Vol verwachting hebben we voor vanavond een nightdrive geboekt! Je kunt namelijk een safari door het Krugerpark boeken na sluitingstijd. In een open jeep worden we met een groepje van ongeveer 8 man rondgereden door het nachtelijk duister van het park. Er is naast de chauffeur ook een ranger bij aanwezig. Een nachttrip – het is volle maan – in de jungle is magisch. De lange schaduwen van de spotlights vullen een spookachtig duister. Nauwelijks herkenbare nachtelijke geluiden roepen fantasievolle en onheilspellende beelden op. Na bijna 2 uur rijden in de hoge safari-jeep hadden we enkele hyena’s zien rondsluipen en 4 konijnen. De laatsten waren echt wel ‘wild’! Terug naar het kamp zagen we nog 2 kleine giraffes hun nek uitsteken in het donker. Van een afstandje hield moeder haar kroost liefdevol in de gaten. Het zou een tweeling kunnen zijn, hoewel dat erg zeldzaam is bij giraffen.

Femke Kruger 19 jan. 2011 414Al met al leek de nightdrive aanvankelijk een kalm tourtje door de wildernis te worden: bijzonder, zelfs exotisch, maar niet echt buitengewoon spannend. Totdat onze chauffeur via zijn mobiele telefoon onverwacht een melding binnen kreeg. Een melding die vooralsnog een belofte inhield op een mogelijk sensationele nacht: het gebrul van leeuwen was gesignaleerd! Leeuwen jagen, net als alle katachtige roofdieren, bij voorkeur wanneer het daglicht dat niet verdragen kan. Hij maakt met de jeep rechtsomkeer en gaat op zoek naar de lokatie waar het telefoontje vandaan kwam. Even later rijden we de landingsstrip op voor intern luchtverkeer in het Krugerpark. Dit gebied is normaal afgesloten voor recreatief verkeer, het dient in geval van calamiteiten voor evacuaties van mensen en dieren. In het midden van de landingsbaan ligt een wat magere koning der jungle uitgeteld te slapen, geëscorteerd door 2 dames in de berm. Een van de leeuwinnen is klaar wakker en spiedt in het rond. Het zijn voornamelijk de leeuwinnen die jaren. De koning zelf zorgt met zijn imponerend gebrul voor paniek bij de prooidieren en hij zorgt voor nageslacht.

In eerste instantie wekte het tafereel bij mij – ten onrechte natuurlijk – de indruk van een in scene gezette circusattractie. Maar toen alle 3 de dieren wakker werden en opstonden om rond de jeep te wandelen realiseerde ik me dat wij op 2 meter afstand van levensgevaarlijke, wilde vleeseters in een open jeep zaten! Plotseling werd het allemaal spannend en realistisch. De toeschouwers deinzen respectvol terug bij de aanblik van de wakker gemaakte leeuwen. We hadden, voordat we instapten, immers allemaal een formulier moeten ondertekenen, waarin we afstand hadden gedaan van elke rechtspositie om bij onverhoopte calamiteiten tijdens de nightdrive een claim bij de Krugerdirectie in te kunnen dienen! Enerverend!!! Het korte filmpje dat ik nog heb kunnen maken in de nacht vanuit de jeep getuigt niet professionalisme op dit gebied – technisch is het nogal amateuristisch – maar het geeft de sfeer van het moment wel goed weer.

We hadden in ieder geval iets van in the jungle, the mighty jungle, the lion sleeps tonight mee mogen maken.

THIS WAS THE 11 O’CLOCK EDITION OF BREAKING NEWS SOUTH AFRICAN BROADCASTING zie HOED & HOED STUDIOS voor meer ( en betere ) YouTube filmpjes.