hup-saké

Hupsa – hupsa – hupsakee is een puur Hollandse aansporing om te springen of te dansen. Als uitbreiding lijkt het ook te gebruiken om een saké achterover te slaan. In Japan is saké een favoriet drankje bij  ceremoniële aangelegenheden. Het heeft zelfs de status gekregen van ‘nationaal drankje’. Het is rijstwijn, die warm wordt gedronken. Overigens is het een knap sterke versnapering die onverdund 18% tot 20% alcohol bevat. Het is wellicht daarom dat het in kleine bekertjes gedronken wordt. Maar vele kleintjes tezamen hebben niettemin een duizelingwekkende en vaak creatieve uitwerking – ook op de geest en het bewustzijn van de meestal ‘nuchtere’ Japanners.
Het lumineuze idee van een zwembad voor olifanten is vast in dergelijke omstandigheden tot stand gekomen tijdens een zoo-directievergadering: “Good idea sir, a swimming pool for the elephants! En hup-saké!”

 
Shizuoka ligt aan de voet van het Fuji gebergte en heeft een inwoneraantal van 717.000. : een heus zwembad voor zijn olifanten. Het bad is 65 meter lang en net zo breed als een rivier in de jungle. Bijzonder daarbij is dat het bad glazen zijpanelen heeft zodat bezoekers de dieren onder water kunnen zien zwemmen. Voor de verzorgers is het zicht van de dieren onder water tevens een goed controlemiddel of de motorische activiteiten van hun troeteldieren nog in orde zijn.

Het is algemeen bekend dat olifanten kunnen zwemmen, maar in dierentuinen komt het er eenvoudig niet van, simpelweg omdat een poel of een plas meestal niet voldoende diep is om kopje-onder te gaan. De dikhuiden zijn dol op water. Vaak worden ze in dierentuinen vooral bij warm weer met de tuinslang of de brandslang nat gehouden en ze vinden dat heerlijk. Het is echter niet bekend of olifanten ook in de jungle ‘bommetjes’ maken, maar bij een plons – hup-saké – het bad in, genieten ze zichtbaar. Het is de dierenverzorgers al wel opgevallen, dat de olifanten na 4 baantjes zwemmen beduidend meer eten.

Overigens is in de Leipzig Zoo ook een zwemmende olifant onder water te zien en daarbij zelfs onder-water-voetbal speelt – getuige dit Youtube filmpje van 2 jaar geleden.