in het Krugerpark old tuskers never die
Born in freedom is het YouTube kanaal van Wildlife Painter Nico Bulder. Hij is een wild- en natuurfotograaf, die niet alleen op de de Nederlandse Veluwe werkt, maar ook graag in het Zuid-Afrikaanse Krugerpark opnames maakt. Zijn vrouw Yvonne van der Mey is eveneens wild en natuurfotograaf. Tevens geeft zij daar op de Veluwe workshops en cursussen in. Geïnteresseerden kunnen op haar site daar hun licht over opsteken. Geabonneerd op het YouTubekanaal van Nico Bulder kwam ik een filmpje tegen over DUKE, Krugerpark’s biggest elephant. Juist die dag stuurde Marjo foto’s over de REUS van Mooiplaas. Ik dacht, dat is natuurlijk dezelfde olifant, maar nee hoor, het blijken twee verschillende dieren te zijn. Sterker nog, het is in het Krugerpark een hot item om de grootste c.q. oudste olifant met de grootste slagtanden, de zogenaamde OLD TUSKERS, te traceren en te volgen. De traditie om deze OLD TUSKERS te volgen stamt uit de beginperiode van het Krugerpark in 1898. Als iconen van vitaliteit verwijzen zij naar de overlevingskansen van olifanten die ‘in de vrije natuur’ van het park een respectabele leeftijd kunnen krijgen. Het worden geliefde dieren voor de rangers. In kamp Letaba is een museum ingericht voor ‘the Magnificient Seven’. Dit zijn de zeven grootste olifanten, old tuskers, van het Krugerpark die in het park geleefd hebben en allemaal, op eentje na, een natuurlijke dood zijn gestorven.
Krugerpark – Magnificient Seven
De legende van de Magnificient Seven is nog steeds springlevend. Het lijkt er bovendien op dat Old Tuskers never die in het Krugerpark. De huidige Big Tuskers worden immers nauwlettend in de gaten gehouden. Daarbij wordt elk karakteristiek kenmerk van deze dieren geregistreerd. Om een indruk te krijgen van de huidige BIG TUSKERS, die op de voet gevolgd worden door de rangers kun je klikken op: Current tuskers – the legend continues…
Krugerpark – Duke
Deze Duke lijkt een van de kanshebbers om in de toekomst in het museum van Letaba te belanden. Gezien de afmetingen van zijn slagtanden is dat niet ondenkbaar. Hij zou daarmee, net als de magnificient seven, onsterfelijk te worden.
Krugerpark – Mashagadzi
De big tusker van Shingwedzi. Ook een opname van Nico Bulder.
Krugerpark – N’wendlamuhari
Deze bull wordt door Sanparks als The Largest Elephant Tusker Alive beschreven. Het filmpje is opgenomen bij de Tihongonyeni Waterhole in het noordelijke deel van Kruger National Park bij het Mopani Rest-camp.
N’wendlamuhari is Shangaan voor Zandrivier. Dat betekent ‘de rivier die woest is als hij vol water staat’. De naam verwijst naar de favoriete locatie van de stieren en naar de lokatie die bekend staat om zijn dramatische overstroming bij zware regenval. Het meest opvallende aan deze stier is natuurlijk zijn ivoor. Met recht een van de old tuskers. Gezien enkele kleine gezwellen hoog aan de linker voorpoot en de kortere linker slagstand, lijkt hij jaren geleden in een dramatische accident verwikkeld te zijn geweest. Dit zou het verschil tussen de twee slagtanden kunnen verklaren. Oorzaak blijft echter onbekend. Sindsdien is deze linker slagtand toch aanzienlijk gegroeid met een in de loop van de tijd gladgestreken punt op het eind.
Sanparks vraagt bezoekers oplettend te zijn op deze BIG OLD TUSKERS. Zij zijn speciaal geïnteresseerd in een nieuwe kandidaat met opvallend lange ivoren tanden. Is er eentje gespot dat krijgt die een eigen naam. Een naam die gerelateerd is aan de specifieke kenmerken van het dier of aan de lokatie waar hij zich graag ophoudt.
Krugerpark – de Reus van Mooiplaas
En nu dan de Reus, die Marjo op woensdag 19 februari om 19.44 uur bij Mooiplaas spotte. Ongetwijfeld ook een van de Big Tuskers.
Op afstand lijken alle big tuskers op elkaar. Mashagadzi heeft een symmetrisch stel slagtanden. Duke, N’wendlamuhari en de Reus van Mooiplaas hebben dat minder. Om bij deze drie een verschillende identiteit te ontdekken is lastig. De stand van de slagtanden is weliswaar bij alle drie de stieren asymmetrisch, maar de kijk erop is afhankelijk van de stand hoe de bull zijn kop houdt. Misschien is het hetzelfde dier, dat iedere toeschouwer een eigen troetelnaam gegeven heeft. Elk van hen is in ieder geval een imponerende old tusker.
old tuskers never die
De oudjes worden dus niet vergeten in het Krugerpark. Sterker nog, ze zijn prominent aanwezig en krijgen vanwege hun respectabele leeftijd (en slagtanden) extra aandacht. Old Tuskers never die in het Krugerpark lijkt hier dan ook wel van toepassing.