impala ontsnapt aan twee cheetah’s

Onlangs stuurde onze correspondent uit Pretoria, Tjeerd de Wit, een opmerkelijk bericht. Tjeerd en Diny zijn twee Nederlanders – van oorsprong Groningers – die jaren geleden naar Zuid Afrika geëmigreerd zijn en nu in Pretoria wonen. Zij zijn beide fervente wildpark bezoekers. Sinds ontmoeting verleden jaar oktober 2012 bij Punda Maria in het Krugerpark onderhouden wij het contact digitaal. Tjeerd stuurt regelmatig berichten vanuit Zuid-Afrika over het Krugerpark en over wildife in dit deel van Afrika. Deze keer brengt hij ons op de hoogte van een ongelofelijk voorval. Een bericht uit de lokale krant met het onwaarschijnlijke nieuws over een impala, die wel heel spectaculair aan een wisse dood ontsnapt. Zonder de toevallige opname van deze uitzonderlijke gebeurtenis zou het een ‘broodje-aap verhaal‘ zijn geworden. De video, die er op YouTube over opdook, is in een record tijd al 5.799.226 maal bekeken.

De lokale krant kopt met:

de sprong van een impala naar veiligheid … in een auto

EEN ANTILOOP OP DE VLUCHT ONTSNAPT AAN TWEE HONGERIGE CHEETAH’S EN JAAGT BEZOEKERS VAN HET KRUGERPARK DE STUIPEN OP HET LIJF.

De impala in kwestie rent door het lage savannegras voor zijn leven met twee jachtluipaarden achter zijn staart aan. Het dier maakt een sprong naar een veilig heenkomen … door een open raam van een Toyota Prado en komt, tot schrik van de inzittenden, op de stoel van de bijrijder terecht!

De Nederlandse vertaling van het krantenartikel:

  

Samantha Pittendrigh en drie vrienden van de Universiteit van Pretoria maakten deze week een dagtrip naar het Krugerpark Nationaal Park. Zij stopten bij een paar stilstaande auto’s vanwaaruit de inzittende keken naar een groep impala’s op de weg naar Nkuhlu picnic site. Dit is ongeveer 20 kilometer buiten het Skukuza restcamp. Pittendrigh vertelde, dat een chauffeur van een auto, die eerder voorbij kwam, hen een tip had gegeven. Ze moesten uit te kijken naar jachtluipaarden, die in de buurt gesignaleerd waren. Maar het enige dat zij zagen waren mensen, die naar een groep antilopen keken. En er cirkelden een paar roofvogels boven  hen rond. “Even later”, zei Pittendrigh, “werd de hele kudde gek, toen 2 cheetah’s uit de bush op hen toe kwamen rennen.” “De cheetah’s jaagden de impala’s op de weg over en zij verdwenen de bush in, maar ze kwamen weer terug,” zei Pittendrigh. De cheetah’s hadden hun zinnen op één impala gezet.  Het was nog maar een kwestie van enkele seconden of ze hadden hun prooi geslagen. Toen sprong de impala door het open raam van de SUV voor hen. “We hoorden een luide klap en de mensen in de auto begonnen te schreeuwen. ‘OPEN DE DEUR! DOE DE DEUR OPEN!'” zei Pittendrigh.

ontsnappende impala in beeld

“Ondertussen sprong een van de cheetah’s links opzij en weg van de auto. De andere schoot onder de wagen door en vermeed zo een botsing met de wagen.” Pittendrigh zei, dat een man tijdens het incident uit het voorste raam van de Prado leunde om de achtervolging te filmen. Maar toen de impala zich bij de inzittenden voegden, openden zij snel de deur om het dier naar buiten te laten. “Ik ben wel eens vaker in het Kruger geweest, maar zoiets heb ik nog nooit gezien,” zei Pittendrigh. Zij voegt er aan toe dat twee van haar vrienden voor het eerst het park bezochten. “Daarna waren we bang, dat een cheetah in onze auto zou springen – je zou de taal moeten horen, die wij eruit sloegen,” zei ze. Ze deelde mee, dat de vier snel hun raampjes omhoog hadden gedraaid. De andere drie, Caimen Thole, Michelle de Jager en Thanith Human waren eveneens studenten van de Universiteit van Pretoria. Thole zei, dat het een ‘happy end’ was. De impala  had de gebeurtenis overleefd. Ze zei, dat toen het dier de wagen uitgelaten was, het er gelukkig aan de andere kant van de weg van door ging. 

ontsnappende impala op YouTube

De beelden van het drama zijn van een opname met een cellphone video. Als snel na het incident verschijnt er een videofilm op YouTube van de verrassend snel-denkende impala, die deze week door het open raam van een Toyota Prado aan twee cheetah’s ontsnapt. De reacties op de video zijn divers en variëren.  ‘Die man, die uit zijn raampje hangt, wat een idioot.‘ ‘Een fantastische reclame voor Toyota.‘ En een kritische opmerking over het ‘circus met asfaltwegen en rijen auto’s vol toeristen, die het natuurlijke gedrag van het wildlife verstoren.’ De grappigste en meest to the point is wel: this impala cheeted…..