klein krugerwild

Het is vandaag de dag van 'klein Krugerwild'

Het is vandaag de dag van ‘klein Krugerwild’. Misschien is het natte regenweer de oorzaak ervan dat de eekhoorntjes bij Mooiplaas komen foerageren. Maar het kan ook zijn dat Knabbel en Babbel René als de vriendelijke boswachter herkennen, die hun verre Hollandse familieleden in bescherming neemt.

Maar het kan ook zijn dat Knabbel en Babbel René als de vriendelijke boswachter herkennenHoe dan ook de beestjes komen in ieder geval tam uit zijn hand eten. Naast de Big Five heeft René in ieder geval ook oog voor klein Krugerwild. Vandaag gaat de expeditie naar het kamp Shingwedzi. Onderweg blijken nog veel paden afgesloten te zijn vanwege de wateroverlast. Verder richting Shingwedzi zijn de reparaties aan het wegdek, dat verleden jaar weggespoelde, nog goed zichtbaar. Er is daarbij voorlopig nog duidelijk sprake van achterstallig onderhoud. Aan de reparatie van de brugleuning is nog niet begonnen. Een dun spandraadje vormt de ‘beveiliging’ vóór een 10 meter diepe afgrond! In het kamp zelf kunnen de putten links en rechts langs de wegen de watermassa’s opnieuw nauwelijks verwerken.

 
 

Nwanetsi uitklimplek

De grote vallei van de Shingwedzi rivier bij Redrocks is vandaag wel via de weg toegankelijk.

De grote vallei van de Shingwedzi rivier bij Redrocks is vandaag wel via de weg toegankelijk. Normaal is dat een sereen stiltegebied. Achter de picknick-plaats slingert – nauwelijks zichtbaar – een smal paadje omhoog, waar op het eind een overdekt uitzichtpunt gebouwd is. Op deze afgelegen plek kun je heerlijk in de schaduw genieten van een schitterend uitzicht over een brede kloof. De diep in het landschap ingeslepen kloof is de bedding van de heel vaak droog liggende Shingwedzi rivier. Het gebied in de omgeving is weelderig groen, de rode rotspartijen zijn aangekleed met een grote variëteit van exotische vetplanten. Hier tussendoor wemelt het van klein Krugerwild. Talloze hagedis soorten en andere kleinere kleurrijke reptielen gedijen geweldig tussen de rotsspleten. De rotspartijen houden de warmte van de dag lang vast.
Deze dag vertelt deze vallei een heel ander verhaal. Al van een flinke afstand klinkt er een bulderend geraas op uit de vallei. Met veel tumult raast er een kolkende bruine watermassa door de anders zo droge rivierbedding.

Voor de krokodillen verderop vormt de wateroverlast overigens absoluut geen beletsel om zich te goed te doen aan het verse karkas van een nijlpaard, dat even stroomopwaarts tegen een zandbank aangespoeld is. Er liggen zo’n 15 hongerige krokodillen ‘keurig’ in de wacht voor het buffet. Ze lijken zowaar wel netjes opgevoed!

Op de laatste dag van januari wordt een expeditie naar de grensovergang met Mozambique gepland, dus met paspoorten en al op pad. Nauwelijks het kamp uit, blijkt de regen niet alleen water op de weg, maar ook roet in het plan te strooien. Een heftige slippartij op de enige en onverharde weg naar het noorden maakt wel duidelijk dat het roekeloos is om door te willen rijden. Een bakkie troost bij Mooiplaas picknick, waar het water al weer tot stilstand gekomen is, biedt enig soelaas.

zeldzame tsessebe’s

Op weg naar Mooiplaas wordt het trio aangenaam verrast door een groep van Tsessebe's.

Op weg naar Mooiplaas wordt het trio aangenaam verrast door een groep van Tsessebe’s. Van de bijna 140 soorten evenhoevige herkauwende zoogdieren ( antilopen ) met een onvertakt gewei is de Tsessebe een zeer zeldzame variant, die het tot grote vreugde van de parkwachters erg goed doet in het Krugerpark. Deze antilope is verwant aan de Topi, de Bontebok en de Blesbok. Van de Bontebok kwamen er op zeker moment nog maar 17 exemplaren in het wild voor en de Blesbok komt al helemaal niet meer in zijn natuurlijke omgeving voor. Het merendeel van de exemplaren van deze bijzondere antilopesoorten overleven nu in een beschermde omgeving. Zij worden onder meer in dierentuinen en reservaten gehouden. Een bijzondere ontmoeting dus met dit clubje Tsessebe’s.
Aan het eind van de dag heeft de natuur nog een bijzondere verrassing in petto: er staat een dubbele regenboog aan de Afrikaanse hemel. Een goedmakertje voor de door de regen afgeblazen trip naar Mozambique?

Als uitsmijter tenslotte een fraai vlinder-exemplaar in de categorie klein Krugerwild op groot formaat.

klein Krugerwild - vlinder