wildlife in de Verenigde Arabische Emiraten

Arabisch luipaard

De Arabische luipaard is de kleinste ondersoort van de luipaard, zij weegt slechts 30 kilogram. Hij komt op het Arabisch schiereiland voor, Saoedi-Arabië, Oman, Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. De Arabische luipaard is de kleinste ondersoort van de luipaard, zij weegt slechts 30 kilogram. Hij komt op het Arabisch schiereiland voor, Saoedi-Arabië, Oman, Verenigde Arabische Emiraten en Jemen. Tot eind jaren 60 kwam deze soort veelvuldig voor op het hele Arabisch schiereiland. Er is een heel kleine populatie in de Negev in Israël die in de jaren 70 tot twintig exemplaren slonk. De grootste groep leeft in het Dhofar gebergte, in het zuiden van Oman. In 1994 kwam de soort op de Rode Lijst van de IUCN als bedreigd, twee jaar later werd hij als ernstig bedreigd te boek gesteld. Dit is een kritieke situatie voor het dier. In totaal werd de populatie in 2006 geschat op 250 dieren. Na die tijd is het aantal alleen maar afgenomen. In geen enkel gebied leeft een populatie die groter is dan 50 dieren. Om deze redenen staat deze ondersoort van de luipaard nog steeds als ernstig bedreigd op de internationale rode lijst. Een ander ondersoort van de luipaard is de Sri Lankaanse luipaard. Op de vorige pagina-site is daar iets meer over te lezen. Meer informatie over de luipaarden, die op sommige plaatsen in de wereld ook panters worden genoemd, is te vinden door op panter/luipaard te klikken.

valken

Vanaf Sri Lanka zijn Marjo en Liesbeth door naar Dubai gevlogen. Dubai is een stad in de Verenigde Arabische Emiraten en de hoofdstad van het gelijknamige emiraat. Daar werden zij op gehaald door een chauffeur, die Paul – heel luxe – had laten voorrijden.
In Sharjah gingen we op bezoek bij Paul, een oud collega uit de Beekse Bergen bij Hilvarenbeek, die hier hoofdcurator van het breeding centre is geworden. Sharjah is een van de zeven Emiraten. We werden erg gastvrij onthaald. Paul bleek een programma voor de hele week voor ons in petto te hebben. Het breeding centre huisvest allerlei bijzondere dieren, waaronder de Arabische luipaard. De dieren komen versnipperd in deelpopulaties voor, verspreid over de landen Jemen, Oman en Israël. Een grotere groep van meer dan 50 exemplaren komt in het wild niet meer voor. Arabische luipaarden zijn waarschijnlijk uitgestorven in Saoedi-Arabië, Jordanië, Egypte en de Verenigde Arabische Emiraten. 

Naast katachtigen blijken ook verschillende soorten roofvogels populair te zijn bij de Arabieren in de Verenigde arabische Emiraten.

Naast katachtigen blijken ook verschillende soorten roofvogels populair te zijn bij de Arabieren. Vooral valken. Het fok-centrum ligt in de woestijn waar traditioneel van oudsher valken getraind worden voor de jacht. Een beetje warm is het hier wel; overdag is 42 graden! heel gewoon. Jagen met valken is een erg populaire sport onder de ( rijke ) Arabieren. De vaardigheid om met deze dieren te kunnen jagen wordt van vader op zoon doorgegeven. Zo’n 100 kilometer verder op, worden in de Zoo van Dubai ruim 50 valkenparen gehouden. Er is daar voor deze sport een apart valken-fokprogramma opgezet met de prachtige vogels. Er is werkelijk prachtexemplaren tussen. Deze roofvogels eten vlees. Voor die 100 valken worden 15.000 !!! kwartels per maand gekweekt.

oryxen

Oryxen of spiesbokken zijn woestijn bewonende antilopen uit Afrika en Arabië. Ze behoren tot de onderfamilie der paard-antilopen en komen voor in de Verenigde Arabische Emiraten.

Oryxen of spiesbokken zijn woestijn bewonende antilopen uit Afrika en Arabië. Ze behoren tot de onderfamilie der paard-antilopen. Oryxen zijn te herkennen aan de lange, dunne rechte hoorns, vrij korte manen, een bult op de schouder en grote hoeven. De dunne vacht is wit van kleur met zwarte, grijze en/of bruine markeringen. Zowel de mannetjes als de vrouwtjes dragen hoorns, die 38 tot 127 centimeter lang kunnen zijn. De dieren zijn goed aangepast aan het woestijnleven. Ze kunnen langere tijd zonder water. Ook kunnen ze met gemak de extreem hoge stijgingen in de lichaamstemperatuur aan. De Arabische oryx wordt desondanks ernstig bedreigd in zijn voortbestaan.  In het wild is het dier zo goed als uitgestorven. In Marokko leven overigens nog verschillende exemplaren in Nationaal Park Souss Massa. Dit wildreservaat bij Sidi Benzarne, een Berber dorp met ongeveer 500 inwoners, ligt langs de kust van Marokko, ten zuiden van Agadir. Dankzij een breed opgezet beschermingsprogramma groeit momenteel de populatie ook weer op andere plaatsen behoorlijk.

De overlevering wil, dat de oryx waarschijnlijk aan de oorsprong van het geloof in de legendarische eenhoorn ligt. Wanneer een oryx van de zijkant gezien wordt, lijkt het alsof het dier slechts één hoorn heeft. Dit en het paard-achtige uiterlijk van de dieren zijn misschien de oorsprong van de mythe.

Dubai Zoo

 Zo is er in Dubai, de Verenigde Arabische Emiraten, onder meer de Arabische wolf, die niet meer in het wild voorkomt, gehuisvest.

De andere dag stond een bezoek aan de dierentuin van Dubai met Paul op het programma. Dubai maakt deel uit van de Verenigde Arabische Emiraten. Dubai Zoo, gelegen in de stadswijk Jumeirah, is vooral een populaire familie attractie. In weliswaar erg kleine faciliteiten huizen veel verschillende en bijzondere inheems Arabische diersoorten. Zo is er onder meer de Arabische wolf, die niet meer in het wild voorkomt, gehuisvest. De Arabische wilde kat, ook Gordon’s Wildcat genoemd, huist er. En er is een unieke in gevangenschap broedende kolonie Arabische aalscholvers, de Socotra aalscholvers.

De dierentuin van Dubai maakt met haar kleine verblijven en heel veel hekwerk, naar Europese maatstaven, een wat ouderwetse indruk.
De dierentuin van Dubai maakt met haar kleine verblijven en heel veel hekwerk, naar Europese maatstaven, een wat ouderwetse indruk. Om een belofte aan een collega in te lossen moest er foto van de gorilla gemaakt worden. Die poseert hier gewillig voor zijn Hollandse fan. Het was wennen aan de warmte in de tuin, de temperaturen liepen in de middag op tot 44 graden. Handdoekje in de nek en af en toe maar deppen.

 

 

Het volgende filmpje geeft een aardige indruk van de dierentuin van Dubai.

Dubai privé

Daarna hebben we midden in Dubai een privé collectie ( dierentuin ) van een neef van de sjeik bezocht. Weliswaar niet publiek toegankelijk, maar onze gastheer Paul kent de manager en dat opent deuren….. Foto’s mogen hier niet gemaakt worden.

We rijden de poort door van een ommuurd, 28 hectaren groot, terrein en zien tientallen loslopende kraanvogels in zes verschillende soorten, ook met jongen, impala’s, springbokken, Arabische en Indische antilopen en een groep giraffen, die over een groot buitenverblijf beschikken. Grote zwermen koereigers en heel zeldzame giraffe-gazellen trekken onze aandacht. En…een jachtluipaarden-fokkerij! Die jachtluipaarden, of cheetah’s, werden, zoals bekend is uit faraonische tijden van het antieke Egypte, ingezet om in de woestijn mee te jagen. Hier is het waarschijnlijk een tijdverdrijf en particuliere hobby van de sheik en zijn neefje. Ze hebben er in ieder geval de ruimte voor… Het terrein, waar ook nog enkele flinke families met stokstaartjes huizen, blijkt de tuin van de sheik met een gigantisch gazon. De paar voetbalvelden tellende grasmat is, ondanks de verzengende hitte, zo groen als een malse wei in een Hollandse polder. Het nodige personeel, een indrukwekkend wagenpark en een enorme volière met exotische vogels, die door spiegelruiten te bekijken zijn maken het plaatje compleet. Met hier en daar wat goed voorziene oliebronnen loopt hier natuurlijk alles ‘gesmeerd’. Tot slot nog een in oosterse stijl gethematiseerde winkel-mall bezocht, imponerend groot en glanzend, zonder één enkele westerse toerist – behalve wij dan….

We kregen het hele woestijn-menu compleet met dromedaris fokkerijen als amuse.Het volgende punt, dat Paul voor ons op het programma had staan was de woestijn. We kregen het hele woestijn-menu compleet met dromedaris fokkerijen als amuse. Het hoge rotsgebergten met hobbelige zandwegen door gortdroge rivierbeddingen werd het hoofdgerecht. De droog liggende  beddingen worden in het Arabisch ‘wadies’ genoemd. Dit allemaal gelardeerd met héél veel en heet, héél heet zand.

We bezochten vervolgens een vogelpark in aanbouw, dat onder supervisie van Paul, over zes weken open gaat met veel glamour en glitter en ongetwijfeld met spectaculaire vliegshows met valken.

Fujairah

Via Oman zijn we op weg naar Fujairah gegaan. Fujairah (Arabisch: الفجيرة) is ook één van de zeven emiraten, waaruit de Verenigde Arabische Emiraten bestaan. De hoofdstad heet ook Fujairah. Het staatje heeft geen olie en moet zijn inkomsten dus van rijkere emiraten krijgen. We zijn visserij, veeteelt en landbouw belangrijke bronnen van inkomsten. Het emiraat krijgt meer regen dan de rest van de Verenigde Arabische Emiraten waardoor teelt van fruit en groente mogelijk is.

Op het strand hebben we naar vissers gekeken. Heel grappig is de vismethode die ze hanteren. De vis wordt binnen gehaald met netten, die vastgeknoopt zitten aan twee auto’s. Wie niet sterk is moet slim zijn, toch? Terug in Sharjah een dierenmarkt, vismarkt en groenten-, fruit-, kruiden- en dadelmarkt bezocht.  Vervolgens waren we toe aan een frisse duik in het zwembad om ons zweet met het woestijnzand weg te spoelen.