Sri Lanka

Een voorschot – in de vorm van enkele shots van de documentaire uit Sri Lanka – op de documentaire  Oerkracht uit het wild, die in de serie Leven in de frontlinie op de televisie gaat komen. De documentaire  die nog in de maak is – van het filmteam van PLUKMEDIA gaat over het human-elephant conflict in Sri Lanka.

In een vijfdelige documentaireserie brengen filmmakers Annegré Bosman en Mildred Roethof wereldwijd vrouwen en mannen in beeld die ten strijde trekken om te vechten voor hun ideaal. Sommigen met gevaar voor eigen leven, om onrechtvaardigheid, geweld, uitbuiting of onderdrukking tegen te gaan. Om te strijden voor het behoud van de natuur of gelijke rechten voor elk mens. “Er zijn negen kogels waarvan we er maar drie weg konden halen.” Dierenarts Vijitha Perera en olifantendeskundige Marjo Hoedemaker, vrienden van de olifant, zetten zich in voor olifanten die slachtoffer zijn van het mens-olifant conflict. Ooit was de Aziatische olifant de grootste bondgenoot, nu is hij voor veel Sri Lankaanse boeren een vijand. In beide kampen vallen geregeld slachtoffers, gemiddeld 130 olifanten en 65 mensen per jaar. Het leefgebied van zowel de mens als het wilde dier wordt steeds kleiner, waardoor paden regelmatig gekruist worden. In een zoektocht naar voedsel worden huizen en oogsten vernield, hetgeen tot catastrofale gevolgen leidt voor mens en dier.

Marjo Hoedemaker assisteert dierenarts Vijitha Parera in Sri Lanka

Marjo Hoedemaker assisteert dierenarts Vijitha Parera in Sri Lanka met de transmitter van het GPS zoeksysteem om dieren in de wildernis met een zogenaamde ‘collar’ om te traceren.

Er wordt een doodzieke moederolifant gevonden met een baby olifantje, Sri Lanka
Er wordt een doodzieke moederolifant gevonden met een baby olifantje, dat niet bij haar weg wil. De dierenarts met zijn team ontfermt zich om de moeder.

Het baby olifantje wordt meegenomen naar het Elephant Transit Home, Sri Lanka

Het baby olifantje wordt meegenomen naar het Elephant Transit Home, waar het dagelijks melk krijgt en opgevoed wordt om wanneer het olifantje voldoende op eigen benen kan staan, terug in de natuur wordt losgelaten.

 

Kijk voor meer informatie over Oerkracht uit het wild op een vorige blogaflevering en voor informatie over het Elephant Transit Home op deze blogaflevering.