Oranje Royals – beesten versie
Omdat dit de 100-ste publicatie is op deze Krugersite en vanwege de kroningsdag op 30 april krijgt deze aflevering een speciaal oranje tintje in een ‘Oranje Royals beesten versie‘.
prinses Maxima
De Koninginnepage is een grote, maar in Nederland vrij schaars voorkomende vlinder. Deze vliegende schoonheid profiteert van de steeds warmer wordende zomers en breidt zich de laatste jaren in noordwaartse richting uit. Daarmee wordt ze ook in Nederland tegenwoordig wat vaker gesignaleerd dan vroeger het geval was. De vlinder kenmerkt zich door een bonte tekening en twee opvallend fraaie fel oranje staartstippen. Het is een van de grootste vlinders die in Nederland en België voorkomt. Met haar relatief grote vleugel spanwijdte van wel 75 mm. is het een opvallende verschijning in de natuur. Volgens de vlinderverkiezing, die onlangs is uitgeschreven door het radioprogramma ‘Vroege Vogels‘ en de Vlinderstichting heeft de Koninginnepage met zijn oranje stippen een nummer één notering gekregen als de mooiste vlinder.‘Het is een afscheidscadeautje voor Koningin Beatrix en tevens een welkom voor Koningin Maxima,’ aldus het commentaar van de Vlinderstichting. ( bron: Trouw, maandag 29 april 2013 ). Het charmante maar kwetsbare beestje pas daarmee goed in de Oranje Royals beesten versie.
Het voorstadium van deze ‘koninklijke’ vlinder mag er als exotisch bontgekleurde rups overigens ook wel zijn. Misschien moeten we deze oranje gespikkelde rups vandaag, één dag voor de officiële kroningsceremonie, reserveren voor Maxima. Hiermee wordt dan haar huidige ‘voorstadium’ als koningin wellicht toepasselijk weergegeven, waarbij haar ondertussen de tijd wordt gegevenom zich in alle rust te kunnen ontpoppen als een echte koninklijke Koninginnepage. De koninginnenpage kent net als alle vlinders een volledige gedaanteverwisseling. Als de rups het ei verlaat is het dier erg klein en zwart van kleur met een helder witte vlek op de rug. Dit ‘vogelpoepje’ dient ter camouflage en komt ook voor bij andere rupsen uit het geslacht Papilio waartoe de koninginnenpage behoort. De belangrijkste vijanden van rupsen zijn namelijk vogels, en vogelpoep staat bij geen enkele vogel op het menu. De jonge rups verandert in verschillende stapjes naar een grote rups
prins Willem-Alexander
Op zoek naar een geschikt oranje dier, waarmee Willem-Alexander, gelieerd zou kunnen worden, blijkt er, na enig speurwerk, nog nog heel wat oranje in de dierenwereld voor te komen. Garnalen zijn oranje en ook de kreeft is behoorlijk oranje-achtig. De garnaal oogst als culinaire amuse veel succes en de kreeft weet zich voor veeleisende fijnproevers, als piéce de resistance, verzekerd van een prominente plaats aan de dis, maar verder ontbreekt het bij deze schaaldieren aan koninklijke allure. De leeuw, ja die scoort weer wel op dit gebied, maar die is dan helaas niet echt oranje.
Verder bestaan er – koninklijk of niet – echt oranje apen! Op 23 november 2012 is er in Burgers Zoo, na 30 jaar weer, een knaloranje brilhangoer geboren. Dat is een zeldame gebeurtenis. ‘Langoer’ komt uit het Hindi – een Indische taal – en betekent ‘lange staart’. Deze zeldzame apensoort met zijn lange staart is bij de geboorte oranje. De oranje baby’s krijgen pas later hun gebruikelijke donkergrijze kleur. Ze komen voor in de regenwouden van Thailand, Myanmar en het Maleise vasteland. Maar er zijn meer oranje apen. Op Costa Rica komen oranje brulapen voor. Brulapen zijn – in het algemeen – bekend om de luide, diepe brullen die de mannetjes uitstoten. Verder zijn deze luidruchtige mannetjes polygaam en de meeste soorten planten zich het gehele jaar door voort. Daarmee zijn deze dieren misschien geen passend icoon voor de oranje-royals. De toekeomst zal dat moeten uitwijzen. De Orang-Oetang van Borneo dan wellicht?! Borneo orang-oetans zijn de grootste boombewonende zoogdieren. ‘Orang’ betekent in het Indonesisch ‘mens’. Het Maleisische woord ‘hutan’, waar ‘oetang’ van af stamt betekent ‘bos’. Een Oerang Oetang is dus een ‘bosmens’ of ‘natuurmens’. Oranje in naam en oranje in zijn majesteitelijke verschijning. Weliswaar geen hermelijnen mantel, maar een prachtige, oranje vorstelijke vacht met een voorname koninklijke uitstraling. Naar mijn mening zou menig rechts liberale republikein zich moeten kunnen vinden in deze ‘oranje royals beesten versie’. Toch blijkt het uiteindelijk nog behoorlijk lastig te zijn om een passende oranje royal onder de dieren voor de kroonprins te vinden.
Voor de kroonprins ben ik uiteindelijk maar in de sprookjeswereld gedoken.
de kikker koning
De Kikkerkoning is een sprookje dat bewaard is gebleven dankzij de gebroeders Grimm. De eigenlijke naam is De Kikkerkoning of de IJzeren Hendrik. De gebroeders vonden dit sprookje zo belangrijk, dat ze het op nummer 1 in hun verzameling gezet hebben.
Het verhaal gaat als volgt:
Een prinsesje gaat als het warm is vaak spelen bij de koele bron onder de oude lindeboom in het donkere bos bij het kasteel. Ze heeft een gouden bal die ze bij het spelen omhoog gooit en weer opvangt. Op een dag valt de gouden bal in de diepe bron. Een kikker hoort haar huilen om het verlies van de bal en is bereid hem eruit te halen. Hij wil geen goud of sieraden als beloning, maar de vriendschap van de prinses.
Als ze belooft de kikker naast haar aan tafel en in bed te laten, pakt hij de bal. De prinses rent echter met haar bal naar huis zonder de kikker mee te nemen. De volgende dag klopt de kikker aan bij het kasteel. Eerst wil ze de kikker niet binnenlaten, maar haar vader vindt dat ze de belofte moet inlossen. Ze eet met tegenzin samen met de kikker van haar gouden bordje en haar vader dwingt haar de kikker mee te nemen naar haar slaapkamer. De kikker verandert na een kus ( in de oorspronkelijke versie als ze hem tegen de muur smijt ) ten slotte in een prins op wie ze verliefd wordt. Een heks had hem veranderd in een kikker en alleen de prinses kon hem bevrijden uit de bron. De volgende dag arriveert een koets, getrokken door acht witte paarden met witte struisveren op hun hoofd. De prins neemt zijn prinses mee naar zijn rijk. Tijdens de rit horen ze harde knallen. De koetsier is trouwe Hendrik, de knecht van de prins van voor zijn betovering. Hij heeft jarenlang drie ijzeren banden over zijn hart gedragen, om te voorkomen dat het van verdriet zou breken. Uit vreugde voor het verbreken van de betovering en het zien van de gelukkige prins springen deze banden kapot. A fin, eind goed, al goed….zoals het in een goed sprookje betaamt.
Tot slot, veel plezier met deze oranje royals beesten versie en het vieren van de Kroningsdag.
P.s. er bestaat nog wel een oranje kikker, maar dat is een gifkikker!