In het Nationaal park Virunga worden veel diersoorten die in leefgebied worden aangetast, beschermd. Het meest bekend zijn de extreem zeldzame berggorilla's.

Nationaal Park Virunga is een nationaal park in het oosten van de Democratische Republiek Congo, tegen de grens met Oeganda en Rwanda. Het park is een thuis voor de berggorilla en werd in 1925 in het toenmalige koloniaal gebied Belgisch-Kongo gesticht als Nationaal Albert Park ( naar koning Albert I van België ) en was daarmee het eerste nationaal park van Afrika.
In het Nationaal park Virunga worden veel diersoorten die in leefgebied worden aangetast, beschermd. Het meest bekend zijn de extreem zeldzame berggorilla’s. Over een oppervlakte van 7.800 vierkante kilometer strekt het zich uit van het vulkanische Virunga-gebergte in het zuiden tot het Rwenzori-gebergte in het noorden en het omvat daarbij de volledige westelijke oever van het Edwardmeer.

In 1979 is Virunga door UNESCO op de werelderfgoedlijst geplaatst. In 1994 werd de status veranderd naar ‘bedreigd’. Met name stroperij en illegale houtkap voor de productie van houtskool vormen een grote bedreiging. Ook werd het park tijdens en na de Congolese Burgeroorlog door rebellen gebruikt als toevluchtsoord.

DIT JAAR – 2014 – IS DE DOOR MEERDERE FILMFESTIVALS BEKROONDE FILM VERSCHENEN

In augustus 2008 werd de Belgische prins Emmanuel de Merode aangesteld als parkdirecteur. Hij leidt een team van ongeveer 700 gewapende parkwachters. Het Virunga National Park, diep in de oerwouden van oost Congo, is een van de meest bio-diverse plaatsen ter wereld en het thuisland voor de laatste berggorilla’s. In deze wilde, maar betoverende omgeving, beschermt een klein strijdbaar team van parkrangers, samen met een ex-kindsoldaat die ranger werd, een verzorger van gorillawezen en een Belgisch conservator, dit werelderfgoed gebied tegen gewapende milities, stropers en de duistere machten die vechten om het beheer van Congo’s natuurlijke rijkdommen.

Wanneer de nieuw geformeerde M23 rebellen groep in mei 2012 de oorlog verklaart, bedreigt een nieuw conflict de levens en de stabiliteit van iedereen en alles waar het rangerteam zo hard voor gewerkt heeft. In juni 2013 bevestigde het Werelderfgoedcomité de status van bedreigd erfgoed. De bedreiging van officiële zijde nam toe, wanneer de Congolese regering vergunning verleende aan het Britse bedrijf SOCO International om in een deel van het park onderzoek naar oliewinning uit te voeren.
Op 15 april 2014 werd Emmanuel de Merode in een hinderlaag gelokt en door een groep gewapende mannen beschoten. Zwaar gewond werd hij overgebracht naar het hospitaal van Goma.

De film VIRUNGA ( 2014 ) is een ongelooflijk verhaal over een groep dappere lieden, die hun leven op het spel zetten voor een betere toekomst van een door de wereld vergeten deel van Afrika en een aangrijpend relaas over de realiteit van het leven in Congo.