Fred en Femke zijn vanmorgen voor een morning-drive in alle vroegte uit de veren. Na de nodige juridische formaliteiten afgerond te hebben – waarbij afstand getekend dient te worden van eender welke schadeclaim dan ook op Sanparks bij een onverhoopt noodlottige afloop van de excursie – stappen zij om 04.00 uur in de Kruger-jeep voor de morning-drive. Het is een tour geworden, die hen lang zal heugen.

Ze zijn nauwelijks onderweg of al vrij snel aan het begin van de morning-drive houdt de jeep stil vanwege een flinke club van wel 15 leeuwen, die de doorgang op de weg blokkeren. Het asfalt blijft tijdens de nacht nog lang warmte afgeven van de vele zonuren van de vorige dag en nagloeien tot in de ochtenduren van de volgende dag. Dat is de reden waarom de leeuwen de asfaltweg opzoeken om er bij voorkeur de nacht op door te brengen. Ze kunnen, volgens de ranger die de morning-drive begeleid, een heftige nacht met jagen op groot wild achter de rug hebben en liggen daarom nu welgedaan uit te buiken op de verwarmde weg. Enkele volwassen mannen met markante koppen vol met wilde manen en verschillende vrouwen met een aantal jongen liggen nog half in slaap op de weg. De wachtende jeep wordt door de troep leeuwen niet ervaren als een wake-up call. Een uur lang hebben ze de jeep opgehouden. Tijd genoeg dus voor de toeschouwers om het schouwspel op foto’s  en film vast te leggen. Dat is nogal een enerverend begin van de morning drive !!!!!!!!!!!

Even verderop ligt een neushoorn half op één oor in het rulle zand wakker te worden. Een rustig tafereel. Totdat de neushoorn ongewoon snel wakker schrikt en op zijn korte pootjes springt. Er wandelt plotseling een nietsvermoedende panter aan zijn gehoornde neus voorbij! Goede morgen! Ze schrikken van elkaar. De panter verdwijnt weer even plotseling de bush in als hij eruit gekomen is. Heel bijzonder en een zeldzaam moment, dat lastig te fotograferen valt, want panters laten zich niet zo makkelijk in de kijker nemen.

slapende neushoorn schrikt van de panter links onder

neushoorn en panter slaan beide op de vlucht

 

 

 

 

 

 

 

 

Het blijft een morning drive met verrassingen. Het is waarschijnlijk de maandagochtend-wildlife-spits rond Skukuza in het Krugerpark die daarin parten speelt. De volgende close-encounter-of-a-strange-kind is een flinke olifantenbul met een nijlpaard. Een weinig voorkomende combinatie. De wegen van deze beide Kruger-kolossen kruisen elkaar gewoonlijk ook niet.

Voor de middagrit gaan we weer met ons vieren op pad, naar uitklimplek Matekenyane, dat zandvlo betekent. Het is erg fraaie uitkijkpost, waar je – alweer op eigen risico – mag uitstappen. Onze blikken dwalen ( voorlopig een laatste keer? ) over een majesteitelijke jungle in diepe rust. Het open weer leent zich ervoor om ver te kijken. De hemel is nagenoeg onbewolkt. Een aangename zeldzame stilte klinkt onmetelijk ver over de eindeloze bush.

 

We rijden terug over dezelfde weg die Fred en Femke deze ochtend gevolgd hebben met de morning-drive. De morning-drive waarbij zo verrassend veel leeuwen op de weg tegenkwamen. En ja hoor, Bingo! Het moet daar in de buurt echt een leeuwen-spot zijn! Plotseling staan we oog in oog met een leeuwin. Onverschrokken loopt ze op nauwelijks een meter afstand langs de auto. In een flits realiseer ik me dat de raampjes van de auto wijd open gedraaid zijn. Dat is wel gebruikelijk bij het toeren door het wildpark, maar toch lijkt de wereld op zo’n moment even stil te staan. Al je zintuigen worden even allemaal tegelijk geprikkeld en je staat op scherp wanneer er een leeuwin zo dicht langs de auto loopt- ook al zit je veilig in de auto. De ‘normale’ dagelijkse gang van zaken lijkt een extra dimensie te krijgen. Koninklijk kalm wandelt de koningin van de jungle langs ons heen. Een behoorlijk intense beleving, waarbij alle alledaagsheid vervliegt en overgaat in een moment van puur natuur.

Hoe, bijna ongewoon rustig, het dier langs ons heen wandelt is te zien op dit korte filmpje van YouTube.

Vanavond eten we als afscheid van het Krugerpark in het Salati-restaurant in Skukuza, waar de oude stoomtrein van de 20er jaren uit de vorige eeuw in museum-toestand tot stilstand is gekomen. Symbolisch voor onze reis! Of het een bonte-avond-boemel-trein wordt – net zo bont als de afgelopen dag – valt nog even te bezien.