caring cats

Caring cats Katachtige moeders in de natuur doen dat overigens niet zo draconisch als het lijkt. Katachtige krugerpark Wildlife Leeuwen Kat.Caring cats – Als reactie op de alom populaire en ‘overdreven’ knuffel- en vertroetelopvoeding door jonge ouders van hun kleine prinsjes en prinsesjes, propageren de nieuwe pedagogen en psychologen tegenwoordig de ´leeuwinnen-moeder-methode´. Een beetje kort door de bocht betekent het, dat het kleine grut op tijd bij hun nekvel genomen moet worden! Verwende en ongehoorzame kinderen worden onuitstaanbare volwassenen is daarbij de gedachtegang. Drastische maatregelen nemen is het recept voor de kids, die niet willen luisteren.’Katachtige moeders’ in de natuur doen dat overigens niet zo draconisch als het lijkt. Met hun bek, die ook moorddadig wreed kan zijn, dragen zij hun hulpeloze welpjes teder bij hun nekvel om hen in veiligheid te brengen. Een klaar-over dus, die zich ( met hand ) en tand inzet voor het welzijn van hun kroost.

Het is in de natuur heel vertederend te zien hoe deze leeuwin haar pasgeboren welpje helpt oversteken op een van de ongebaande paden in het Krugerpark. Hermann Rafalzik laat dat prachtig zien in zijn video, die in mei 2015 opgenomen is op de weg van Crocodile Bridge naar Malelane Gate.

leeuwinnen moeder

Een leeuwin is ongeveer 3,5 maand drachtig en kan tot wel 4 welpen tegelijk ter wereld brengen. Een nest van 2 of 3 komt het meest voor. De moeders van de jonge welpjes sluiten zich bij tussenpozen aan bij hun soortgenoten. De meeste tijd echter blijven ze in de buurt van hun jongen. Ongeveer 6 weken worden de welpjes in de dichte bush verborgen gehouden totdat zij oud genoeg zijn om zich bij de groep aan te sluiten. Tijdens deze 6 weken drinken de welpen uitsluitend moedermelk . Ze zijn dan in alle opzichten volledig afhankelijk van mammie.

hulpeloze welpjes

Zij beginnen met vlees te eten wanneer ze ongeveer 6 weken oud zijn. De welpjes worden daarna zeker nog 6 maanden door de moeder verzorgd. Tot hun 2e levensjaar zijn ze afhankelijk van de moeder. Leeuwinnen-moeders in een groep verzorgen elkaars nakomelingen. Dit sociale gedrag is echter in de praktijk minder onbaatzuchtig dan het lijkt. Leeuwinnen verzorgen namelijk alleen het kroost van hun meest nabije familieleden; de kinderen van dezelfde vader. De kleintjes van verdere familie jagen ze weg, evenals wanneer die welpen ouder zijn dan haar eigen welpen.

Caring cats Katachtige moeders in de natuur doen dat overigens niet zo draconisch als het lijkt. Katachtige krugerpark Wildlife Leeuwen Kat.

 

Wanneer er onverhoopt een nest verloren gaat, zijn de leeuwinnen binnen een week opnieuw vruchtbaar. Anders kunnen zij weer drachtig worden wanneer de welpen minstens anderhalf jaar oud zijn. In situaties waarin de moeder haar jongen niet kan verzorgen zal ze haar jongen glashard in de steek laten. Hier geldt de wet van de jungle: the survival of the fittest! Moeders dienen zelf in topconditie te zijn en te blijven om te overleven. Wanneer de zorg voor de welpen ten koste gaat van haarzelf zal dat onvermijdelijk de dood voor zowel moeder als kind tot gevolg hebben.

Zowat het meest vertederende en aandoenlijke dat je als bezoeker van het Krugerpark kunt meemaken, is een leeuwin met haar jongen te zien. Je moet geluk hebben. Maar dat het bestaan voor een leeuwenfamilie zo onverbiddelijk hard is realiseer je je nauwelijks bij het aanschouwen van zoveel pril geluk. Ik vermoed ( mag althans toch hopen ) dat de heren/dames opvoedkundigen nou ook weer niet een ‘survival of the fittest’ voor ogen hebben, wanneer ze het over de ‘leeuwinnen-moeder-methode’ hebben.