hun aanspraak op de kroon. Tot op heden zijn er nog talrijke sporen van die Portugese, Hollandse en Britse overheersing op het eiland te vinden. Bijzonder is dat ondanks deze jarenlange overheersing de traditionele cultuur nog volop leeft. UNESCO is een organisatie, die vrede, duurzame ontwikkelingen en interculturele dialoog door onderwijs, wetenschap, cultuur en communicatie bevordert. Zij heeft die unieke eigenheid van Sri Lanka gezien en gewaardeerd.  Door haar is Kandy samen met Anuradhapura, Polonnaruwa, Sigiriya, Dambulla, Galle en Sinharaja op de werelderfgoed-kaart gezet.

Kandy, een Heilige Stad voor Boeddhisten

kandy-perehara-elephantDe Sri Dalada Maligawa Tempel, Tempel van de Heilige Tand ligt binnen het koninklijke paleizen complex in Kandy. Hier wordt het enig overgebleven reliek van de Boeddha, een tand, bewaard. Deze tand wordt jaarlijks, afhankelijk van de maanstand, in juli of augustus, als object van verering, in een gouden schrijn op de rug van een koninklijk aangeklede olifant de stad rondgedragen. Dit vindt plaats tijdens de Kandy Esala Parahera. Opdat zijn poten van de olifant de grond niet raken, wordt vóór het dier een witte loper uitgerold. Deze ceremonie gaat gepaard met een schitterend vertoon van middeleeuwse praal. In een indrukwekkende processie ( perahera ) trekt een adembenemende stoet van tientallen olifanten, trommelaars, vuurdansers en een uitzinnige menigte vóór de koninklijke olifant uit door de straten van Kandy. Dit 10 dagen durende festival zou terug gaan tot op de 3e eeuw voor Christus. Het is een uniek festival dat duizenden bezoekers uit de hele wereld trekt.

De reis van Marjo en Liesbeth naar Sri Lanka, was juist nu in agustus gepland om dit festival van de Kandy Esala Parahera bij te kunnen wonen. Meekijken naar de parade kan op de Parahera van 2009 of klik op het volgende kortere filmpje.

wildlife op Sri Lanka

Onderstaande linken verwijzen naar Sri Lankaanse Nationale Parken, die aangewezen zijn als Cultureel Erfgoed.
Horton Plains (World’s End), Kumana National Park, Yala – National Park, Bundala National Park, Wilpattu National Park, Minneriya, Sinharaja Rain Forest en tenslotte het Udawalawe National Park.

Sri Lankaanse luipaard

Deze ondersoort is alleen te vinden op Sri Lanka. Het is een van de negen ondersoorten van de panter. Sri Lankaanse luipaarden/panters leven de panters in verschillende omgevingen. Zo zijn ze te vinden in groenblijvende droge bossen, dicht begroeide jungles en hooggelegen bossen. Met deze verschillende natuurdomeinen heeft Sri Lanka een keur aan wildife- en natuurprojecten. Voor elk wat wils dus. Speciaal voor liefhebbers van luipaarden, olifanten en schildpadden in het wild, is Sri Lanka een aantrekkelijke bestemming. Ook vogelliefhebbers en zelfs dolfijnen- of walvisfans kunnen hier ruimschoots aan hun trekken komen.
Overigens hoeft de fan van de Sri Lankaanse panter niet ver van huis te gaan om oog in oog met het bijzondere dier te komen. Ook in Nederland is hij te bewonderen, namelijk in Burgers Rimba, onderdeel van Burgers Zoo in Arnhem en in Dierenpark Emmen. Op sommige plaatsen in de wereld wordt de luipaard ook ‘panter’ genoemd. Voor meer informatie hierover kunt u klikken op panter/luipaard.