Kerstdagen en de jaarwisseling wordt in het Krugerpark feestelijk gevierd met veel ‘ge-braai‘ op de barbecue en muziek. De bezoekers van kamp Shingwedzi komen bij elkaar om gezamenlijk in de open lucht te eten en te drinken. Het weer, met zo’n 35 graden leent zich daar natuurlijk uitstekend voor. Verder gaat in het Krugerapark de jaarwisseling natuurlijk voorbij zonder knallend vuurwerk. Veel dieren zijn erg gevoelig voor geluid. Marjo en Liesbeth zijn van Punda Maria verhuisd naar Shingwedzi, een wat ouder kamp, ongeveer 70 kilometer naar het zuiden. Marjo mailt mij vanuit het managers kantoor in Shingwedzi, waar hij de pc van Mpho Mudau mocht gebruiken.
“Zoals ik al eerder schreef zijn de ooievaars terug in het park. Bij de drinkplaats in de buurt van Mopani zijn zeker 600 ooievaars neergestreken. De ooievaar wordt ook wel uiver, eiber of stork genoemd. Het een carnivoor onder de vogels en eet een breed scala aan dierlijke prooien. Hier vinden zij water en sprinkhanen. Een fantastisch gezicht om zo’n grote kolonie grote vogels bij elkaar te zien. Op een gegeven moment vliegen ze en masse op, op zoek naar thermiek, om in opstijgende warme wind weg te zweven. Ze cirkelen dan even hoog in de lucht boven ons en binnen een paar minuten zijn ze uit het zicht verdwenen. Het is hoog zomer en al weken lang rond de 40 graden. Alles in de bush is kurkdroog. Het groene blad van bomen en struiken krult zich op, om zo min mogelijk vocht af te staan. Het is een overlevingsstrategie van de planten. Afgelopen nacht is de natuur opgefrist door een fikse tropische regenbui. Het goot van de lucht. De natuur smachtte naar een flinke plas water. Al dat water is dan ook zo weer weg, de grond zuigt als een uitgedroogde spons. Na de bui is het meteen weer warm en droog. Op het asfalt blijven kleine plasjes water nog het langst staan.”
“Schildpadden, slim als ze zijn, hebben die kleine plasjes of het asfalt in de gaten. Bij tientallen komen ze naar de geasfalteerde weg om hun dorst te lessen. Onderweg van Punda Maria naar Shingwedzi is het momenteel laveren geblazen tussen deze ‘schildknaapjes’ op de weg, want ze hoewel goed gepantserd zijn, ze zijn niet opgewassen tegen gemotoriseerd verkeer. We zagen minstens 50 schildpadden zich te goed doen aan het verfrissende water. Schildpadden komen op in de tropische en subtropische regio’s van alle continenten voor. Vooral in hier in Afrika leven veel verschillende schildpadsoorten. Over de hele wereld verspreid zijn er in het totaal ongeveer 340 verschillende soorten. Die dan weer verdeeld worden over 14 families, levend in uiteenlopende biotopen, zoals bossen, graslanden, moerassen en zeeën. Tientallen soorten zijn ernstig bedreigd door menselijke activiteiten. De belangrijkste bedreigingen zijn het vernietigen van de habitat en het verzamelen van wilde schildpadden voor consumptie of de dierenhandel.”
“De waterpartij bij Grootvlei-dam is een centrale badplaats geworden voor veel olifanten families. Wij hebben er ruim twee uur stilgestaan en zagen er meer dan 150 olifanten komen en weer gaan, nadat zij uitgebreid gebadderd hadden. Dat is altijd weer opnieuw een lust voor het oog, die grote jungle reuzen speels in het water te zien rond dabberen. En…. geloof het of niet, we zagen opnieuw een panter, het zesde exemplaar van deze reis alleen al.”
“Tot slot, een gezellige jaarwisseling en de beste wensen voor het nieuwe jaar voor alle trouwe blogvolgers. De natuur rond Shingwedzi is en blijft, ondanks de langdurige droogte, schitterend.”