De kinderen worden gesteund met gratis schoolboeken en er is voor deze familie een nieuw huis gebouwd.

Ze zij net terug uit Zuid Afrika en alweer op weg. Marjo en Liesbeth zijn nu voor drie weken in Azië. In verband met de opnames van een documentaire over het Human Elephant Conflict, waar Marjo een belangrijke rol in speelt, zijn ze vertrokken naar Sri Lanka. De filmopnames worden op lokatie opgenomen. De documentaire wil het probleem van de strijd om leefgebied voor olifanten en burgers onder de aandacht brengen. Over de problemen van het Human Elephant Conflict treft u onder de link een uitgebreid PDF-verslag aan. Hierin komt de conflictuerende situatie tussen mensen en dieren de ter sprake. De documentaire brengt beide partijen in beeld en wordt ter zijner tijd op de tv uitgezonden in de serie: Leven in de Frontlinie. De documentaire komt tot stand in een samenwerkingsverband tussen PLUK MEDIA, de VRIENDEN van de OLIFANT en de MARJO HOEDEMAKER ELEPHANT FOUNDATION. In het PDF-verslag wordt u geïnformeerd over de achtergronden van het Human Elephant Conflict op Sri Lanka.

Liesbeth vertelt:

We zijn gisterochtend aangekomen in Colombo. Gelukkig was Jayantha er om ons op te halen. Het was een prima vlucht met the Emirates, maar onderweg weinig geslapen. Een beetje moe wel kwamen we in het hotel Mount Lavinia aan. Niet veel gedaan, een beetje gedut en aan het zwembad liggen lezen.Even acclimatiseren dus.

Vanochtend zijn we om zeven uur met een busje richting Udawalawa National Parc vertrokken met Jayantha en Sudhad, de chauffeur. We zijn hier om een film te maken, maar de hele weg was eigenlijk al een film. Alles trok aan ons voorbij: kraampjes met fruit variërend van bananen, mango’s, kokosnoten tot limoenen en jackfruit en andere inheemse fruitsoorten. Verder zakken kapok, rieten hoedjes, geknoopte kleedjes enzovoort. Je kijkt eigenlijk zo in de ‘etalages’, de halve voorraad staat buiten op straat uitgestald. Ik wilde overal wel stoppen om rond te neuzen, maar er was slechts tijd voor een snelle koffie- en sanitaire stop. We snelden helaas ook de rijstvelden en theeplantages in allerijl voorbij. De natuur is prachtig, heel veel groen.

Om een uur troffen we Mildred en Annegre, zij zijn de filmmakers van Pluk Media. Met hen hebben we een eerste ‘shot’ opgenomen bij een familie waarvan de man is gedood door een olifant. Het is dramatisch voor het gezin wanneer de kostwinner weg valt. De kinderen worden gesteund met gratis schoolboeken en er is voor deze familie een nieuw huis gebouwd. Jayantha krijgt de namen door van de gezinnen, die rechtstreeks door olifanten getroffen zijn of aan hun landbouwgewassen schade hebben geleden door toedoen van olifanten. Zodoende kan hij deze families benaderen om te steunen. Hij heeft deze ‘organisatie’ op touw gezet en Marjo draagt met zijn stichting, MHEF, hier een steentje aan bij.

Hierbij een paar wereldfoto’s van olifanten in de vrije natuur – Sri Lanka op zijn fraaist!

De documentaire wil het probleem van de strijd om leefgebied voor olifanten en burgers onder de aandacht brengen.
De documentaire wil het probleem van de strijd om leefgebied voor olifanten en burgers onder de aandacht brengen.