Krugerpark

Tot op heden heb ik helaas geen berichten uit het Krugerpark ontvangen. Marjo is met Fred en René al weer een week op pad in het park, maar ik heb nog niets over hun avonturen te melden. De heren houden zich kennelijk met andere dingen bezig dan communiceren met de achterban. Gebeurt er niets spannends…???… hebben ze druk met…???…of is er gewoon geen verbinding…??? Met de gedachte in het achterhoofd ‘Geen bericht is goed bericht …’ enige fraaie plaatjes van een vorige reis. Misschien een wat schrale troost, maar we wachten hoopvol op verdere berichten uit het Krugerpark.

impala

Een baby impala van nauwelijks enkele dagen oud staat nog wat wankel op zijn pootjes. Wanneer het regenseizoen begint, worden alle jongen vrijwel tegelijk geboren. Dit is een vorm van verdediging van de soort tegen de leeuwen en andere roofdieren: doordat het aanbod zo groot is, kan een groot deel van de jongen de zo gevaarlijke eerste maanden overleven. De helft van alle jongen zal in de eerste weken gegrepen worden door een roofdier. Na een draagtijd van ongeveer tweehonderd dagen werpt het vrouwtje één jong, op een goed verstopte plek. Ze blijft tijdens het grazen in de buurt van haar jong. Ze zoekt het echter enkel op om het te laten zogen. Na enkele dagen volgt het jong zijn moeder, maar zal schuilen bij het minste alarm. Een vrouwtje is na twaalf maanden geslachtsrijp. Een mannetje is pas na achttien maanden geslachtsrijp. De impala wordt tot vijftien jaar oud.

struisvogel

Een struisvogel verdedigt zich op verschillende manieren, namelijk door hard weg te rennen, te trappen of door zich te verbergen. Wegrennen is een effectieve manier omdat struisvogels een snelheid kunnen bereiken van 70 kilometer per uur, waarbij hij zich in balans houdt met zijn vleugels. Ook is de struisvogel een geduchte tegenstander vanwege de trappen die hij kan uitdelen. Zijn kracht stelt hem in staat om een mensenbeen te breken of een hoek van 45 graden te trappen in een ijzeren staaf van één centimeter dik. Als derde manier ligt hij bijvoorbeeld in het broedseizoen in een kuil en legt hij zijn hoofd en hals plat op de grond, zodat hij er als een graskluit uitziet in de wazige hitte van de woestijn. Mogelijk hebben waarnemingen van de verstop-in-een-kuil-strategie tot het misverstand geleid dat een struisvogel zijn kop in het zand steekt bij gevaar. Vermoedelijk heeft de Romeinse denker Plinius de Oudere  dit gedrag voor het eerst beschreven toen hij bezig was met het samenstellen van een meerdelige encyclopedie over natuurgeschiedenis. In het eerste hoofdstuk van het tiende boek doet hij niet alleen die suggestie, maar beweert hij ook dat een struisvogel zijn eieren laat uitkomen door er agressief naar te staren.

olifanten

Badende olifanten op een warme dag. Olifanten behoren tot de intelligentste dieren. Een groot aantal van de typische gedragspatronen van olifanten wijzen op hoge intelligentie: rouw, leren, zorgen voor andermans jongen, mimiek, kunst, spelen, humor, altruïsme, het gebruik van werktuigen, medelijden, zelfbewustzijn, geheugen en mogelijk taal. Men zegt wel eens dat iemand een olifantengeheugen heeft, en terecht, want het geheugen van een olifant is uitstekend. In het Engels zegt men wel: an elephant never forgets.

luipaard of panter

Luipaard of panter. De twee namen zijn voornamelijk geografisch gebonden: ‘luipaard’ wordt in de regel gebruikt voor dieren uit Afrika, ‘panter’ voor Aziatische dieren. Dit is echter geen strikte regel en regelmatig worden de namen door elkaar gebruikt. Het woord ‘luipaard’ verwijst niet naar ‘een lui of niet-actief paard’, maar naar ‘leperd’ in de betekenis van ‘slimmerd’, ‘gluiperd’ of ‘gewiekst persoon’.  De luipaard is ’s nachts of in de schemering actief. Hij jaagt meestal ’s avonds of ’s nachts. Hij jaagt zelden overdag, omdat hij dan te veel opvalt. Overdag rust het dier meestal tussen struikgewas, in een boom of op een hoger gelegen plek om de omgeving in de gaten te kunnen houden en om prooien te kunnen spotten.

zonsondergang

Tot slot, vanwege geen berichten uit het Krugerpark, een romantisch plaatje als afsluiting.  Een kleine greep uit de enorme biodiversiteit van het Krugerpark.