kamp Letaba

Verder zijn we 2 keer gestopt voor een prachtige kameleon, of te wel 'verkleurmannetjie'.

Het is vrijdag 8 november en vandaag staat het Afrika museum op het programma. Het Afrika museum is in kamp Letaba, dat is het oudste Rest Camp van het Krugerpark. Onderweg van Mopani naar Letaba – dit is nog bijna 100 km verder naar het zuiden – konden we heel even uitstappen. Een ‘uitklimplek’ heet dat op z’n Zuid-Afrikaans. Hier  zien we onder een brug weer enkele krokodillen van formaat liggen zonnebaden. We meenden te zien, dat 1 krokodil maar 3 poten had en vroegen ons af hoe hij zich van het droge naar het water kon verplaatsen. Even later kwam er beweging in en bleek hij toch geen poot te missen. Verder zijn we 2 keer gestopt voor een prachtige kameleon. In de meer tot de verbeelding sprekende Zuid-Afrikaanse taal heet hij: ‘verkleurmannetjie’. Hoewel je op die plaatsen de auto niet mag verlaten, gaat Marjo er toch uit om de diertjes veilig op een takje naar de overkant van de weg te brengen. Ze zijn namelijk niet zo vlug en op het hete asfalt trekken steeds een poot op om die te laten afkoelen. Zo worden ze regelmatig het slachtoffer van het gemotoriseerde verkeer op de Krugerpaden. Ze worden namelijk nogal eens platgereden op het asfalt.

Afrika museum

Het Afrika museum, waar het leven van de 7 beroemdste olifantstieren van het park the-magnificent-seven in beeld is gebracht.

Rest Camp Letaba ligt in een mooie lommerrijke omgeving. Daar is het Afrika museum, waar het leven van de 7 beroemdste olifantstieren van het park the-magnificent-seven in beeld is gebracht. Wat een enorme slagtanden kunnen die dieren krijgen! Wij vielen erbij in het niet. De slagtanden van deze zeven reuzen worden prachtig tentoongesteld. Daarbij kunnen een uitgebreide levensbeschrijving van deze dieren lezen. Daaruit blijkt het ontzag en enorme respect, dat de rangers uit die tijd voor deze ‘big tuskers’ hadden. Op één na zijn alle zeven de olifanten een natuurlijke dood gestorven. Daarnaast beschikt het museum over een kompleet olifantenskelet. Ook wordt er een collectie schedels tentoongesteld van de meeste diersoorten die we in levende lijve hebben gezien. Al met al geeft het Afrika museum een mooie illustratie van de geschiedenis van het leven van deze olifanten in het park. Hoewel het ondertussen een gedateerd beeld is dat in het Afrika-museum gepresenteerd wordt, is het toch zeker wel een bezoekje waard.

Na de picknick zijn we naar huis gegaan en hebben allemaal een poosje gezwommen in het zwembad achter ons huis. Er dienden zich enkele gekleurde Zuid-Afrikanen aan die graag zwemles van ons wilden. Ze waren leergierig en maakten snel vorderingen. Ze waren erg dankbaar en zeiden : “God bless you” en vroegen of we de volgende dag weer kwamen. Gelijk hebben ze om kansen te benutten. Het was weer een leuke dag.