P1070299It looks it will be al wild Chistmas at Kruger this year. In de aanloop naar kerst is staat de temperatuurmeter in het Zuid-Afrikaanse op 38 graden. Bij deze hitte worden de overal in het park verspreide drinkplaatsen druk bezocht. Uren brengen Marjo en Liesbeth door aan deze waterpartijen. Er is dan van alles te zien en te beleven. Het motto daarbij is het ‘afwachten’. Olifanten komen af en aan, drinken, badenen maken kennis met elkaar. Ondertussen spelen zich dan de prachtigste wildlife-scenes af.

Marjo aan het woord achter de pc van Christa von Elling, de pr-medewerkster van het park in Mopani:

“Vorig jaar, in januari 2011, was ik nog super blij wanneer ik 10 tot 15 bullen ( olifantstieren ) bij elkaar zag. Begin deze week zag ik er 30 en deze morgen ruim 40! Een hele kudde was aan het eten, drinken, rondbadderen in de modder en aan het spelen met water. Een prachtig schouwspel. Mooi om in een groepspel het sociale kudde gedrag van onderdanigheid en dominantie in de vrije natuur te zien. Een mooi gezicht is ook, wanneer ze, in de ontmoeting aan de drinkplaats, elkaar hartelijk begroeten.”

“Aan het water is het steeds een komen en gaan van alle soorten wild. De tientallen harems met zebra merries, die er drinken trekken de die hengsten aan. In hoog opstuivende zandwolken vechten de hengsten onderling om in de gunst van een van de merries te komen, waarbij ze op niet mis te verstane wijze op hun strepen kunnen gaan staan. Ze kunnen daarbij gemeen trappen en bijten. Of die voortplantingsdrift van de zebra’s ook tot vruchtbaarheid komt, is nog niet te zeggen, in ieder geval strijken wel de eerste ooievaars neer aan de waterkant. En veel struisvogels. Een struis koppel heeft het helemaal voor elkaar: met 10 kuikens van zo’n 80 cm hoog in hun kielzog, paraderen ze parmantig in het rond.”

roan antilope download (1)“Helemaal enthousiast ben ik wanneer er zomaar twee Roan antilopen aan de waterkant voorbij komen wandelen. De Roanantilope heeft een voorkeur voor gebieden waar weinig andere herbivoren voorkomen. Het bekend dat deze antilope zich zelden ver van water waagt. Hij zoekt vaak een paar keer per dag een drinkplaats op, maar ze worden toch maar zelden waargenomen. Burgers-Zoo heeft, als enige dierentuin in Nederland, deze paard-antilopen, zoals ze op zijn Hollands heten, in haar collectie. In het wild zijn ze erg zeldzaam. Hier in het Krugerpark lopen er naar schatting in het totaal slechts 40 van rond. De vacht kleurt geelbruin in het noordelijke leefgebied in Afrika, grijsachtig in het zuiden en rossig tot donkerrood in vochtiger streken. Ze lijken de zwart-wit gezichtmasker te dragen, door die opvallende tekening zijn ze goed herkenbaar en te onderscheiden van andere paardantilopen. Ze worden ook wel basterdgemsbok genoemd en de nauwste nog levende verwant is de sabelantilope.”

“In de buurt van Shipandane night hide sluipt er al sinds enkele dagen een panter rond. In deze night hide hebben wij in oktober nog een avontuurlijke nacht doorgebracht: een enorme olifantenbull verraste ons met een onverwacht nachtelijk bezoek. Kijk voor dit verhaal op berichten over onze Shipandane night hideWe zitten hier nu regelmatig met onze verrekijker op de uitkijk. Ook vandaag wandelt de panter weer heel relaxed over de dam voor het water, waarin nogal wat nijlpaarden en krokodillen zitten. Onder aan de dam langs de waterkant waggelt niets vermoedend een varaan van zo’n 1,5 meter lang. Varanen zijn de grootste vertegenwoordigers van hagedissen. De naam ‘varaan’ komt van het Arabische woord ‘El Ouaran’, dat ‘hagedis’ betekent. Toen de panter hem in de gaten kreeg was het snel gedaan met de varaan. Een sprong, een beet en vervolgens vertrok de panter heel relaxed, zoals die gekomen was, triomfantelijk met het beest in zijn bek weer de bush in. Kerstmis of niet, in de wildernis kraait daar geen haan naar.”

“Verder is er in het Conferentie Centrum van Mopanie – waar ik ook de pc van Christa von Elling gebruik – momenteel een tentoonstelling over natuurbescherming. Het is een mooi verzorgde tentoonstelling met schedels en huiden van diverse dieren, prachtige foto’s ook. Veel aandacht is er besteed aan het onder de aandacht brengen van de illegale stroperij, die in toenemende mate zorgen baart. Er staan voetvallen opgesteld om olifanten, neushoorns en nijlpaarden in de laten trappen. Die enorm krachtige klemmen zijn echte martelwerktuigen en rampzalig voor alle wild dat er in terecht komt.”

“Dagelijks wordt er een lezing gegeven door een slangenexpert. Levende, zeer giftige slangen vormen daarbij het aanschouwelijke lesmateriaal. Nu zijn dat bepaald niet mijn meest favoriete troeteldieren. Ik zit dan ook niet direct te popelen om me als eerste aan te melden wanneer de man een vrijwilliger vraagt voor een experiment. Heel leerzaam, allemaal, dat wel. Regel één op gebied van overlevingskansen wanneer zo’n gifslag je pad kruist is: je hoofd koel houden. Praktisch betekent dat dood-stil te blijven staan en vooral niet bewegen. Het komt allemaal neer op stalen zenuwen! Koelbloedig geeft de ranger een demonstratie. Vlak voor zijn voeten laat hij hij een super giftige adder los. Het dier glijdt doodgemoedereerd over zijn schoen. Hij kent natuurlijk de wetten van dit soort wild in de natuur en blijft onbeweeglijk stil staan. Weer wat geleerd, maar mij niet gezien!”