Marjo en Liesbeth hebben hun touch-down op Neerlands frisse bodem al weer enkel dagen achter de rug. Met die landing maakten zij ook een forse temperatuur sprong naar beneden. Die kelderde na ongeveer 8 uur vliegen met zo’n 50 graden. Het is dus nu weer stamppot met worst bij de kachel in plaats van de braai in de open lucht. Maar niet voor lang. Aanstaande woensdag stapt Marjo opnieuw, nu met Fred Vis en René Peters, in de zilveren vogel richting Johannesburg. Fred is al vaker mee geweest op een Kruger-fotosafari. Voor René gaat een al lang gekoesterde wens in vervulling, als boswachter heeft hij een levenslange ervaring met natuur observatie. Hoewel hij nu in ‘den vreemde’ komt, er zal hem vast niet veel ontgaan.

Het is nog even een verassing wat hen te wachten staat deze keer. In ieder geval de na-weeën van een behoorlijk heftige watervloed. De hevige regenval in het noorden heeft de rivieren in het park flink buiten hun oevers doen treden en in hun stroom afwaarts richting Indische oceaan hebben ze het een en ander meegesleurd. Kamp Shingwedzi is door de wateroverlast nu nog gesloten. Alle toegangspoorten van het park zijn al wel weer opengesteld. Al met al is het afwachten wat het Krugerpark voor de drie in petto heeft.

Hierbij eerst nog een foto reportage van de afgelopen zes weken van Marjo en Liesbeth.

Dan is nog ander – (r)evolutionair – nieuws.

Van Zoo naar Kruger, van Kruger naar Zoo, van Zoo naar Zuid-Amerika en weer naar Zuid-Afrika en Zoo voort….. om het heen en weer van te krijgen. Het vice versa Zoo & Kruger wordt deze zomer aangenaam onderbroken. Marjo heeft van Wereldcontact Reizen BV een uitnodiging gehad om als dierenspecialist een drieweekse reis naar Equador en de Galápagos eilanden te begeleiden.

In de voetsporen van Darwin.
De Galápagos eilanden – een eilanden groep ter hoogte van de evenaar in de Stille Oceaan op ongeveer 1.000 km voor de westkust van Zuid-Amerika en staatkundig behorend bij Ecuador – zijn bekend geworden door de Engelse onderzoeker Charles Darwin. Charles Robert Darwin ( 1809 / 1882 ) was een Engels autodidact op het gebied van natuurlijke historie, biologie en geologie. Darwin ontleent zijn roem aan zijn theorie dat evolutie – het idee van een ‘natuurlijke ontwikkelingsgang’ in plaats van ( of binnen ) een ‘schepping’ – van soorten wordt gedreven door natuurlijke selectie. Het bestaan van evolutie werd nog tijdens zijn leven binnen een groot deel van de wetenschappelijke gemeenschap geaccepteerd. De acceptatie van natuurlijke selectie als aandrijvend mechanisme liet langer op zich wachten en is tegenwoordig onomstreden.

Tijdens een onderzoeksreis met het schip de Beagle (1831-1836) bezocht Darwin Zuid-Amerika, Australië, het zuiden van Afrika en diverse eilandengroepen in de Grote en Indische Oceaan, waaronder de Galápagos eilanden. De reis van de Beagle duurde uiteindelijk bijna vijf jaar. Darwins werk zorgde voor een revolutie binnen de wetenschap, maar had ook invloed op maatschappij, filosofie en religie. De acceptatie van evolutie zette de mens neer als een diersoort, onderdeel van de natuur, in plaats van een boven de natuur staande levensvorm. Dat de mens van de aap afstamt is een karikatuur van het idee dat de mens en de ‘mensapen’ een gemeenschappelijke voor ouder hebben: de mensaap. Samen met de erfelijkheidsleer van Mendel vormt Darwins evolutietheorie tegenwoordig de basis van alle biologische kennis. ( bron: Wikipedia )

Marjo vertrekt maandag 6 mei, naar verluid zal hij sneller terug zijn dan Darwin, maar we houden de blogvolgers op de hoogte.