Voor het huishouden van onze hut op het kamp hebben we – in goed onderling overleg – een broederlijke taakverdeling ontworpen. Marjo rijdt, doet boodschappen en kookt, ik blog. Wat kan het leven toch simpel zijn. Voor iedere hut op kamp Satara staat, naar goede Zuid-Afrikaanse gewoonte, standaard een ‘braai’. Ook bekend als een BBQ. Om onze ecologische voetafdruk zo minimaal mogelijk te maken, wordt ons vlees op de braai van welwillend medewerkende buren geroosterd. Net zoals een koekoek in de natuur het nest van de buren gebruikt. Marjo is daar heel handig in; hij maakt een praatje met de buren en even later liggen de sukade-lapjes of de braadworst boven het houtskool vuurtje van de buren te sudderen – eigenlijk een soort ‘braai-pooling’ dus. Hij kookt – overigens vrij verdienstelijk – een eenvoudige doch voedzame maaltijd. Zo overleven wij, in pais en vree, hier op de Zuid Afrikaanse savanne en kan iedereen, naar eigen goeddunken, ons op het wereld wijde web volgen.

Bij Ratel Pan bird hide is er wat meer te beleven, zeker voor vogelliefhebbers.- IMG_3006Vanmorgen op weg naar Ratel Pan bird hide. Deze hide is een van de vele in de bush beschermde en verdekt opgestelde plaatsen  van waaruit vogels en andere dieren te observeren en fotograferen zijn, zonder dat ze gestoord worden in hun natuurlijk gedrag. Het is een ongeschreven wet om in een bird-hide stil te gaan zitten kijken of fotograferen. Over het algemeen houdt iedereen zich daar aan. Het is een ideale plek om alles wat voorbij komt rustig op je gemak te gaan zitten bekijken. Er is vaak van alles te beleven. Zo schieten er ineens twee honingdassen door het hoge gele gras. Honingdassen zijn, wat mij betreft, voor eeuwig verbonden met de nachtelijke ontmoeting in onze keuken. De natuur in deze regio toont zich tijdens onze tocht tamelijk ‘leeg’  – met weinig wildlife – en sober met grote droge en schrale vlakten.  Wel valt ons een groepje fraai gekleurde parelhoenders op, in uitstekende conditie. Bij Ratel Pan bird hide is er wat meer te beleven, zeker voor vogelliefhebbers. Maar veel zoogdieren komen ook hier op het drinkwater af. We zien een hele groep sierlijke gazellen die op het malse gras en de makkelijk verteerbare planten aan de waterkant afkomen.

Bij Ratel Pan bird hide is er wat meer te beleven, zeker voor vogelliefhebbers. IMG_3046

Bij Ratel Pan bird hide is er wat meer te beleven, zeker voor vogelliefhebbers. IMG_3045

Verder schuifelt er een patrijs ( links ) op zijn korte pootjes voorbij, en hopt er een hop ( rechts ) door het gras.

Voor vogelliefhebber en vogelkenner Gerard Kaal hierbij een zichtbaar bewijs dat wij wel degelijk ook op onze gevederde vrienden letten en daar bij Ratel Pan bird hide uitgebreid de tijd voor nemen.

Zeker in een droge rond drinkplaatsen als Ratel Pan bird hide is in droge perioden ook veel wildlife activiteit te verwachten. IMG_3034periode, waarin regen lang op zich laat wachten, is er rond drinkplaatsen als Ratel Pan bird hide ook veel wildlife activiteit te verwachten. Er kan zo maar een olifant langs komen of een hele groep van 40 tot 60 exemplaren. Waterbuffels, zebra’s, giraffen, alles komt dan, meestal vlak voor zonsondergang, bij elkaar. Aan de rand van een groot meer, waar plaats genoeg is, lopen de verschillende soorten elkaar niet in de weg en verloopt het grote drank-gelag zeer orderlijk. Totdat dorstige leeuwen de orde komen verstoren. Dan is het gedaan met de rust, want dan is alles en iedereen alert. Olifanten maken daarbij het nog meeste spektakel tijdens de bad- en spuitpartijen met hun slurven. Ook plassen en poepen ze ongegeneerd in het water zonder dat daar bezwaar tegen gemaakt wordt door de andere dieren. Wat zijn die ‘wilde’ dieren toch verdraagzaam ……