Olifants

Vandaag staat 'Olifants' op het programma, een Rest camp 50 kilometer ten noorden van Satara en tevens de naam van de rivier die daar langs stroomt.

De standplaats van Hennie, onze door het Krugerpark rondreizende correspondent, is inmiddels Olifants. Rustplaats Olifants is zo ongeveer het meest centrale kamp in het Kruger, tussen Satara en Letaba in. Het is 2 november.

Vandaag staat ‘Olifants’ op het programma, een Rest camp 50 kilometer ten noorden van Satara en tevens de naam van de rivier die daar langs stroomt. Op de heenweg komen we een kudde van honderden buffels tegen, die we een poos aandachtig hebben gadegeslagen. Heel bijzonder! Het valt me op dat ieder dier met zijn karakteristieke kop een eigen identiteit lijkt te hebben.
Camp Olifants heeft een mooie picknickplaats, waar de rivier langs meandert en door het prachtige landschap snijdt. We zien er veel grote vogels: de witruggier, de visarend, een wahlbergsarend en de Afrikaanse nimmerzat. Ze komen stuk voor stuk allemaal op de visrijke rivier af.

Volgens Liesbeth is de winkel bij Olifants vernieuwd, tijd voor souvenirs. Shoppen dus!

op het Krugerpad

Op de terugweg werden we plotseling gevolgd door twee flinke olifantenstieren met wapperende oren. Volgens Marjo was er niks om ons zorgen over te maken, maar stiekem waren Suus en ik toch een beetje bang. We waren blij weer mooi op tijd en heelhuids bij het huisje te aan te komen. Marjo gaat elke dag om half 6 nog even naar Nsemani, een dam in de buurt van ons Rest Camp, want daar is volgens hem altijd wel wat te beleven. Om de beurt gaan we een keer mee. Gisteren was Herman meegegaan en hij kwam terug met prachtige foto’s van enkele grote Zuidelijke hoornraven.

Afhankelijk van de hoogte van het waterpeil aan de Nsemani dam kun je vanaf de asfaltweg redelijk dichtbij het water komen en heb je een goed zicht op nijlpaarden in het water en waterbokken aan de oever. Bovendien is het een geschikte plaats om ijsvogels, reigers en plevieren te spotten. In en om de plas is altijd wel wat te beleven. Het is een favoriete drinkplaats voor olifanten, wildebeesten, zebra’s, waterbokken, bij gelegenheid een verlegen nyala en vaak een leeuw of een luipaard.

Het volgende korte filmpje van badende olifanten bij de Nsemani dam, heb ik van internet geplukt.

Wat verder prachtig was, was de zonsondergang bij Olifants waar ik nog snel even een paar foto's van heb gemaakt.

richting avondrood

Vandaag was ik aan de beurt om met Marjo mee te gaan. Heel leuk was het om te zien dat er drie jonge nijlpaarden aan het stoeien waren. Ze renden elkaar achterna en plonsden speels het water in en uit. Het zijn dan ineens heel koddige dieren met hun kleine staartjes. Tot dan toe had ik nijlpaarden alleen passief in het water zien liggen of rustig aan de kant zien staan als goedaardige, wat slome, dikke lobbussen. Wat verder prachtig was, was de rozerode zonsondergang waar ik nog snel even een paar foto’s van heb gemaakt.

Sinds de 1ste november, het begin van de zomer hier, hoeven we pas om half 7 binnen de poorten van het kamp te zijn. Dat geeft wat extra tijd in het park op juist een mooi gedeelte van de dag. Het eten stond klaar en konden meteen aan tafel. Echt vakantie.

Tot zover weer onze belevenissen in het Krugerpark. Bij toeval ontdekte ik dat er in een winkelcentrum dat Wifi beschikbaar is, dus kan mijn verslag de lucht in. Tot de volgende keer.